Vágólapra másolva!
A világcsúcs megdöntésére tesz kísérletet Polgár Zsuzsa négyszeres női sakkvilágbajnok: helyi idő szerint hétfő délután 326 szimultán partit kezdett a floridai Palm Beach Gardensben.

A Guinness-könyvben bejegyzett csúcs 321 parti. A New Yorkban élő, amerikai állampolgárságú Polgár szerint nem kevesebb, mint 18 órába fog telni hogy ezt megdöntse, és a partikat végigjátssza.

A sakkot népszerűsítő 36 éves nagymester a legkülönbözőbb ellenfelekkel néz szembe, legfiatalabb partnere a 4 éves Hannah Boshell, a legidősebb pedig a 95 esztendős Jona Lerman. Legtöbben tudják, hogy esélyük sincs a győzelemre, a Kaliforniából érkezett 50 éves Neil Bauman 20 lépésig szeretne kitartani.

Polgár - aki egy bevásárlóközpontban felállított hosszú asztalok mentén folyamatosan sétálva mérkőzik meg ellenfeleivel - bizonyos abban, hogy megnyeri a partikat, bár azt mondta, egy-két játszmát talán elveszít.

A 2003 áprilisa óta amerikai színekben versenyző világklasszis úgy nyilatkozott, hogy élete legkimerítőbb játszmasorozatának néz elébe. A leghosszabb, 16 órán át tartó partikat a 80-as évek közepén vívta, mielőtt bevezették a hétórás időkorlátot. Most azonban nemcsak szellemileg, hanem fizikailag is be kell osztani erejét, ugyanis ha jól számol, vagy 13 kilométert fog legyalogolni a sakktáblák sorai között.

Polgár Zsuzsa négyéves korában kezdett sakkozni, és 15 éves korára világelső lett. 1986-ban első nőként indult férfi világbajnokságon, és 1991-ben, első nőként nyerte el a férfiaknak adományozott nagymesteri címet. A több mint tíz éve a tengerentúlon élő nagymester 2002-ben alapítványt hozott létre azzal a céllal, hogy népszerűsítse a sakkot a gyerekek körében.