Meghekkelik a vasárnapi népszavazást a görög kommunisták

Athén , Görögország , vélság, utasok a mertón, ingyenes a tömegközlekedés a városban.
Fotó:Dudás Szabolcs
2015.07.02.
Athén , Görögország , vélság, utasok a mertón, ingyenes a tömegközlekedés a városban. Fotó:Dudás Szabolcs 2015.07.02.
Vágólapra másolva!
A Görög Kommunista Párt dupla nemes szavazással hekkelné meg a vasárnapi népszavazást, és igazi marxista kommunizmust építene. A Sziriza aktivistái viszont bíznak Alekszisz Ciprasz miniszterelnökben, szerintük a kormány jobb alkupozícióban lesz, ha győznek a nemek. Vannak, akik nem támogatják a Szirizát, mégis nemmel szavaznának.
Vágólapra másolva!

"Úgysem lesz jobb, sőt biztosan rosszabb lesz a következő néhány évben, de talán 5-10 év múlva javulhat a helyzet. A gyerekeinkért csináljuk, ha lesznek" – magyarázta a húszas évei elején járó, vörös hajú lány, aki a Görög Kommunista Párt szórólapjait osztogatja.

Matematikusnak tanult, diplomázott, most munkanélküli. Arra nem számít, hogy a közeljövőben állást találna.

Meghekkelik a szavazást

A Kommunista Párt aktivistáival tele van Athén belvárosa, ott állnak szinte minden metrókijáratnál, minden fontosabb sarkon. Legalábbis délelőtt, aztán a dél körüli órákban eltűntek. Nemcsak egyszerűen szórólapokat osztogatnak, hanem olyan papírokat, amikkel a vasárnapi népszavazás meghekkelésére készülnek.

A görög parlament épülete Athénban – sok minden múlik a vasárnapi választáson Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A papíron két nem van (nem a megszorításokra és az újabb hitelre, és nem a megszorítások végére), aki egyetért velük, az ezt a lapot dobhatja vasárnap az urnába. Csütörtök este a Kommunista Párt ráadásul nagy demonstrációt szervezett, erről az Origo is beszámolt.

Képzett fiatalok

Az aktivisták mind fiatalok, nem találkoztunk olyannal, aki ne tudott volna angolul. A matematikuslány mellett beszéltünk egy közgazdászfiúval is. A hangját automatikusan lehalkította, mintha szégyenkezne, amikor elmondta: neki még van kilátása arra, hogy állást találjon, de nem lesz könnyű.

Árulják a SIM kártyákat

A Kommunista Párt aktivistái a közterületeken jellemzően más, vörös ruhás fiatalokkal osztoznak. Ők nem politizálnak, hanem dolgoznak, vodafone-os SIM kártyákat árulnak. Elmondták, a pénzügyi válság miatt nem változott, amit csinálnak, régen is nagyon sok görög vett prepaid SIM kártyát.

Kígyózó sorok a bankautomatáknál, egy nap 60 eurót lehet felvenni egy folyószámláról Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A helyiek mellett a turisták vesznek előszeretettel ilyen kártyákat. Több nagyobb, szemmel láthatóan közel-keleti, hátizsákos csoportot láttunk, akik ilyen kártyákat vásároltak éppen. Azt, hogy Görögországba legálisan léptek-e be, azt nem sikerült megtudnunk.

Mint a Szovjetunióban

A kommunista fiatalok egyébként nem baloldaliak vagy szocialisták, hanem keményvonalas marxisták, Görögországban igazi, marxi értelemben vett kommunizmust akarnak építeni. A közgazdászfiú azt mondta, olyan kommunizmust akarnak, mint amilyen a Szovjetunióban volt.

Görögország az EU tagja, de vannak, akik olyan kommunizmust akarnak, mint amilyen a Szovjetunióban volt Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Azt nem hitte el nekünk, hogy a Szovjetunióban nem volt demokrácia, nem voltak szabad választások és nem volt a marxi értelemben vett kommunizmus, de arra emlékeztetett, hogy az USA után az volt a világ második legerősebb országa, szóval valamit biztos jól csináltak.

Jelenleg a kommunistáké a második legkisebb frakció a parlamentben, 15 képviselőjük van a 300-ból.

Hisznek a Szirizának

A Kommunista Párt érvénytelen, dupla nemes szavazásra buzdítja a görögöket, a kormánypárt, a Sziriza pedig egyszerű nemre. Aktivistáik közel sem olyan aktívak, mint a kommunistákéi, csak néhányat láttunk.

A Sziriza magyarázatát az eseményekről nemcsak ők tették magukévá, hanem a jelek szerint a párt szavazói is. Mint például az a középkorú hölgy, akivel Alekszisz Ciprasz miniszterelnök szerda esti beszéde után beszéltünk.

Támogatni akarják Cipraszt

Először ugyan alig akart szóba állni velünk, mert azt hitte, németek vagyunk, de gyorsan megnyugtattuk. Ő is úgy látta, hogy

Azt mondta, ő nemmel fog szavazni, mert a hitelezők már a népszavazás hírére enyhébb feltételeket ajánlottak, vasárnap után a kormány még jobb alkupozícióban lesz.

Nem, de nem úgy

A Szintagma téren találkoztunk egy kisebb, parlamenten kívüli mozgalom képviselőivel, ők is arra buzdítják az embereket, hogy nemmel szavazzanak. De szerintük az a nem, amire ők buzdítanak, más, mint a Szirizáé: a kormány semmit sem tett Görögországért, ezért nem tudják támogatni.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök is a nemre buzdított Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Sőt, a Sziriza a megszorítások pártján van, ez nyilvánvaló, hiába kampányol ellenük. A megszorításoknak viszont véget kell vetni, mondták:

a fiatalok elvándorolnak, az öngyilkosságok száma egyre nő.

Pár éve egy nyugdíjas asszony épp a Szintagma téren lőtte főbe magát, a hátrahagyott búcsúleve alapján nem bírta tovább az állandó bizonytalanságot.

Törökországgal riogatnak

Azt is elmondták, hogy valószínűleg sokan fognak igennel voksolni, főleg azok, akiket a média és az ellenzék meg tud félemlíteni. A nyugdíjasok félnek, hogy a hitelezőkkel való megegyezés nélkül nem fognak nyugdíjat kapni, a közszféra dolgozói a fizetésüket féltik.

A görög médiában olyan véleményeket is hallani, hogy

ha nem lesz megegyezés, és Görögország kikerül az unióból, akkor Törökország katonai agressziót kísérelhet meg,

és bőven vannak olyanok, akik ezt elhiszik. Egy friss közvélemény-kutatás szerint 47-43-ra vezetnek az igenek, a görög pénzügyminiszter pedig azt mondta, lemond, ha az igenek nyernek a vasárnapi népszavazáson.