Vágólapra másolva!
A Wolverhampton Wanderers javaslata alapján meglepetésre a Premier League klubjai hamarosan szavazni fognak arról, hogy megszüntessék-e a videobíró intézményét az angol élvonalban.

A javaslatot a Wolverhampton Wanderers képviselői nyújtották be, a tervek szerint a részvényesek június 6-án tárgyalják majd a tervezetet. A Sky Sports értesülései szerint a Premier League vezetősége egyértelműen a javaslat ellen van. A Premier League-nél elismerték, a Wolves-nak jogában áll ilyen javaslatot megfogalmazni, de úgy érzik, a VAR eltörlésével sokkal több helytelen ítélet születne. A szezon elején a Premier League statisztikái azt mutatták, hogy a helyes döntések száma 82-ről 96 százalékra nőtt VAR segítségével.

A Wolves javaslatával megszűntetnék a VAR-t a Premier League-ben
Fotó: Darren Staples / AFP

Tony Scholes, a Premier League egyik vezető beosztású tisztségviselője elismerte, annak ellenére, hogy a VAR nagyon hatékony, túl sok az ellenőrzés, ami túl sok időt vesz igénybe, ami befolyásolja  a játék menetét, tisztában vannak vele, hogy a folyamatot gyorsítani kell, de ez nem mehet az ítéletek helyességének rovására.

A Premier League illetékesei szerint egy ilyen lépés alaposan csökkentené a világ egyik vezető sportmárkájának a megítélését, miközben a félautomata lesjelzéseket és a stadionon belüli ítéletmagyarázatokat szorgalmazzák sokan. A Premier League szóvivője elmondta, valóban lesz vita a VAR-ról a következő tanácskozáson, ugyanis a kluboknak ehhez megvan minden joguk, de a liga teljes mértékben kiáll a jelenlegi technikai megoldások és az újabb fejlesztések mellett.

A Wolves ebben a szezonban több kétes ítélet rossz oldalán volt, a klub képviselői szerint ezek pedig aláássák a Premier League márkaértékét, de ahhoz, hogy a felvetés sikeres legyen, még 13 klubot kellene meggyőzniük a Farkasoknak.

A Wolves a közleményében kitér arra, hogy nem hibáztatnak senkit, hiszen minden érdekelt fél keményen dolgozik azon, hogy a további technológiák bevezetését sikeressé tegyék, de a Premier League-ben eltöltött öt szezon után a VAR jövőjét kritikusan kell megvitatni, mert szerintük az ítéletek pontosságának kismértékű növeléséért nagy árat fizetnek, ez pedig ellentétes a játék szellemiségével, ezért a 2024-25-ös szezontól el kell törölni a VAR-t.

 

 

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30