Bővülhet a BKV-ügyek gyanúsítottjainak köre

Vágólapra másolva!
Több gyanúsítottra is lehet számítani a BKV-s ügyekben - állította a Népszabadságnak Ihász Sándor fővárosi főügyész. Ihász interjújában arról is beszélt, hogy miért az új parlament alakuló ülésének napján vették őrizetbe Hagyó Miklóst.
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy bővül a BKV-nál folyó nyomozás gyanúsítottainak köre, azt azonban még nem lehet biztosan megmondani, hogy ki irányította a bűnszervezetet, amelynek kétes ügyletei miatt Hagyó Miklós és több BKV-s illetve városházi vezető is gyanúsított lett - derül ki Ihász Sándor fővárosi főügyész Népszabadságnak adott interjújából.

Ihász szerint annak, hogy bűnszervezetnek minősíthetik a BKV-nál gyanított visszaéléseket, a büntetés kiszabásánál van jelentősége, jóval nagyobb büntetésre számíthatnak, akiket ebben a bűncselekményben is elmarasztalnak. Ebben az esetben ráadásul a gyanúsítottaknak kell bizonyítaniuk azt, hogy vagyonuk - amit zárolni is lehet - nem az adott bűncselekményből származik.

A főügyész szerint Hagyó Miklóst azért a parlament alakuló ülésének napján vették őrizetbe, mert mire összegyűltek ellene a bizonyítékok, még védte a mentelmi jog, a felfüggesztést kérni pedig már nem volt lehetőség. Ihász szerint elvben megtörténhetett volna, hogy Hagyó megszökik, de meggyanúsítani és őrizetbe venni csak akkor lehet valakit, ha annak megvannak a törvényes feltételei.

A fővárosi főügyész szerint egy év alatt megkétszereződött a korrupciós eljárások száma, és valószínű, hogy a gyanús szerződések miatt tett feljelentésekből is több lesz a közeljövőben.

A főügyész az új kormány elszámoltatással kapcsolatos kijelentéseit úgy kommentálta, hogy olyan ügyekben indítanak csak eljárást, amelyekben felmerül a bűncselekmény gyanúja, függetlenül a politika véleményétől. A győztes pártok politikusai több, azonnal kivizsgálandó ügyet emlegettek, de ezek közül már több ügyben is tart egy ideje a nyomozás. Ilyen a Kopaszi-gát, a 4-es metró, a Margit hídi beruházás és az MTV-székház ügye - mondta a főügyész a Népszabadságnak.