Vágólapra másolva!
A Magyar Paralimpiai Bizottság felügyelőbizottsága megvizsgálta a Gömöri Zsolt elnök vezette MPB ténykedését. A jelentésből kiderült, hogy gyakorlatilag semmi törvényelleneset nem követett el a vezetőség, ám azt ki is hangsúlyozták, hogy csak annak néztek utána, hogy jogszerűek voltak-e a döntések, azok etikai és észszerű mivoltát nem vizsgálták. Lentebb részletesen olvasható a felügyelőbizottság jelentése, amelynek elkészítése után lemondott a felügyelőbizottság minden tagja.

A felügyelőbizottság öt kérdésben vizsgálta meg a paralimpiai bizottság ténykedését:
1. Gömöri Zsoltnak a 2012-es paralimpiai játékok után kifizetett 17,5 millió forint állami jutalom körülményei.

Erről a felügyelőbizottság megállapítása a bizottság hivatalos jelentése szerint:
A Paralimpiai jutalmakkal kapcsolatos javaslat elkészítése során az MPB Elnöksége a Közgyűlés felhatalmazásával élve betartva az Alapszabályban, valamint az „Irányelvben” foglaltakat, szabályosan járt el. Az állam a saját költségvetése terhére kifizette a javaslatban szereplő sportolók, sportszakemberek részére a jutalmat. Ezek utólagos felülbírálására nincs lehetőség.

Gömöri mindent jogszerűen csinált Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

2. Gépjármű kártérítés ügye Balaton Reál Kft. és az MPB között létrejött szerződés alapján.

A felügyelőbizottság megállapítása:
A bérbevétel időpontjában hatályos Alapszabály nem tartalmazott olyan rendelkezést, amely alapján a vezető tisztségviselő érdekeltségi körébe tartozó vállalkozással kötendő szerződés érvényességéhez akár Közgyűlési, vagy Elnökségi jóváhagyás lett volna szükséges. A szerződést az MPB Elnöke az akkori szabályok megsértése nélkül, jogszerűen kötötte meg.

Megállapítható, hogy a MPB-t azért, mert nem kötött Casco biztosítást, az általa bérelt kisbuszra, 3 millió forint kár érte. A kár elporlasztása, mérséklése jelenleg is tart, mivel az MPB-től kapott tájékoztatás szerint 2014 októberétől, a MPB térítésmentesen használhatja az ellopott jármű helyett, Balaton Reál Ingatlanfejlesztő Kft. által megvásárolt, új, akadálymentesített kisbuszt.
A 2014-es beszámoló szerint 360.000 Ft. tovább - bérbeadásból származó bevétele is volt az MPB-nek.
Véleményünk szerint a másfél év ingyenes használat után megtérülhet az MPB-t ért kár teljes összege.

3. IPC. Erőemelő Amerikai Regionális Bajnokság Mexikóban történő részvétel körülményei.

A felügyelőbizottság megállapítása:
Az utazásra Gömöri Zsolt elnök tájékoztatása szerint, az Elnökség tudtával került sor, bár erre vonatkozó konkrét határozat a Felügyelő Bizottság számára nem került bemutatásra.
A kiküldetésről, Gömöri Zsolt Elnök részletes szakmai és pénzügyi beszámolót készített az Elnökség számára, amelyet a FB számára bemutatott.
Az utazás költségeit az IPC által utólagosan átutalt összeg, a kiadásokat meghaladó mértékben fedezte.

Eddig hiába próbálják a parasportolók megfogni az elnököt Forrás: MTI/Földi Imre

4. Munkavállalók részére folyósított lakáscélú munkáltatói támogatások körülményei.

A felügyelőbizottság megállapítása:
- Az MPB Elnöksége a 9/2012.01.05/ határozatában felhatalmazza a munkáltatói jogkör gyakorlóját, hogy vissza nem térítendő kölcsönt folyósítson, valamint kamatmentes munkáltatói hitelt vehessenek igénybe az erről készült szabályzat elkészülte után.
- Az elnökség konkrét támogatási összegről egy esetben sem döntött.

- Az Elnök, mint a munkáltatói jogokat gyakorló vezető, a dolgozó kérelmét elbírálva döntött egy esetben Tóth Veronika részére 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás folyósításáról, amely az Elnökség határozata alapján jogszerű döntés volt.

- György Évának és Kovács Brigittának nyújtott kamatmentes kölcsönök megítélése és azok folyósítása, az FB álláspontja szerint, az érvényes határozatoknak jogszabályoknak és szabályzatnak megfelelően történt.

