Vágólapra másolva!
Szerda este a Borussia Dortmund és a francia bajnok Paris Saint-Germain párharcának első meccsével folytatódott a Bajnokok Ligája elődöntős szakasza. A Dortmund meglepetésre 1-0-ra legyőzte a PSG-t, így a német együttes várhatja előnyben a párizsi visszavágót.

Nem lehetett ismeretlen egymás számára a két csapat, ugyanis jelenlegi kiírásban azonos csoportban szerepeltek, ahol a PSG két meccsen négy pontot gyűjtött a Dortmund ellen, Párizsban 2-0-ra győzött, vendégként viszont 1-1-es döntetlent született. A friss francia bajnok és az 1997-ben BL-győztes Dortmund összességében hetedszer találkozott egymással az európai kupaporondon. A németek abban reménykedhettek, hogy a hat eddigi találkozó egyike sem végződött még vendégsikerrel, háromszor a pályaválasztó együttes örülhetett, háromszor pedig döntetlennel zárult a meccs. 

PSG, Dortmund
Az 50. BL-meccsén játszó Dembélé korábbi csapata ellen lépett pályára

A PSG az előző körben a Barcelonát ejtette ki emlékezetes fordítást követően. A francia sztárcsapat több sztárjátékosát, köztük a nyáron minden bizonnyal távozó Kylian Mbappét is pihentette a hétvégi Le Havre elleni bajnokin, ahol a magyar válogatott Loic Nego remeklésével 3-3-as döntetlen született a Parc des Princes-ben.

A negyeddöntőben az Atlético Madridot búcsúztató Dortmund ezzel szemben fájó vereséggel hangolt összecsapásra, ugyanis 4-1-re kapott ki a Willi Orbánnal és Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig vendégeként. A Dortmund legutóbb 2013-ban jutott el az elődöntőig, akkor be is jutott a fináléba, de ott kikapott a Bayern Münchentől.

Edin Terzic csapatának idén már csak a BL-ben van esélye trófeát nyerni, miután a Német Kupában a nyolcaddöntőben búcsúzott, a bajnokságban pedig a lipcsei vereséggel öt pontra távolodott a negyedik helytől. A története 12. bajnoki címét hétfőn megszerző PSG-nek viszont még összejött a triplázás, ugyanis a kupában már döntős.

A PSG-ben két játékos is mérföldkőig jutott, mivel Ousmane Dembélé és Lucas Hernandez is az 50. BL-mérkőzésén lépett pályára.

Kylian Mbappé az első félidőben kemény védőőrizetet kapott Dortmundban
Fotó: AFP/Odd Andersen

A BVB Kobel – Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen – Sabitzer, Brandt, Can – Adeyemi, Füllkrug, Sancho összeállításban kezdett, míg Luis Enrique a Donnarumma – Hakimi, Marquinhos, Hernández, Nuno Mendes – Zaire-Emery, Vitinha, Fabián – Dembélé, Mbappé, Barcola csapatnak szavazott bizalmat. 

Meglepte a Dortmund a tompán játszó PSG-t

Lendületesen kezdett a Dortmund, de ahogy az várható volt a PSG átvette az irányítást és próbált nyomást gyakorolni ellenfelére, ám ez helyzetekben nem mutatkozott meg. Óriási taktikai harc folyt a pályán, amit jól mutat, hogy az első fél órában csupán egyetlen kaput eltalált lövés volt.

Kylian Mbappé a fejét fogta, miután kapufát lőtt a Dortmund ellen
Fotó: AFP/Odd Andersen

A párizsi rohamokat átvészelve a félidő második felére kijött a szorításból a Ruhr-vidéki csapat, és a meccs első komoly helyzetét gólra is váltotta, miután a 36. percben Schlotterbeck a saját térfeléről indítva ugratta ki Füllkrugot, aki laposan a jobb alsó sarokba lőtt.

Az első félidőben semmit sem mutató PSG – amely sérülés miatt már a szünet előtt elvesztette Hernándezt – kis híján kétgólos hátrányba került, ám Sabitzer lövését hatalmas bravúrral védte Donnarumma.

A PSG mindent elszórakozott, egy lépésre a Dortmund a BL-döntőtől

A Paris Saint-Germain aztán sokkal aktívabban kezdte a második félidőt, egy percen belül Mbappé és Hakimi is eltalálta a kapufát, majd Fábian Ruiz hagyott ki hatalmas ziccert. A párizsiak támadólendülete azonban tíz perc után alábbhagyott, és újra a Dortmund játszott veszélyesebben, viszont Füllkrug háromszor is nagy helyzetet hagyott ki.

Niclas Füllkrug góljával a Dortmund legyőzte a PSG-t a BL-elődöntőben
Fotó: AFP/Odd Andersen

A folytatásban a PSG próbált dominálni, de rendkívül sok ponttalansággal játszott, így hiába voltak meg a helyzetei, a jól szervezett német védelem remekül állta a sarat. A hajrára újra rákapcsolt Luis Enrique együttese, amely két volt dortmundi, Hakimi és Dembélé összjátéka után kis híján egyenlített, de a világbajnok francia támadó kapu fölé bombázott. A túloldalon a kontratámadásokra berendezkedett hazaiak előtt is megvoltak a lehetőségek a második gólra, ám a folytatásban az eredmény már nem változott. Ezzel pedig meglepetésre a hazai pályán immár 11 BL-meccs óta veretlen Borussia Dortmund várhatja előnyben a párizsi visszavágót.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés:
Borussia Dortmund (német) - Paris Saint-Germain (francia) 1-0 (1-0)

Dortmund, 83 ezer néző, v.: Anthony Taylor (angol)
gólszerző: Füllkrug (36.)
sárga lap: Maatsen (19.), Schlotterbeck (73.), illetve F. Ruiz (53.)

Borussia Dortmund:
Kobel - Ryerson (Wolf, 87.), Hummels, Schlotterbeck, Maatsen - Can, Sabitzer - Adeyemi (Reus, 83.), Brandt (Nmecha, 87.), Sacnho - Füllkrug (Moukoko, 91.)

Paris Saint-Germain:
Donnarumma - Hakimi, Marquinhos, L. Hernández (Beraldo, 42.), N. Mendes - Zaire-Emery, Vitinha, F. Ruiz - Dembélé, Mbappé, Barcola (Kolo Muani, 66.)

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.