Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája playoff-körben a portugál Benfica hazai pályán 3-0-ra legyőzte a Dinamo Kijev csapat, ezzel kettős győzelemmel, 5-0-s összesítéssel jutott be a főtáblára. A szerb Crvena zvezda a 90. percig hosszabbításra állt az izraeli Maccabi Haifa ellen, azonban egy balszerencsés öngóllal elbukta a párharcot, míg a cseh Viktoria Plzen 0-0-s első meccset követően 2-1-re legyőzte a Ferencvárost búcsúztató Qarabagot, így az azeri csapat az Európa-liga-csoportkörben folytathatja a szereplését. 

A keddi játéknapon az a Benfica volt a legkényelmesebb helyzetben, amely a múlt héten 2-0-ra nyert a Dinamo Kijev vendégeként a lengyelországi Lodzban rendezett meccsen. A portugál csapat már az első félidőben lezárta a párharcot, miután a 27. percben az argentin válogatott Nicolas Otamendi közeli fejesével megszerezte a vezetést.

Nicolas Otamendi góljával szerzett vezetést a Benfica Forrás: NurPhoto via AFP/Pedro Fiuza/NurPhoto/Pedro Fiuza

A 40. percben aztán növelte az előnyét a Benfica. Egy röviden hazapasszolt labdára Rafa Silva csapott le, és higgadtan értékesítette a ziccerét. A portugál gálaelőadásnak azonban még nem volt vége, mert két perccel később egy gyönyörű támadás végén a brazil David Neres kapott egy remek átadást, és 14 méterről a kap jobb oldalába tekert. A második félidőben is a Benfica birtokolta többet a labdát, de komoly helyzeteket már dolgozott ki, végül 5-0-s összesítéssel nyerte meg a párharcot.

A szerb Crvena zvezda az első meccsen 2-1-re vezetett a Maccabi Haifa otthonában, mégis 3-2-re kikapott az izraeli csapattól, így a szerb együttes egygólos hátrányból várhatta a belgrádi visszavágót. A Crvena zvezda már az első félidőben ledolgozta az egygólos hátrányát, a 27. percben Aleksandar Pesic szerzett vezetést. A 42. percben aztán már összesítésben a szerb csapat volt előnyben, miután Pesic gyönyörű átadása után Mirko Ivanic lépett ki ziccerben, és 14 méterről a léc alá bombázott.

Az első félidő hosszabbításában viszont visszajött a meccsbe a Maccabi Haifa. Egy kezezésért megítélt tizenegyest Dolev Haziza elhibázott, de néhány másodperccel később visszaszerezte a labdát az izraeli csapat, majd a svéd Daniel Sundgren 25 méteres lövését bevédte a tizenegyest bravúrral hárító Milan Borjan.

A második félidőben valósággal felborult a pálya, végig a Maccabi Haifa támadott, de úgy tűnt, marad a 2-1-es hazai győzelem, ami hosszabbítást eredményezett volna. A 90. percben aztán egy balról belőtt szabadrúgásba Milan Pavkov ért bele szerencsétlenül, ezzel az izraeli csapat kiegyenlített, és végül 5-4-es összesítéssel megnyerte a párharcot.

A Ferencvárost búcsúztató Qarabag hazai pályán lefocizta a Viktoria Plzen csapatát, azonban az azeri csapat nem tudott gólt lőni a cseh bajnokcsapatnak, így gólnélküli állásról indult a sorsdöntő mérkőzés. A Qarabag ezúttal is jobban kezdte a meccset, sokáig azonban nem tudott nagy helyzetet kialakítani. A 37. percben aztán megtört a jég és egy gyönyörű góllal megszerezte a vezetést az azeri csapat. Egy felívelt szabadrúgást röviden fejeltek ki, a kipattanóra érkező Filip Ozobic pedig mellel levette a labdát majd 14 méterről kilőtte a bal felső sarkot.

Jan Kopic lőtte a Viktoria Plzen egyenlítő gólját Forrás: FC Viktoria Plzen/Twitter

A második félidőt is jól kezdte a Qarabag, az 57. percben még is a Plzen egyenlített. Egy felívelt szabadrúgásra Shahrudin Mahammadaljev rosszul mozdult ki, a labdát ugyan elütötte, de pont Jan Kopic elé, aki 14 méterről az üres kapuba lőtt.

A bekapott gól teljesen megfogta a Qarabagot, amely a 73. percben összehozott egy újabb potyagólt. Egy jobb oldali beadás elszállt a kapu előtt, a jobb hátvéd Marko Vesovic viszont nem ment a labdáért, amit így Jhon Mosquera középre kanalazott, az érkező Jan Kliment pedig közelről a hálóba lőtt.

Az utolsó bő húsz percben a csehek már uralták a meccset, az azerieknek nem volt lehetőségük az egyenlítésre, így az eredmény nem változott. A Viktoria Plzen ezzel negyedszerre jutott be a Bajnokok Ligája-csoportkörbe, a Qarabag pedig az Európa-ligában folytathatja.

Bajnokok Ligája, selejtező, 4. forduló, visszavágó mérkőzések:
Benfica (portugál)-Dinamo Kijev (ukrán) 3-0 (3-0)
Továbbjutott: a Benfica 5-0-s összesítéssel

Crvena zvezda (szerb)-Makkabi Haifa (izraeli) 2-2 (2-1)
Továbbjutott: a Makkabi Haifa 5-4-es összesítéssel

Viktoria Plzen (cseh)-Qarabag (azeri) 2-1 (0-1)
Továbbjutott: a Viktoria Plzen 2-1-es összesítéssel