- A devizahitelek végtörlesztéséhez nyújtható munkáltatói támogatásra vonatkozó jogszabály szerint, a jogszabály hatálybalépésétől számított 60 nap állt rendelkezésre, hogy a munkáltató a deviza alapú lakáshitelek végtörlesztésére, akár vissza nem térítendő munkáltatói támogatást nyújtson, munkavállalóként, legfeljebb 7.500.000 forint összegig, kamat, adó és járulékmentes juttatásként
Ez a határidő 2012. január 30. napján járt le.
- A munkavállalók számára, a lakáscélú támogatás nyújtására vonatkozó lehetőség megteremtése elnökségi határozattal, véleményünk szerint nem volt jogszabály, vagy az akkor hatályos Alapszabály rendelkezéseibe ütköző.
- Az FB nem tudta megállapítani azt, hogy milyen döntés alapján, ki állapította meg Gömöri Zsolt részére, számára nyújtott vissza nem térítendő támogatás mértékét, mivel erre vonatkozó irat, határozat az FB számára nem került bemutatásra.
- Gömöri Zsolt számára folyósított vissza nem térítendő lakáscélú támogatás kifizetése álláspontunk szerint nem felelt meg a vonatkozó jogszabály rendelkezéseinek mivel az átutalás nem a hitelező bank hiteltörlesztési számlájára, hanem Gömöri Zsolt saját bankszámlájára történt.
A vizsgálat során ugyanakkor megállapíthatóvá vált, hogy Gömöri Zsolt, a bankszámlájára beérkezett összeget késedelem nélkül átutalta a hitelező bankja számára, devizahitel végtörlesztés jogcímén, amelynek beérkezését a hitelező bank Gömöri Zsolt számára visszaigazolta.
- Gömöri Zsolt a számára hitel végtörlesztés címén átutalt 3 millió forintot, az FB vizsgálatának befejezését megelőzően az MPB számlájára visszafizette.
- Itt kívánjuk jelezni, hogy az Alapszabály rendelkezései szerint, a Felügyelő Bizottság ellenőrzési hatásköre nem terjed ki az Elnökségi döntések célszerűségének vizsgálatára, a Felügyelő Bizottság, csak az Elnökségi döntések jogszerűségét jogosult vizsgálni.
Erre tekintettel, a Felügyelő Bizottság nem illetékes állást foglalni abban a kérdésben, hogy a lakáscélú támogatásokra kifizetett összegek milyen egyéb célra lehettek volna felhasználhatók.
Az Elnökség döntéseinek célszerűségére vonatkozó következtetések levonása az Elnökség felelősségi körébe, illetve azok esetleges bírálata a Közgyűlés hatáskörébe tartozik.

A parasportolók arra kérték elnöküket, mondjon le, ez eddig nem történt meg Forrás: Origo

5. A Coca-Cola cég közvetlenül fordult az MPB-hez, onnan kivizsgálását kérte, hogy az általuk nyújtott támogatás milyen célra került felhasználásra.

A felügyelőbizottság megállapítása:
A Coca-Cola Magyarország Kft. és a Magyar Paralimpiai Bizottság 2014-es évre kötött szerződése értelmében 600.000 Ft. szponzori támogatást kapott a Coca-Cola cégtől.
Az MPB az FB-nek azt a tájékoztatást adta, hogy a 600.000 Ft. támogatást, az IPC Erőemelő Világkupa – Eger verseny rendezésére használta fel.
A támogatási összeg felhasználásáról az MPB a Coca-Cola Magyarország Kft. számára elszámolást készített, amelyről levélben tájékoztatták a Coca-Cola céget.
A 217.500 Ft értékű terméktámogatást, az elszámolás szerint, szintén az Egerben tartott nemzetközi Versenyekkel kapcsolatosan használták fel. A támogatás felhasználását rendben találtuk.

A felügyelőbizottság a jelentés végén közölte, hogy a rendkívüli közgyűlés összehívásának időpontjának napjával (június 19.) a felügyelőbizottság tagjai tisztségükről lemondanak. Próbáltuk felhívni Molnár Zoltánt, a felügyelőbizottság elnökét, hogy miért mondtak le, de egyelőre nem sikerült elérnünk.

Hegedűs Lajos, a felügyelőbizottság egyik tagja így fogalmazott az Mno.hu-nak: "Miután a szövetségi tisztségem megszűnt, így nem kívánom folytatni a másik tisztséget. A felügyelőbizottság indítványozta az elnökség számára, hogy hívja össze a rendkívüli közgyűlést. Tudomásom szerint ez meg is történt."

Itt mindent elolvashat a Magyar Paralimpiai Bizottságban kirobbant botrányról.