Nem úszom ingyen, csak a pénz motivál - mondta az olimpiai bajnok sportolónő

Sarah Sjöström úszás
Sweden's Sarah Sjoestroem poses with her gold medal after the final of the women's 50m butterfly event during the swimming competition at the 2019 World Championships at Nambu University Municipal Aquatics Center in Gwangju, South Korea, on July 27, 2019. (Photo by Ed JONES / AFP)
Vágólapra másolva!
A 2017-es esztendőben a világ legjobb úszónőjének választott svéd Sarah Sjöström ma már eljutott oda, hogy szinte csak kizárólag a pénz miatt úszik. Nem véletlenül vett részt a budapesti ISL-versenyen, ahol - saját bevallása szerint - másfél millió svéd koronának megfelelő összeget keresett. A svéd olimpiai bajnoknő azt is megemlítette, hogy a civil életében, az úszás befejezése után egészen biztosan nem fog tudni ennyi pénzt keresni.

A világ élsportolói ritkán beszélnek olyan őszintén a pénzről, saját keresetükről, mint ahogyan azt a svéd sportoló tette az Expressen című napilapnak adott hosszú interjújában.

Sarah Sjöström kerek-perec kijelentette: nem úszik ingyen.

Persze, az interjú ennél többről is szól, érdemes is volt elolvasni.

A svéd úszónő 14 éves volt, amikor 2008-ban az első Európa-bajnoki aranyérmét megszerezte Eindhovenben a 100 méteres pillangóúszásban. Egyszeres olimpiai, hétszeres világ és tízszeres Európa-bajnoknő - ez az eredménysora eddig a 27 éves sportolónak. Erről és életkoráról így vallott:

De még mindig nagyon szeretem az úszást, ami számomra szórakoztató dolog. Ugyan ez a munkám, de nagyon jól érzem magam benne, tehát eszem ágában sincs abbahagyni."

A svédek olimpiai bajnok úszónője, Sarah Sjöström Forrás: AFP/Ed Jones

A koronavírus-járvány 2020-ban a világ sportéletét teljesen leállította. Kilenc hónapig Sarah Sjöström sem tudott versenyezni. 2020 őszén azonban újraindultak a versenyek, a svéd lány pedig itt volt a budapesti ISL-sorozat döntőjében is. Összesen hat hetet töltött a magyar fővárosban. A hat hét alatt a svéd összesen 25 futamot nyert meg Budapesten. Mindezt úgy tette meg, hogy a versenyek közben iszonyatos hátfájdalmai voltak.

Akkor is fájt még a hátam, amikor újra a vízbe ugrottam, az orvos nem is akarta engedni, hogy ússzak, de nem hallgattam rá. Nyertem és ez új erőt adott nekem."

Sarah Sjöström a 2016-os riói olimpián Forrás: AFP/Odd Andersen

Sjöström elmondta, hogy a tíz napos kihagyás anyagilag is érzékenyen érintette. Ennek ellenére nem lehet elégedetlen.

A pénzdíjaimat amúgy a saját magam által alapított vállalat számlájára teszem, ahol most nagyjából 18 millió svéd korona (azaz 648 millió forint) van. A pénz számomra nagy motiváció, ha az ISL-sorozat nem fizetne ennyire jól, el sem mennék ezekre a versenyekre. Én már nem úszom ingyen. Az olimpia persze más. De amúgy fizessenek meg. És az ISL-sorozat nagyon jól fizet, egy év alatt ott is jelentősen emelkedtek a pénzdíjak."

Sjöström egész életében élsportoló volt, 16 éves korában alapította meg a cégét, amely a bevételeit kezeli. Egyszemélyes cégről van szó. "Viccesen szoktam mondani a páromnak, hogy most következik egy céges igazgatótanácsi ülés. Ez abból áll, hogy kimegyek a kávézóba, megiszok valamit és közben átgondolom a pénzügyeimet. Egész életemben nem lehetek élsportoló, meg kell próbálnom minél több pénzt kivenni az úszásból. Amennyit csak lehet. Tudom, hogy a következő munkahelyemen nem fogok ennyit keresni."

Sarah Sjöström az ISL budapesti versenyén 2020-ban a Duna Arénában Forrás: AFP/Mark Ralston

Az elhalasztott tokiói olimpiáról is beszélt a svédek olimpiai bajnoka. "Úgy gondolom, lesz olimpia, de teljesen másképpen, mint az eddigiek voltak. Nekem ez lesz a negyedik olimpiám. Természetesen indulok, de foglalmam sincs, mire leszek képes. Szerintem ezzel a világ úszóinak nagy többsége így van.

Ez volt életemben a leghosszabb szünet, korábban sosem töltöttem távol ennyi időt a medencéktől."

A sportolónő elmondta, hogy a felkészülési terve is megváltozott. "A 2016-os riói olimpia előtt gyilkoltam magam, abba a felkészülésbe majdnem belehaltam. Reggel edzés, délután edzés - olyan volt ez, mint egy kínzókamra. Most is keményen edzek, de teljesen más módon."

14 évesen, 2008-ban nyerte meg első Európa-bajnoki aranyát Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Sjöström az interjú végén a további életérőlis beszélt. "Sosem gondoltam arra, hogy nyerek valamit és aztán abbahagyom az úszást. Még nem tudom, meddig fogom ezt csinálni.

Nyitott vagyok a gyerekvállalásra és a folytatásra is. Ha előre látom, hogy mit okoz a világ sportjának a koronavírus, akkor ez az év igazán alkalmas lett volna a szülésre."