Bürokrácia, földeladás és menekültek volt a téma a Kormányinfón

Események

A hétvégi Budapest Pride, az Origón kiújult Lázár–Tarlós-háború újabb csatái, valamint visszatérő témaként a menekültkérdés is minden bizonnyal szóba kerül a mai Kormányinfón. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 16. alkalommal áll ki, hogy a
Lázár János
Vágólapra másolva!
Sokan várják, hogy Lázár János megmagyarázza a Kormányinfón, mire gondolt konkrétan, amikor a minap arra utalt, hogy az állami mezőgazdasági cégeket hol a jobb-, hol a baloldal lopta szét, attól függően, melyik volt hatalmon. Szóba kerülhet a miniszter által az állami erdőgazdaságoknál elrendelt átfogó vizsgálat és a 2016-ra tervezett GDP-növekedés is.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül62 bejegyzés
15:48
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Giró-Szász lemondott, de még maradt

Bár a múlt heti Kormányinfón lemondott Giró-Szász András államtitkár, a szokásos csütörtöki tájékoztatót most újra vele tartja Lázár János miniszter.

Giró-Szász András államtitkár még részt vesz a Kormányinfón Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint arról az Origo beszámolt, ennek oka, hogy a kommunikációs államtitkár lemondása csak akkor válik hatályossá, ha megtörténik Rogán Antal miniszteri kinevezése.

15:55
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Lopnának a fideszesek is

Bizonyára szóba kerül a Kormányinfón Lázár János minapi, nagy vihart kavart kijelentése, ami miatt az ellenzék bizonyítékokat vár a minisztertől, és feljelentéseket sürget.

Lázár János arra utalt, hogy az állami cégeket pártállástól függetlenül szétlophatták Fotó: Bielik István - Origo

Az Origo is megírta, hogy Lázár szerint az állami tulajdonú mezőgazdasági cégeket azért kellett eladni, mert az állam nem tudott jól gazdálkodni, és ha léteznének még ilyenek, azt most a fideszes menedzsment lopná szét.

15:58
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Átfogó vizsgálat az erdészeti cégeknél

Talán elárul részleteket a miniszter az állami erdészeti cégeknél felmerült szabálytalanságokról.

Komoly gondok lehetnek, legalábbis erre utal, hogy Lázár döntése volt: mind a 22 állami tulajdonban lévő erdőgazdaságra terjessze ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azt a vizsgálatot, amelyet hat állami erdőgazdasági cégnél kezdett el.

16:10
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Két kormányülés egy héten

Nem akármilyen hét van mögöttünk, két kormányülés is volt - kezdte Giró-Szász András államtitkár a Kormányinfót.

16:11
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Mindenki hálás lehet Göncz Árpádnak

Nagy veszteség érte az országot Göncz Árpád volt köztársasági elnök halálával - mondta Lázár János, aki szerint minden magyar ember hálával tartozik Göncz Árpádnak. 

16:12
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

A menekültügy volt a fő téma

Múlt hét pénteken és e hét szerdán volt kormányülés, ezeken kiemelt szerepet kapott a menekültügy: a horvát-magyar határon kialakult helyzet és a kvótakérdés is - számolt be a részletekről a miniszter.

Szájmaszkos katonák figyelik a horvát-magyar zöldhatárt gyalogosan átlépő, Gyékényes vasútállomás felé tartó embereket Forrás: MTI/Varga György
16:14
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Bevezetnek egy új úttípust: a gyorsutat

Jön a gyorsút, mint új útkategória - mondta Lázár, aki szerint a fejlesztési minisztérium javaslata volt az új úttípus, ami jellemzően a megyeszékhelyeket köti össze az autópályákkal.

16:15
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Még módosítanak az adószabályokon

Az adózási rend módosítását célzó javaslatot is tárgyalta a kormány, de még a parlament elé terjesztés után szükség lesz egyeztetésekre a szakmai szervezetekkel.

