Vágólapra másolva!
Ha nem élem át a helyszínen, nem hiszem el. Már fél óra is eltelt a Sopron Basket mecheleni Euroliga-meccsének lefújása óta, de a játékosok még mindig tanácstanul álldogáltak a csarnok előtt. A magyar bajnokot a hotelbe visszaszállíó autóbusz ugyan ott állt a fák alatt, de a jármű teljes sötétségben trónolt, s a sofőr nem volt sehol.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Mechelenből.

A helyzet először Molnár Balázs csapatvezetőnek és menedzsernek lett gyanús. Oda is ment a buszhoz, hátha bent alszik a sofőr.

Ám Molnár hiába zörgetett, s hiába világított be a telefonjával, nem látott semmit. A percek teltek, a helyzet egyre kínosabbá vált.

Molnár ekkor telefonálni kezdett, mert a csapatnak lassan tényleg vissza kellett volna indulnia a szállásra. A kedves belga ügyintézők ekkor megérkeztek és elkezdték keresni a busz vezetőjét. Aki - ez szinte hihetetlen - tényleg a buszban aludt. Olyan mélyen, hogy alig tudtuk felkelteni. Végül csak sikerült, az öregúr ekkor megrázta magát, kedvesen nevetett, mi pedig végre elindlhattunk a szállodába.

A boldog soproni lányok a lefújás után Forrás: FIBA

Ezen a csütörtök estén a Sopron Basketnek ez volt a legnehezebben megoldható feladata Belgiumban. A fölényes magyar sikert - 91-62 - hozó Euroliga-mérkőzés után több dolgot is rögzíthettünk.

  • A teljes mezőnyt és az összes meccset is beleértve a Sopron aratta az első forduló legnagyobb különbségű győzelmét. 29 ponttal egyik rivális sem tudott nyerni, a lengyel Polkowice 27 ponttal verte meg a tavalyi ezüstérmes Fenerbahcét.
  • A Sopron ezzel a győzelemmel zárójelbe tette a múlt heti Szuperkupa-meccsen látott rossz játékot és újra egységes, fejlődőképes és ütős csapat benyomását keltette.
  • A Sopron új légiósai egyre jobban illeszkednek be. Az amerikai Brittney Sykes 24 pontja önmagáért beszél, de a Gáspár Dávid által alkotott kirakós (csapatépítés) biztosan folytatódik.
  • A második és harmadik negyed alatt a Sopron 48 pontot dobott és mindössze 16-ot kapott. Ekkor villantak fel azok a masszív védekezési elemek, amelyek megfojtották a Mechelent.
  • Czukor Dalma triplamutatója (4/4) száz százalékos, a fiatal magyar játékos olykor kegyelmi állapotban játszott.

A Sopron számára azért is volt nagyon fontos ez a siker, mert az Euroliga-nyitányán több nagy meglepetés is született. A szakma idén a két török összevásárolt csapatot, a Fenerbahcét és a Mersint is a végső esélyesek közé sorolta.

Ez a két együttes az első körben brutális vereségeket szenvedett Polkowicében, illetve Salamancában.

Azért is volt fontos a diadal, mert nem mindegy, hogy a címvédő hogyan kezdi el ezt a sorozatot. A meccs középső szakaszában bemutatott 21-0-s soproni roham pedig ezen a szinten egészen extra.

Böröndy Vivien a kispadról szállt be jól a meccsbe Forrás: FIBA

"Nagy tempóban indult a mérkőzés, ellenfelünk remek ritmusban kosárlabdázott, és értékesítette a helyzeteit, mely 23 pontot hozott nekik az első negyedben.

ezt nyilatkozta a lefújás után Gáspár Dávid, a Sopron edzője.

Az amerikai Brittney Sykes 24 dobott pontja önmagáért beszélt Forrás: FIBA

Jelena Brooks, a Sopron játékosa így beszélt: "Nem volt ez olyan egyszerű mérkőzés, mint azt az eredmény mutatja.

Sok sikert kívánok a belga csapatnak a folytatásban, látszik, hogy sokat tesznek a kosárlabdáért, megérdemelten vannak itt az Euroligában."

