Lenyűgöző fotókon látható, hogy az atomok kvantumhullámokká alakulnak – éppen ahogy Schrödinger előrejelezte

A piros pöttyök közel abszolút nulla fokra lehűtött lítiumatomok. Sok ilyen képet kombinálva a szerzők meg tudták figyelni, hogy az atomok hullámként viselkednek.
Fotó: Live Science
Vágólapra másolva!
Egy új képalkotó technika, mely kvantumhullámokká alakuló fagyott lítium atomokat rögzített, használható lehet, hogy a kvantumvilág legkevésbé értett aspektusait tesztelje.
Vágólapra másolva!

Forradalmi fotók a kavntumfizika rejtélyes világából

Ez az első eset, hogy a fizikusok hullámként viselkedő egyes atomok tiszta képét rögzítették. A kép fluoreszkáló atomok éles pöttyeit mutatja, amint homályos hullámcsomagok foltjaivá alakulnak. 

A kép a kvantumfizika egyik sarokpontját bizonyítja, azt, hogy az atomok részecskeként és hullámként is léteznek. 

A dolgozat szerzői azt írják, hogy ez az új technika komplexebb rendszerek képalkotására is használható lehet, bepillantást nyújtva a fizika néhány alapvető kérdéseibe. Louis de Broglie, francia fizikus vetette fel először, 1924-ben, majd Erwin Schrödinger két évvel később ki is dolgozta a hullám-részecske kettősséget, miszerint minden kvantum méretű objektum  egyszerre részecskeként és hullámként létezik. Schrödinger híres egyenletét a fizikusok tipikusan úgy interpretálják, hogy az atomok hullámszerű valószínűség-csomagokként léteznek a térben, melyek diszkrét részecskékké omlanak össze a megfigyelés során. Bár ez a jelenség rejtélyesen kontraintuitív, a kvantumvilágnak ezt a bizarr tulajdonságát számos kísérlet igazolta.

Erwin Schrödinger Nobel-díjas osztrák elméleti fizikus
Fotó: arodowe Archiwum Cyfrowe - Sygnatura /Wikimedia Commons

A képalkotáshoz a fizikusok először közel abszolút nulla fokra hűtötték a lítiumatomokat úgy, hogy lézerből fotonokkal bombázva megfosztották őket a lendületüktől. Amint az atomok lehűltek, több lézernyaláb csapdába ejtette őket egy optikai rácsban, úgynevezett diszkrét csomagokként. A lehűtött és ekként korlátozott atomokkal az optikai rácsot periodikusan ki-be kapcsolták – kiterjesztve az atomokat egy korlátozott közel-részecske állapotból egy hullámhoz hasonlítóhoz, azután vissza. Egy mikroszkóp-kamera rögzítette a részecske állapotban lévő atomok által kibocsátott fényt két különböző időben, e kettő között az atomok pedig hullámként viselkedtek. 

Egy héliumatom szerkeszete a magot körülölelő elektronfelhővel
Fotó: Yzmo/Wikimedia Commons

A szerzők a sok felvételből megkapták ennek a hullámnak az alakját és azt is megfigyelték, hogyan terjed ki az időben, ami tökéletesen egyezést mutatott Schrödinger egyenletével.

 

Bővülhet a furcsa anyagállapotról való tudásunk

 

Ez a képalkotó módszer mintát vesz a hullámfunkció sűrűségből, nem másként, mint egy CCD kamera pixelei. (A CCD kamera gyakori digitális kamera típus, ami egy töltés-párosított eszközt használ a képrögzítéshez.)

A piros pöttyök közel abszolút nulla fokra lehűtött lítiumatomok. Sok ilyen képet kombinálva a szerzők meg tudták figyelni, ahogyan az atomok hullámként viselkednek.

A tudósok azt nyilatkozták, hogy ez a kép csak egy egyszerű demonstráció. Következő lépésük az lesz, hogy kevéssé értett, erősen kölcsönható atomok rendszereit tanulmányozzanak vele. Az ilyen rendszerek tanulmányozása bővítheti a furcsa anyagállapotokról való tudásunkat, mint például amik a rendkívül sűrű neutroncsillagok magjában találhatók, vagy a kvark-gluon plazmáná, amiről úgy vélik, hogy létezett már röviddel az Ősrobbanás után.

(Forrás: Live Science  )