Rizs nincs, sorban állás van Görögországban

Görögország válság, Athén, külváros, zárva, bankfiók Görögország,  részleges csőd, készpénz
Athén külvárosában is zárva tartanak a bankfiókok Görögország részleges csődje miatt. A bankautomatákból folyószámlánként 60 € készpénzt lehet felvenni. 2015.07.06.
Vágólapra másolva!
A görögök fásultan, vagy éppen derűs beletörődéssel várják, mit hoz a jövő. A bankautomatáknál hosszú sorok állnak, több alapvető élelmiszerből, főleg rizsből hiány van. A bankok pénze segítség nélkül csak a hét végéig elég. Egyelőre nem tudni, mit kérnek és kínálnak majd a felek a keddi eurócsúcson, de a tárgyalásokat megkönnyítheti, hogy lemondott Jánisz Varufákisz pénzügyminiszter, és az ellenzéki pártok beálltak a miniszterelnök mögé.
Vágólapra másolva!

„Az Isten, csak ő tudja, mi lesz most” – mutat az égre a szikár, ötvenes férfi a legnagyobb görög bank, a Görög Nemzeti Bank kapujától néhány méterre. A kapuban nyugdíjasok tülekednek, szeretnének bemenni pénzt kivenni. Nekik nincs kártyájuk, azokat, akiknek van, az őrök az épület oldalában található automatához irányítják.

Tanácstalan nyugdíjasok a Görög Nemzeti Bank központi épületénél Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Rossz lesz

A jövőt Istenre bízó férfi nemmel voksolt a vasárnapi népszavazáson, szóval örül a végeredménynek. De ettől még nem optimista, igaz, kétségbeesve sincsen. A derűs, sztoikus beletörődés jellemzi legjobban.

„Öt éve ez van, de eddig is volt valahogy, ezután is lesz” –

mondja.

Abban biztos, hogy rossz lesz, rosszabb, mint most, csak azt nem tudja, mennyivel.

Nincs harag

Pár kilométerrel arrébb egy másik bank fiókjánál a sor végén álló fiatalembert szólítjuk meg. Ő igennel szavazott, de nem dühös vagy csalódott az eredmény miatt. Így is, úgy is történt volna valami a népszavazás után, fejezi ki a bizonytalanságot, és valami fog is.

„Igazából teljesen mindegy volt, hogyan szavazunk.”

Azt nem mondta el, mennyi pénze van még a bankban, csak annyit árult el, hogy nem túl sok. De különösebben nem töri magát, hogy kimentsen, amennyit csak lehet. Nem áll sorba mindennap, akár kell, akár nem: két-három naponta veszi ki a 60 vagy 50 eurót, annyi elég neki a megélhetésre.

A bankautomatákból folyószámlánként 60 € készpénzt lehet felvenni Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Viszik a harmadát?

Ugyanígy van ezzel a göndör fekete hajú lány egy harmadik bank előtt, ő sem áll mindenáron sorba napról napra, pedig bőven van még pénze a bankban. Szerencsére 8000 eurónál kevesebb, azt hallotta, akinek több van, attól elveszik majd a 30 százalékát.

A számlák megnyirbálásáról szóló híresztelést egyelőre nem erősítették meg, de a görögök egyre inkább készpénznek veszik. Az átlag görög ettől mondjuk nem fél, 8000 euró több mint 2,5 millió forint, kinek van annyi pénze?

Egy hetük lehet

A görög bankszövetség elnöke szerint a bankok e hét péntekig, vagyis július 10-ig tudják tartani a 60 eurós limitet, utána kifogynak a pénzből, hacsak az Európai Központi Bank nem nyitja ki a pénzcsapot. Ha nem nyitja, akkor Stefan Schneider, a Deutsche Bank vezető közgazdásza szerint elképzelhető, hogy

jön a 20 eurós napi limit (20 euró körülbelül 6300 forint).

Egyelőre marad a bankzár, aminek eredetileg hétfőn kellett volna véget érnie.