A javaslat előbb született, mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítása, így emiatt is szükségessé válik a további egyeztetés - tette hozzá Lázár János.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illusztráció Fotó: Hartl Nagy Tamás
16:16
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Több hulladékégető épülhet

A hulladékkezelésre vonatkozó beruházásokat is áttekintette a kormány, amely fontosnak tartja, hogy a telítődő hulladéktemetők mellett hulladékégetők is épüljenek.

16:17
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Jön a 365 új traffipax

Tizenhat törvény módosítására tesz javaslatot a kormány az Országgyűlésnek a két kormányülésen tárgyalt témák alapján, ezek közül csak egy a 365 új traffipax telepítése - árulta el Lázár János.

VÉDA traffipax, működés közben Forrás: Origo
16:20
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

99 százalékos készültségben a határzár

Nem 80 ezren jöttek Magyarországra 2015-ben, ahogy korábban gondolták, hanem már több mint 330 ezren. Ez a szám az év végéig elérheti akár a 600 ezret is - mondta Lázár, akik szerint a határzár Szerbia felől lefékezte az illegális bevándorlást, ám Horvátországból még mindig nagyon sokan jönnek.

Büntetés-végrehajtási dolgozók a menedékkérők számára kialakított áteresztő ponthoz vezető folyosó kerítését építik a letenyei régi határátkelőhelynél Forrás: MTI/Varga György

A horvát-magyar határszakaszon eközben 99 százalékban elkészült a határzár két elemmel: a gyorstelepítésű drótakadállyal és a magasabb kerítéssel.

16:21
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

A V4-ek közösen védenék a határt

Magyarország azt tervezi, hogy a visegrádi négyekkel közösen védi meg a határokat az illegális bevándorlóktól - erről Pintér Sándor belügyminiszter kollégáival folyamatosan tárgyal - hangzott el.

Milos Zeman cseh, Andrej Kiska szlovák, Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő a visegrádi csoport államfőinek balatonfüredi, kibővített tanácskozásán Forrás: MTI/Kovács Tamás
16:23
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán ott lesz az Európa Tanács ülésén

Jövő héten Orbán Viktor is részt vesz az Európa Tanács menekültüggyel foglalkozó ülésén - jelentette be Lázár János.

16:26
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Az illegális határátlépők többségét kitiltották

Eddig 176 205 ember kért menedékkérelmet Magyarországon - ismertetett egy fontos számot Lázár János.

Akiket elfognak, bíróság elé kerülnek Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Elmondta azt is, hogy 411 büntetőügy kezdődött a határzár átlépésével történő határsértés miatt, és csupán két esetben volt megrovás az ítélet, a 388 elbírált ügy többségében a vádlottat több évre kitiltották Magyarországról.

16:29
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Közösen a kvóta ellen a szlovákokkal

A parlamenti pártokkal tartott egyeztetésen részt vevők többsége egyetértett Orbán Viktorral abban, hogy meg kell védeni az ország szuverenitását, december elejéig pedig el kell döntenie a kormánynak, hogy elfogadja-e a kvótarendszert vagy bírósághoz fordul - tájékoztatott Lázár János.

Elhangzott: az Igazságügyi Minisztérium álláspontja az, hogy jogsértő lehet a kvótarendszerről szóló döntés, ezért megtámadásának lehet jogi alapja. Lázár János szerint a magyar kormány a szlovák kormánnyal együtt fordulhat a bírósághoz.

16:30
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Egymilliárdért buszoztatták a menekülteket

A MÁV-nak 524 millió, a BKV-nak 160-200 millió, a Volán-társaságoknak összesen további 200 millió forint költsége keletkezett a buszok biztosításával a menekültek szállításához - mondta Lázár. Ezt a bruttó több mint egymilliárd forintot a költségvetés rendezi majd - tette hozzá.

A beremendi határátkelőnél szállítják át a horvát buszokról a menekülteket BKK-buszokra Fotó: Polyak Attila - Origo
16:33
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Tízmilliárdot költenek kormányablakokra

Tízmilliárd forintot költ a kormány arra, hogy jövő év március közepére 278 új kormányablakot nyisson az állampolgári ügyek intézésére - mondta Lázár János.

