Orbán Viktor: A békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz

Vágólapra másolva!
Magyarországot kétszer kényszerítették bele olyan háborúba, ami megpecsételte az ország jövőjét, éppen ezért nem fogjuk hagyni, hogy harmadszor is belekényszerítsék hazánkat egy háborúba – mondta Orbán Viktor. A kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! – című műsorában szólt arról is, hogy Magyarország kilóg a sorból, ezért a Nyugat kormányváltást akar elérni hazánkban, hogy egy háborúpárti kormány jöjjön létre.
Vágólapra másolva!

Európa a tűzzel játszik, mivel a béke és a háború határán egyensúlyozunk – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának adott interjúban. A miniszterelnök felidézte, hogy 1999-ben, amikor beléptünk a NATO-ba, a szervezet Szerbia megtámadása mellett döntött, és volt amerikai törekvés arra, hogy mit kell hazánknak tennie, amit a kormányfő elutasított, így nem jött létre akkor egy szerb-magyar háború. Észnél kell lenni – húzta alá a kormányfő. Jelezte, hogy Magyarországot kétszer kényszerítették bele olyan háborúba, ami megpecsételte az ország jövőjét. Leszögezte: nem fogják hagyni, hogy harmadszor is belekényszerítsek hazánkat egy háborúba. Kiemelte, hogy az európai vezetők hétről hétre sodródnak a háború felé.

Orbán Viktor: Az oroszokkal kell biztonsági garanciánkat kötni

Vannak, akik nyernek a háborún

A miniszterelnök szerint mi magyarok átlátunk a szitán. Tudjuk, hogy vannak, akik nyernek a háborún. Hozzátette: az amerikai elnök és a külügyminiszter már kijelentették, hogy az amerikai gazdaság ezzel jól jár, hiszen ez hatalmas hadiipari megrendelés az amerikai iparnak. Mint mondta, a háborús irányzat mögött nagyon komoly erők mozdultak meg, de az emberek többsége a béke mögött van. Folyamatosan nő azok száma Európában, akik érzik a veszélyt a miniszterelnök szerint.

Közép-Európa minden háborún vesztett, míg Nyugat-Európa minden háborún nyert. Igaz hogy szenvedések árán – mondta. Hozzátette: a földrajzi elhelyezkedés miatt gondolunk mást a háborúról. 

A miniszterelnök szerint az oroszokkal kell biztonsági garanciánkat kötni. A franciák vagy ha az amerikaiak itt akarnak háborúzni, később hazamennek, de mi nem tehetjük meg. Nekünk ez a hazánk.

Kiemelte: minél közelebb vagyunk a háborúhoz, annál nagyobb árat fizetünk. Mint mondta, lassacskán Európában háborús felárat kell fizetni a boltokban. A miniszterelnök elmondta: a nagyon nehéz 2023-as év után az a tervük, 2024-es év a gazdasági növekedésről szóljon. De ha nem háborús közegben lennénk, akkor nem 2,5 százalék lenne a gazdasági növekedés, hanem a kétszerese.

A miniszterelnök elmondta, 

a magyarok legmélyebb életösztönei beszélnek a háború ellen és a béke mellett.

Mint mondta, bátorság és nemzeti egység kell a béke melletti kiálláshoz. 

Háborúpárti baloldal

A baloldal háborúpárti, de nem azért, mert gonoszok, hanem azért, mert fizetik őket – jegyezte meg Orbán Viktor. 

Magyarország kilóg a sorból, ezért a Nyugat kormányváltást akar elérni hazánkban, hogy egy háborúpárti kormány jöjjön létre

- tette hozzá a kormányfő.

Felhívta a figyelmet, hogy a választások tétje a háború, ezért nem pártokat vagy ideológiákat kell nézni, hanem azt, hogy a megválasztott képviselők hogyan viszonyulnak a háborúhoz. – Lehet olyan Európai Parlament, ami nem a háború, hanem a béke felé tolja Európát. Magyarország esetében a békére az szavaz, aki a Fideszre szavaz – fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor: Egy történelmi keresztúton áll Európa

A választások tétje, hogy melyik politikai erőnek mennyi képviselője lesz - mondta. Most az a kérdés, hogy mennyi voksot kapnak a háborúpárti vagy éppen békepárti erők. 

Van esély ma arra, hogy a háborúellenes képviselők többségben legyenek. 

Ha jól csinálják a békepárti erők a saját országukban, akkor lehet esélyük a sikerre – tette hozzá. Egy történelmi keresztúton áll Európa.

Orbán Viktor szerint egy éve még nagyobb arányban támogatták az európai emberek a háborút. Uniós csatlakozásunk 20 évéről azt mondta: nem ebbe az unióba léptünk be. Akkor még nem volt szó migránsok millióinak a beengedéséről. 

Akkor azért csatlakoztunk, mert jólétben és békében reménykedtünk. Nem erről volt szó

- tette hozzá.  

Nem ebben állapodtunk meg - mondta a kormányfő. 

Mi lesz a benzinárral?

A benzinárról azt mondta a kormányfő, hogy a kereskedőkkel szemben jogos elvárás, hogy tartsák a régiós árakat. Arra kérte Nagy Márton minisztert, hogy próbáljon egyeztetni. Mi regionális árat kértünk a kereskedőktől, de abban benne voltak a lengyel, a cseh és a bolgár árak is, és ez nem volt helyes. Most a szomszédos országok áraihoz igazítjuk a hazai árakat - tette hozzá.  

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy azzal, hogy a németek leválasztódtak az orosz energiáról, az hazavágta a német gazdaságot. 

Mindez nekünk is káros dolog. 

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a német gazdaság száguldjon – tette hozzá. 

Itt kell okosnak lenni, és nem véletlenül érkezik hozzánk a kínai elnök a jövő héten.