Vágólapra másolva!
Igen komoly mezőnyben és nagyon nehéz körülmények között szerezte meg Csomós Mixi és Nagy Attila idei első rally Európa-bajnoki pontjait a Fafe Rallyn. A HUMDA Academy versenyzői gyorsaságból és kitartásból is jelesre vizsgáztak, ráadásul a Mixi style szállóigévé vált.

Parádés mezőnnyel vette kezdetét a 2023-as FIA rally Európa-bajnokság. 40 Rally2-es autó nevezett a Rally Serras de Fafe-ra, köztük több vb- és Eb-sztárral, de magán a versenyen is születtek új legendák. A tavalyi égszakadás ugyan nem ismétlődött meg, de a szombati versenynapon ezúttal is meg kellett küzdeni a mezőnynek a felázott talajjal. Vasárnap egy kicsit jobb volt a helyzet, a világbajnoki futamról is ismerős pályák azonban ekkor is sorra szedték az áldozataikat.

Csomós Mixi és Nagy Attila is küzdött az elemekkel. A kvalifikáción a 40 fős mezőnyben a szenzációs hatodik leggyorsabb időt futották, aminek köszönhetően a hatodik rajthelyet választhatták szombatra. Ez jól is jött, hiszen a sárban minden egyes autó után romlott a pálya tapadása.

A péntek esti prológon a 12. időt futották. Szombat reggel az első igazi gyorsaságin, a sárban egy kicsit magukra ijesztettek, ezért Mixi visszavett a tempóból és óvatosan fejezte be a szakaszt, amivel a 30. helyre csúsztak vissza.

Csomós Mixi stílust teremtett Forrás: Beres Gabor

Bár a szombati nap a túlélésről szólt, a következő gyorsaságikon egyre jobban szerepeltek: 6., 8., 7. időket autóztak, így feljöttek a 8. helyre. A nap utolsó szakaszán Mixi nagyon szeretett volna bekerülni az első hatba, amire minden esélyük meg is volt.

A mély nyomban azonban a Skoda Fabia Rally2 Evo orra feltúrta a sarat, ami eltömítette a hűtőt. A víz 125 °C-ra forrt, és mivel a nyomás alatt lévő rendszerben 130 °C-nál már tönkremegy a motor, megálltak a szakaszon. Nagy Attila ellenőrizte, hogy van-e víz a hűtőben. Szerencsére volt, így óvatosan, de folytathatták a versenyt. Ezzel azonban 45 másodpercet veszítettek.

Vasárnap reggel némileg kedvezőbb időjárási körülmények mellett, a magyar páros kedvenc pályáival folytatódott a verseny. Mixi próbált taktikázni és óvatosabban menni, ami sokkal nehezebb dolognak bizonyult, mint gondolta. Ráadásul még egy defektet is összeszedtek, így a hetedik helyről a 13.-ra csúsztak vissza.

Ám nem adták fel. Olyannyira nem, hogy a vasárnapi második kör igazi örömautózássá vált. Mixi nem taktikázott, nyomta, ami a csövön kifér és szárnyalt a pályákon. Egy ötödik idővel nyitottak, majd a Seixosón és a tavalyról igen szép emlékű Santa Quitéria gyorsaságikon harmadik időt futottak.

A Seixoso szakasz céljában Csomós is elégedett volt a teljesítményével, ekkor hangzott el tőle a „Mixi style" kifejezés, ami azonnal szállóigévé vált az ERC közvetítésben.

Pontokat ért a bátor versenyzés Forrás: Béres Gábor

Az utolsó előtti szakaszon a korábbi defekt ellenére is a kilencedik helyre kapaszkodtak fel. Az utolsó, Power Stage-en azonban a második kanyarban a nyom kidobta őket. Mixi korrigált, de a partoldal megforgatta a Skodát, amivel elég sok időt veszítettek. Ennek ellenére igazi versenytempóban fejezték be a rallyt, hatalmasat ugratva a cél előtti híres Fafe-i dobbantón.

A 10. helyért 7 Eb-pontot kaptak (az Eb-n az első 15-öt értékelik), amivel a HUMDA Academy versenyzői az Európa-bajnokságon is a 10. helyen állnak, míg a GR Motorsport a csapatok bajnokságában a 7.

„Ilyen nagy nevek mögött, ilyen nehéz versenyen a tizedik helyezés nem rossz, de egy picit azért bosszús vagyok – mondta Csomós Mixi. – Megvolt a koncepciónk: a kvalifikáción akartunk gyorsak lenni, elöl rajtolni, a szombati napot túlélni és vasárnap támadni. A szombat esti melegedéssel nem számoltam, az kibillentett a ritmusból.

Vasárnap próbáltam taktikázni és egy kicsit óvatosabban menni. Ennek az lett a következménye, hogy csináltam egy defektet. A második körben viszont rápattantam a gázra, sokkal kiegyensúlyozottabban tudtunk menni, visszajött az önbizalmam és nagyon jó időket autóztunk. Kár a megforgásért az utolsó gyorsaságin, de ez benne van a rallyban.

Nagyon tanulságos verseny volt, megmutattuk a tempónkat, és remélem, hogy hamarosan még jobb eredménnyel tudjuk meghálálni a szurkolók támogatását."

Olyannyira jó volt Mixiék tempója, hogy a célban maga Craig Breen is gratulált nekik. A Hyundai rally világbajnokságon szereplő gyári versenyzője a nagyon sikeres Svéd Rally után ruccant át az Eb-re, és az utolsó gyorsaságikon bizony komoly meccsbe került Mixiékkel.

„A célban odajött hozzánk Breen, és azt mondta 'Gratulálok srácok, nagyon jó volt a tempó'. Óriási elismerés volt ez – mosolygott Nagy Attila, aki szerint az idei Fafe Rally sokkal keményebb volt a számukra. – A tavalyi Fafe Rally volt életünk legnehezebb versenye, de az idei még keményebb volt. Tudtuk, hogy itt most a mezőnyben megyünk és bizonyítanunk kell, elsősorban sajátmagunknak.

Mixi sokat változott tavaly óta. A második gyorsaságin brutálisak voltak a körülmények, kétszer is magunkra ijesztettünk, ami után visszavett és jöttünk egy igazán rossz időt. De nem kezdett el agyalni rajta, azzal foglalkozott, hogy a következő pályán jobbak legyünk.

Csomós Mixi és Nagy Attila elégedetten zárta a Fafe Rallyt Forrás: Béres Gábor

Vasárnap próbáltunk taktikázni, de ebben nincs túl sok tapasztalatunk, akkor kaptuk a defektet. Ebből is sikerült felállnunk és a végén nagyon jó tempót autóztunk. Büszkék lehetünk az eredményre, szerintem sokat tanultunk ezen a versenyen is.

A csapat kiváló volt, a Skoda Fabia Rally2 evo szenzációs autó, a Pirelli gumik is nagyon jól viselkedtek, a szurkolóktól pedig most is rengeteg támogatást kaptunk. Szerintem ők is segítettek abban, hogy Mixi átlendüljön a nehézségeken és megalkossa a Mixi style-t.

Köszönjük a szurkolást, májusban találkozunk a Kanári-szigetek Rallyn."