A miniszter hozzátette: további tízmilliárd forintot pedig a meglévő állami hivatalok felújítására költenek majd.

16:34
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

A diákok jól járnak a bürokráciacsökkentéssel

Folytatódik a bürokráciacsökkentés - folytatta Lázár János. Mint mondta, több díjat el is törölnek, ezzel elsősorban a diákok járnak majd jól. A tervek szerint ugyanis a diákigazolványok kiállítása ugyanúgy ingyenes lesz, mint a felsőoktatási felvételi eljárás.

Egységes és ingyenes Forrás: MTI/Máthé Zoltán
16:35
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Ha ellopták az iratait, ingyen kap újakat

Ha valakinek ellopták az iratait, akkor a magyar állam ingyen állítja ki őket a jövőben - legalábbis ezt tervezi a miniszter.

16:37
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

150 éves Pató Pál úri hagyomány ér véget

Véget ér a tervek szerint az a 150 éves, Pató Pál úri gyakorlat, hogy a hivatalos ügyek intézésénél az adott hivatalvezető saját hatáskörben meghosszabbíthatja a hivatali ügyintézési határidőt - mondta Lázár János.

Nem lehet hosszabbítani Forrás: MTI/Rózsahegyi Tibor
16:39
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: meg kell bízni a vállalkozóban

Ma az állam abból indul ki, hogy egy vállalkozó lop, csal, hazudik, és nem is akarja betartani a játékszabályokat - állapította meg Lázár János, aki szerint a magyar emberek, vállalkozások 95 százaléka önként befizeti az adóját, ez pedig okot ad a bizalomra.

Ezért - folytatta - a jövőben vállalkozási tevékenységhez nem kell engedélyre várni, csak el kell kezdeni a vállalkozást, aztán utólag ellenőriz majd az állam.

Előbb a munka, aztán az adózás Forrás: Photononstop/Philippe Turpin
16:41
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Hat megyében indul földárverés

Első körben hat megyében indul földárverés - mondta Lázár János. Azt is megjegyezte: ezt most azért kell meglépni, hogy aki földműves, és földet akar venni, most vehessen átlátható keretek között, nehogy később Brüsszel Magyarországot kötelezze erre esetleg más szabályok alapján.

Magyar kézben maradna a föld Forrás: AFP

A miniszter hangoztatta: azért van az egész, nehogy külföldi kézbe kerüljön a magyar föld.

16:43
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

A földprivatizáció nem szociálpolitikai lépés

Csak a piaci átlagárnál magasabb összegért lehet szántóföldet venni a magyar államtól - jelezte Lázár, aki szerint a kikiáltási ár a piaci árnál 10-20 százalékkal magasabb lesz. "Ez nem szociálpolitikai intézkedés" - tette hozzá a miniszter.

Az ellenzék, a parlamenti képviselők ott lehetnek az árveréseknél, így ellenőrizhetik, hogy minden szabályszerű és átlátható-e - tette hozzá. 

16:46
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Jó helyre kell kerülnie az uniós támogatásnak

Az EU-s pénzek kifizetése kapcsán újabb egyeztetéseket kezd a kormány például az önkormányzatoknál, de bevonják a kamarát és a vállalkozói képviseleteket is - mondta Lázár.

Meg kell kérdezni a kis- és közepes vállalkozásokat, hogy nekik is megfelelnek-e az elvárások. Mindezeket az egyeztetéseket még a pályázatok kiírása előtt kell megtenni, hogy a pénz biztosan jó helyre kerüljön - mondta a miniszter.

16:48
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Sok dolga lesz ősszel Lázár Jánosnak

A bürokráciacsökkentéshez kapcsolódó díjeltörlésekről szóló törvénymódosításokat még októberben benyújtja Lázár János, míg novemberben az állami szféra béremeléséről szóló javaslatot kell elkészíteni és benyújtani - mondta kérdésre válaszolva a miniszter.