Egy biztonsági cég alkalmazottja készpénzért érkezett a Görög Nemzeti Bank központjába Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A rizst elkapkodják

Nem csoda, hogy a görögök igyekszenek feltankolni tartós élelmiszerből. Az élelmiszerboltokban valóban hiány van, az egyik diszkont eladója kérdésünkre azt mondja, a tésztát nagyon viszik, de főleg a rizst, abból nincs is, mutat az üres polcra.

„Ha kapunk, kirakjuk, de azonnal elkapkodják.”

Szétnézünk az üzletben, a konzerves polcok elég siralmas állapotban vannak, de azért nem üresek; a lisztes raklapon viszont mindössze három kiszakadt zacskó árválkodik.

Gyógyszer még van

Olyan pletykát is hallottunk, hogy a patikákban hiány van, egyszerre maximum 3 doboz gyógyszert adnak ki. Ám Athén belvárosában nem ez a helyzet, a gyógyszerészek pedig nem tudnak semmiféle korlátozásról. Persze lehetnek olyan gyógyszertárak az országban, ahol problémák vannak.

Még nincs csődben

A görögországi helyzet könnyen elfajulhat, például ha valóban bevezetnék a 20 eurós pénzfelvételi limitet. Sigmar Gabriel német alkancellár és pénzügyi miniszter azt mondta, Európa nem hagyhatja magára Görögországot, a tagállamoknak fel kell készülniük arra, hogy humanitárius segítséget nyújtsanak, írja a Guardian. Ugyanakkor azt is mondta, a vasárnapi referendum eredménye a valutaunió szabályainak felrúgását jelenti, és Görögország közel áll az államcsődhöz.

A közkeletű vélekedéssel ellentétben Athén nem ment csődbe azzal, hogy nem törlesztett az IMF-nek, és sok mindentől függ, mikor és mennyire fog, ha egyáltalán.

Megnőtt a rizs, a cukor és a száraztészta iránti kereslet Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Spanyolország beállhat a sorba

Sigmar Gabriel amiatt aggódik, hogy ha most elengedik a görög adósság egy részét, akkor nem lesz megállás, ugyanezt akarja majd Portugália, Spanyolország és Írország is. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök a referendum estéjén épp arról beszélt, hogy azzal a felhatalmazással, amit a nemek elsöprő győzelme jelent,

adósságelengedést akar kiharcolni.

Ki mit ajánl, és vár el?

Azt, hogy mit kínál Alekszisz Ciprasz miniszterelnök az eurócsoport vezetőnek keddi csúcstalálkozóján az újabb mentőcsomagért cserébe, egyelőre nem tudni. Hétfőn hosszasan beszélt telefonon Angela Merkel német kancellárral, görög tisztviselők szerint azt ígérte, részletes javaslatcsomaggal érkezik majd a tárgyalásokra.

Ahogy azt sem tudni, az IMF, az eurócsoport és az Európai Központi Bank milyen mentőcsomagot akarnak felajánlani, és mit kérnének érte cserébe. Az IMF szerint Görögországnak 60 milliárd euróra és 20 törlesztésmentes évre lenne szüksége ahhoz, hogy talpra álljon. Viszont a vezető uniós politikusok egymásnak (és néha önmaguknak) ellentmondó nyilatkozatokat tettek arról, mi vár Görögországra, ha a nemek győznek vasárnap.

Beállnak Ciprasz mögé

A tárgyalásokat viszont megkönnyítheti, hogy Jánisz Varufákisz pénzügyminiszter, aki a hitelezőkkel folytatott tárgyalásokat is vezette, bejelentette lemondását. Indoklása szerint éppen azért távozik, mert tárgyalópartnerei nem látták őt szívesen.

Ráadásul a népszavazás után a görög pártok hosszasan egyeztettek, és abban maradtak, hogy (a Görög Kommunista Párt kivételével) mind támogatják Alekszisz Ciprasz miniszterelnököt a hitelezőkkel folytatandó tárgyalásokon.