A meccsen azért akadtak még furcsaságok.

Az első, hogy a Mechelen edzője, a kissé ideges természetű Arvid Diels 30 pontos differenciánál kezdett el átszövegelni a magyar kispadnak.

Ez ebben a sportágban sem divat, de a belga mester állandó dumája a teljesen felesleges szócséplést merítette ki. Azt sem lehet tudni, mi volt ezzel a célja.

Magyar válogatott a mecheleni lelátón

A Sopron mecheleni győzelmét a helyszínen tekintette meg a magyar női kosárlabda-válogatott játékosa, Lelik Réka, aki a belga Castors Braine játékosa. Lelik szimpatikusan nyilatkozott a meccs után (már azért is kalapemelés jár neki, hogy édesanyjával eljött a meccsre), s elmondta, jól érzi magát új helyén. Az Európa-kupa első fordulójában a spanyol Zaragoza ellen hazai pályán 81-67-re kikaptak, de a magyar lány 15 pontjával a legerdményesebb kosárszerzők között volt.

A másik a bírók működése. Az világosan látszik, hogy a FIBA minden erejével tolja előre a női játékvezetőket.

Csakhogy úgy tűnik, kevés az olyan női bíró, aki valóban magas szinten képes fújni egy-egy meccsen.

Fegyverneky Zsófia a tőle megszokott magabiztos játékot mutatta be Forrás: FIBA

Még ezen a kiélezettnek nem mondható mecheleni meccsen is akadt néhány meghökkentő ítélet, de mit mondjon az a DVTK, amelynek olaszországi, schiói meccsét gyakorlatilag elcsalta az ott fütyürésző három bírónő.

Európa legjobb képességű játékvezetői az ULEB égisze által üzemeltetett férfi kosárlabda Euroligában és az ULEB másik kupájában fújnak, itt meg marad az, aki oda nem fért be.

Ez a probléma az idei férfi Európa-bajnokságon tökéletesen megmutatkozott.

Csaló bírók a DVTK meccsén

Miközben a Sopron Mechelenben oktatta a belga csapatot, fél szemmel a Schio-DVTK meccset is figyeltük. Az Euroliga-újonc DVTK közel állt egy világraszóló bravúrhoz, mert 10 másodperccel a vége előtt 74-70-re vezetett a Schio otthonában. Az utolsó pillanatokban a három bíró alaposan belenyúlt a meccsbe (szaknyelven ilyenkor azt írjuk, hogy tisztelték a nagyobb nevű ellenfelet), s egy orbitálisan ostoba (rosszindulatú) fújással tönkretették a DVTK estéjét. Ez utóbbit nem én, hanem a meccs után elkeseredetten nyilatkozó DVTK-edző, Völgyi Péter mondta, s igaza volt a mesternek. A DVTK a következő körben a Sopron által legyőzött Mechelent fogadja Miskolcon és jó esélye van arra, hogy megszerezze első győzelmét az elitsorozatban.

A Sopron ezzel a nagyszerű győzelemmel várhatja a folytatást, amely nem lesz egyszerű, hiszen a magyar csapat november 2-án a török Mersin otthonában lép fel. A Mersin pedig a Salamancában elszenvedett veresége után biztosan vért iszik majd, így várva a magyar csapatot. Bár ha Törökországban a Sopron meg tudja ismételni a mecheleni második és harmadik negyedben nyújtott produkcióját, akkor nagy baj nem érheti.

Kangoeroes Mechelen - Sopron Basket 62-91 (23-22, 9-22, 7-26, 23-21)
Kangoeroes Mechelen: Berkani 14/6, Resimont 14/6, Nauwelaers 1, Bertsch 15, Morrison 10 Cs.: Denys 8, Kibedi -, Van Gils -, De Vooght -
Sopron Basket: Fegyverneky 10, Sykes 24, Kunek 4, Brooks 11/3, Stankovic 4 Cs.: Czukor 14/12, Magbegor 12, Varga A. 7/3, Böröndy 5/3