Rogán Antal, a Fidesz volt frakcióvezetője és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén Forrás: MTI/Kovács Attila
16:50
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Világkvótában gondolkodik a kormány

Azért gondolkodik a kormány világkvótában a bevándorlás kapcsán, és nem pedig európai kvótában, mert ez a probléma világméretű.

Lázár János megjegyezte: míg az Amerikából pénzelt civilek gyakran bírálják a kormányt, az Egyesült Államok nem, vagy csak nagyon kevés menekültet fogadott be eddig.

A menekültügy kezeléséből mindenkinek ki kell vennie a részét a világ országai közül - emelte ki Lázár, aki szerint az európai kvótarendszer részletei nincsenek megfelelően kidolgozva.

16:51
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Hódmezővásárhely nem akar több adót fizetni

Aligha tudná meggyőzni a saját választókörzete, Hódmezővásárhely lakóit Lázár János, hogy több adót fizessenek a menekültügy kezelésének megnövekedett költségei miatt.

Lázár János egy hódmezővásárhelyi iskolában Forrás: MTI/Lehoczky Péter
16:53
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Giró-Szász is sürgeti a világkvótát

A világkvóta Giró-Szász András szerint azért is jó, mert kulturáltan, a befogadó országok biztonságát, törvényeit figyelembe véve történik a menekültek elhelyezése.

16:54
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Véget ért a kormányátalakítás

A miniszterelnök a szerdai kormányülésen bejelentette, hogy lezárta a kormányátalakítást, nem lesz több szervezeti változás, sem személyi döntés - mondta Lázár János a további kormányátalakításra vagy minisztériumi struktúraváltásra vonatkozó kérdésre.

Orbán Viktor végzett az átalakítással Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
16:56
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár csak közvélekedésként beszélt lopásról

A szétlopott állami mezőgazdasági cégekről szóló korábbi kijelentését magyarázta Lázár János. Most azt mondta, az egy közvélekedés, hogy szétlopták az állami cégeket, ott csak baj lehet. Ez a közvélekedés a valóságtól független, de mindig is érezhető volt: a tsz-elnököknél, a zöldbáróknál is - tette hozzá Lázár.

16:58
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Jó lesz a takarékoknak és az FHB-nak is

A kormány maximálisan támogatja, hogy az FHB-csoport is csatlakozik a takarékszövetkezeti integrációhoz - mondta egy kérdésre válaszolva a miniszter, mondván: ez a lépés a bankot és a takarékszövetkezeteket is erősíti.

Mindenkinek hasznos lesz az integráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán
17:00
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Vége az olcsó földbérlet világának

Jó kérdés, hogy ha a kormány mégsem tudja a várt áron értékesíteni a privatizációra kijelölt földeket, akkor az nem okoz-e bevételkiesést a költségvetésben - mondta Lázár János. Úgy vélte, az elmúlt években kötött földbérleti szerződések már piaci alapon történtek, nem úgy, mint korábban, amikor olcsón lehetett földbérlethez jutni.

17:01
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

A lehetőség, amiből 9,9 millió magyar kimarad

A földvásárlási programban csak 100 ezer földműves tehet ajánlatot a földekre, másik 9,9 millió ember kimarad ebből a lehetőségből - mondta Lázár János. Hozzátette: 2010 előtt sokan töredékáron jutottak földbérleti lehetőséghez, ennek most vége.

Őszi árpát arat egy kombájn Bánhalma határában Forrás: MTI/Mészáros János
17:04
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár: Az MSZP a nagybirtokosokat védi

A századelő korabeli sajtójának fő követelése volt a nagybirtokok megszüntetése és a kisbirtokosok földhöz juttatása, ezért Lázár János nem érti, baloldali politikusok miért akarják a földprivatizációt lesöpörni az asztalról, hiszen ezzel a nagybirtokosokat védik.

17:06
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Megvan az új egészségügyi államtitkár

Balog Zoltán tesz bejelentést az új egészségügyi államtitkárról, de a miniszter már megtette az előterjesztését a miniszterelnöknek - mondta Lázár anélkül, hogy utalt volna az új államtitkár személyére.

17:07
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Az EU és a NATO mellé áll a kormány

Oroszország szíriai bombázásával kapcsolatban a magyar kormány mindenben az EU és a NATO álláspontját osztja - mondta egy kérdésre a miniszter.

Korábbi felvétel Forrás: Anadolu Agency/Ammar El Bushy
17:09
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Eladja az állam az MKB-t és a Budapest Bankot

A magyar kereskedelmi bankok hitelkihelyezéseit növelni kell, az átmenetileg állami tulajdonban lévő kereskedelmi bankokat pedig a piacra kell vinni, ezért a kormány úgy döntött, hogy értékesíti fél éven belül az MKB-t és a Budapest Bankot. Nem zárható ki a külföldi tulajdonos bevonása sem - tette hozzá Lázár.

Eladó Forrás: MTI/Jászai Csaba
17:12
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Nehéz lesz növelni jövőre a GDP-t

A kereskedelmi bankok alacsony hitelkihelyezése, valamint az EU-s pénzek kifizetésének átmeneti lelassulása okozhat kockázatokat - ismerte el Lázár, utalva korábbi kijelentésére, miszerint nehéz lesz elérni 2016-ban a 2 százalékos GDP-növekedést is.

A kormány a hosszú távú prognózison nem változtat - tette hozzá arra a kérdésre, hogy 2017-től visszatérhet-e a 3 százalék feletti erősödés. A versenyképességet és így a GDP-t is növelheti a bürokráciacsökkentés - emelte ki még Lázár.

17:15
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Soha ilyen erős nem volt a V4

Soha ilyen erős nem volt a visegrádi négyek együttműködése - mondta Lázár János arra a felvetésre, hogy mennyire lehet bízni ebben a szövetségben, miután Lengyelország "kiszavazott" a kvótaügyben.  

17:17
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Más fogadja be őket, de nekünk ne kelljen

Magyarország tiszteletben tartja, ha valamely ország be akarja fogadni a bevándorlókat, de ezért ne kelljen Magyarországnak befogadni menekülteket, amikor ezt nem akarja - ismételte meg egy kérdésre válaszolva a miniszter.

Migránsok Németországban Forrás: AFP/Kay Nietfeld
17:19
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Szervezett csempészakciók folynak

Szervezett embercsempész-akciók folynak, sőt talán drog- és fegyvercsempészés is - mondta Giró-Szász András a menekültkérdésre visszatérve, mire Lázár János hozzátette: biztos benne, hogy szervezett akciók folynak, csak azt nem tudja, hogy mennyire, és mely környező országok vesznek ebben részt.

17:21
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel és Gyurcsány is szóba került

Nem kommentálta Lázár János Angela Merkel német kancellárnak a magyar határzárat érintő bírálatát, viszont a kerítést az egyes lapinformációk szerint már támogató Gyurcsány Ferencről azt mondta: ha így történt, az Gyurcsány Ferenc bölcsességét támasztja alá, és nem lepi meg ez a véleményváltozás Gyurcsány politikai karrierjében.

Gyurcsány Ferenc szeptember 15-én, Horgoson Forrás: MTI/Sóki Tamás
17:23
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Épülhet a román határon is kerítés

Noha nem jókedvében épít kerítéseket a kormány, azért arra felkészült, hogy ha szükséges, akkor a magyar-román határra is biztonsági határzárat telepítsen, megakadályozandó az illegális bevándorlók esetleges új útvonalát - erősítette meg Giró-Szász András és Lázár János is.

Újabb drótakadály épülhet Forrás: MTI/Varga György
17:24
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

A földért kapott pénzt nem költik működésre

A földpályázatokon befolyó bevételt folyó, működési kiadásokra nem költheti a kormány - ismételte meg a korábbi nyilatkozatát Lázár János.

17:26
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár, a jól tájékozott optimista

Nem vagyok pesszimista, inkább jól tájékozott optimistának tartom magam - árulta el a miniszter. Úgy vélte, megkérdőjelezhetetlenek a kormány által elért sikerek, ezért is helytálló a "magyar reformok működnek" témakörű, az utcákon pár hete látható kormányzati plakátkampány üzenete.

Megkérdőjelezhetetlen reformokról beszélt a miniszter Forrás: mrm.kormany.hu
17:28
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Jót nevetett Lázár Giró-Szász távozásán

Jól mulatott a miniszter azon, hogy Giró-Szász András hamarosan távozik az államtitkári posztról és emiatt hosszan viccelődött az államtitkárral.

Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
17:30
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Tállai év végéig átszervezi a NAV-ot

Megszűnnek a megyei szintű NAV-igazgatóságok - erősítette meg a korábbi bejelentést Lázár János, és elárulta, hogy Tállai András kormánybiztosként év végéig éppen a NAV átalakításán dolgozik.

17:32
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Közösen védenék a magyar-horvát határt

A határ megvédésének szükségessége minden V4-tagország támogatását élvezi - mondta Lázár, aki szerint ebben a kérdésben nem közömbös Németország és Ausztria véleménye sem.

Elkerülhetetlennek tűnik a horvát határ lezárása, az erről szóló egyeztetések Lázár szerint egy héten belül lezáródnak, és valószínűleg akkor is lezárják a határt, ha ezzel Németország vagy Ausztria nem ért egyet. A tervek szerint a V4-ek közös erővel védik majd a magyar-horvát határt - tette hozzá.

Az illegális bevándorlóknak épülő áteresztőpont konténerei a beremendi határátkelőhelynél, a magyar-horvát határ magyar oldalán Forrás: MTI/Sóki Tamás
17:34
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Hibahatáron belül Magyarország

Harmincöt OLAF-vizsgálat van folyamatban, az átlagos EU-s hibahatár pedig 2 százalék, ennyinél merülnek fel aggályok, ezen a hibahatáron belül van Magyarország - mondta egy kérdésre Lázár János.

A miniszter konkrétan nem válaszolt azokra a felvetésekre, miszerint az EU csalás elleni hivatala állítólag több, kormánypárti politikussal kapcsolatos aggályt is feltárt.

17:38
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Nagy a baj az erdőgazdaságoknál

Hat állami erdőgazdaság esetében indult eredetileg vizsgálat a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal révén, ezeknél még nem zárták le a vizsgálatot, Lázár is csak egy munkaanyagot olvasott, és ez után döntött úgy, hogy mind a 22 erdőgazdaságra kiterjesztik a vizsgálatot - számolt be a részletekről a miniszter.

Míg a 22 vizsgálat le nem zárul, addig nem szerencsés konkrétumokról beszélni, de az a legenyhébb kifejezés Lázár szerint, hogy az erdőgazdaságnál gondok voltak. 

17:40
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Nem néz ki jól a dolog Lázár szerint

Az ellenzéki pártok majd hozzáférhetnek a lezárt Kehi-ellenőrzések vizsgálati anyagához - mondta az erdőgazdaságokra vonatkozó újabb kérdésre Lázár. A miniszter szerint messze vannak a tapasztalatok levonásától, de az biztos, hogy "nem néz ki jól a dolog".

Forrás: Thinkstock
17:41
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Most lehetett csak visszaadni a vonatot

Törvényes volt, hogy a rendőrség csak most adta vissza a korábban lefoglalt szerelvényt, amivel a menekültek érkeztek korábban - hangzott el.

17:44
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Sose volt magántulajdon a nyugdíjvagyon

Korábbi ígéret volt, hogy lesz egyéni nyugdíjszámla - erősítette meg Lázár János. Azt nem tudja, hogy mi most ennek a vállalásnak az aktuális határideje, de ígérete szerint utánanéz.

Giró-Szász András és Lázár János a Kormányinfón Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Giró-Szász András azt fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a magánnyugdíj-megtakarítások elvonását nem lehet államosításnak nevezni, mert arról a pénzről soha nem mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy az a magánvagyon része lett volna.

17:47
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Előkerült a Hír TV kézi vezérlése is

Csak a Hír TV tulajdonosa utasíthatta a szerkesztőket arra, hogy kivel és miről csinálhatnak vagy nem csinálhatnak műsort - vélekedett Lázár János a Hír TV vezérigazgató-helyettese kijelentéséről, miszerint korábban, az Orbán-Simicska-háború előtt a kormányzati kommunikáció befolyásolta a témaválasztást és a műsorokat.

Giró-Szász András államtitkár pedig utalt arra, hogy a kormány tegnap már az Origo kérdésére nyilatkozott a témában, és visszautasította ezeket a kijelentéseket.

17:49
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Lázár János szereti a zöldfelületeket

Az egykor a Nyugati pályaudvar mögé tervezett kormányzati negyed helyén a zöldfelület-növelést támogatja Lázár János, aki szerint ehhez talán költségvetési és uniós pénz is lesz, és mindez jót tesz a Liget-projektnek is.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
17:54
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

A gazdák kérését teljesíti a kormány

Megpróbálta a magyar állam piaci áron bérbe adni a földeket, de a bíróság ezt az álláspontot nem osztotta - mondta egy kérdésre Lázár János, visszatérve a földprivatizációra. Lázár hozzátette: megmarad 1,2 millió hektárnyi erdőterület, és 300 ezer hektárnyi szántó állami tulajdonban. A szántók mintegy felét adnák el - tette hozzá.

Giró-Szász András visszautasította, hogy ezt a földprivatizációt a 90-es évek elejei privatizációval hasonlítsák össze, mert akkor kevesen kaptak sokat, most pedig fordítva. Ráadásul - tette hozzá - annak idején elköltötték a befolyó pénzt, most pedig félreteszik. Lázár még hozzátette, hogy ez egy termeléstámogatási mód és eszköz, olcsó hitellel segítve, ami mellesleg megakadályozza, hogy külföldiek szerezzenek földet.

18:00
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Van elővásárlási jog, de csak jó áron

Lázár János szerint elővásárlási joga a mostani bérlőnek is lehet egy privatizációra bocsátott földre, de csak az árverésen leütött legmagasabb összegen, annál olcsóbban nem.

18:01
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Az útépítő cégek ellen még vizsgálódnak

Az útépítő cégeket érintő Kehi-vizsgálatoknak még nincs eredményük - jelentette ki Lázár János.

18:05
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Nem adják el az erdőgazdaságokat

Nincs olyan közéleti vagy politikai szándék, hogy az állami erdőterületek privatizációja egyáltalán felmerüljön - mondta Lázár János, aki szerint ez akkor is így marad, ha az erdőgazdaságokat érintő Kehi-vizsgálat esetleg szabálytalanságokat tár fel náluk. 

18:07
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Túl sokan élnek a bürokráciából

Tarthatatlan, hogy Magyarországon kétszer annyian élnek a bürokráciából, mint a környező országokban - állapította meg Lázár János, aki emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány korábban a politikusok számát is lecsökkentette.

18:10
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

A kormány nem szól bele az ORÖ dolgaiba

A kormány nem avatkozik be semelyik kisebbségi önkormányzat életébe, sem Farkas Flórián, sem más révén. Ha Hegedűs elnök úrnak bármilyen, felelősséget bizonyító dokumentuma van, akkor pedig ne vádaskodjon, hanem hozza nyilvánosságra azt - mondta Lázár János az Origo kérdésére az Országos Roma Önkormányzatnál felmerült esetleges visszásságokkal összefüggésben.

18:14
október 08, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a 26. Kormányinfónak

Véget ért a 26. Kormányinfó Lázár Jánossal és Giró-Szász Andrással.