Zelenszkij mandátuma lejárt, Oroszország egyre mélyebbre tör Harkovban

Események

ukrajna, háború, ukrán
Fotó: Anadolu via AFP/ Diego Herrera Carcedo
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 818. napjáról.

 

04:29
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:36
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 20-án az ukrán-magyar határszakaszon 4679 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7352 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 20 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:37
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij elégedetlen

Mielőbb még több légvédelmi eszközre és új harci repülőgépekre van aszüksége Ukrajnának, de ezen a két területen még mindig hiányzik a szabad világ hatékonysága - mondta napi videójában az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint ígéretes tárgyalásokat folytatnak több partnerországgal is, hogy újabb Patriot légvédelmi rendszert telepíthessenek Ukrajna keleti régiójába, elsősorban Harkov és Szumi védelmére.

05:27
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Horvátország is csatlakozik

Az ukrán elnök napi videójában jelentette be, hogy Horvátország is csatlakozik a három hét múlva esedékes svájci békecsúcs résztvevőihez.
"Horvátország is támogatja csatlakozásunkat az Európai Unióhoz, és azon dolgozunk, hogy Horvátország csatlakozzon a G7-ek Ukrajnát támogató nyilatkozatához – az országunkkal kapcsolatos biztonsági kötelezettségvállalásokról" - mondta Volodimir Zelenszkij.

06:26
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

NATO-gépekre számít az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij szerint a szomszédos NATO-országok fegyveres erői elfoghatják a beérkező orosz rakétákat Ukrajna területe felett. Ukrajna elnöke a Reuters hírügynökségnek azt mondta: „Az oroszok 300 repülőgépet használnak Ukrajna területén. Legalább 120-130 repülőgépre van szükségünk, hogy ellenállhassunk”. Ukrajna F-16-os vadászrepülőgépek átadását várja a partnerországoktól. Zelenszkij azt mondta, hogy ha a partnerek nem tudják azonnal szállítani a gépeket, akkor is repülhetik azokat a szomszédos NATO-államokból, és lelőhetik az orosz rakétákat.

07:32
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Megállapodás a szövetségesekkel

Az ukrán elnök azt mondta, Kijev külföldi partnerekkel tárgyal arról, hogy fegyvereiket a határon és azon túl az orosz területen is bevethessék az orosz katonai eszközök ellen.
"Eddig nincs semmi pozitív" - mondta. Zelenszkij megismételte, hogy nem szegte meg a szövetségeseivel kötött megállapodásokat arról, hogy ne használják fegyvereiket Oroszországon belül. "Nem kockáztathatjuk a fegyverek teljes mennyiségét."
Korábban David Cameron brit és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is olyan kijelentést tett, hogy az ukránok saját döntésén múlik, hogy a tőlük kapott fegyvereket bevetik-e oroszországi célpontok ellen.

08:40
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna támogatói félnek

Ukrajna szövetségeseinek fel kell oldaniuk az ilyen korlátozásokat – mondta Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter. „Kezdettől fogva elkövettük azt a hibát, hogy korlátoztuk az ukránokat, mert ez eszkalációnak tekinthető” – mondta, hozzátéve, hogy Ukrajna támogatóit „az Oroszországtól való félelem uralta… az ukránoknak meg kell engedni a számukra biztosított felszerelés használatát, hogy el tudják érni a stratégiai célokat. Tudniuk kell orosz területet, utánpótlási vonalakat és az Ukrajna megtámadására készülő katonai egységeket támadni. Csak az egyik oldalra kényszerítenek szabályokat” – mondta. "El kell hagynunk ezeket a szabályokat, amelyeket létrehoztunk."

09:29
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Nyugati kiképzés kell

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint a nyugati katonai kiképzőknek vissza kell térniük Ukrajnába, hogy felgyorsítsák az új erők kiképzését. Litvánia kész újra csatlakozni egy Franciaország vezette koalícióhoz, például ukrán katonák kiképzésére Ukrajnában. A francia médiának nyilatkozva azt is felvetette, hogy „a franciák valóban vezető pozícióba kerülhetnek, ha légvédelmi elemeket telepítenek a balti államokba”.

10:22
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Függőség Kínától

Landsbergis kijelentette, hogy ellenzi azt az ötletet, hogy felkérjék Pekinget, hogy gyakoroljon nyomást Moszkvára a háború leállítására, és azt mondta, hogy ez Kínától való függőséget kockáztat. "Nincs ingyen ebéd, Kína mindig árat fog követelni" - mondta. "Ha arra kérnénk Kínát, hogy oldja meg az ukrajnai konfliktust, azzal a kezükbe adnánk biztonságunk kulcsát, ha nem magunk oldjuk meg a helyzetet."

11:05
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Csökkenő segélyek

Az Ukrajnának nyújtott humanitárius segélyek visszaszorulnak, pedig többre van szükség – figyelmeztetett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR. Karolina Lindholm Billing, a szervezet ukrajnai képviselője azt mondta, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerült négymillió ember között „nagyon-nagyon kiszolgáltatott helyzetben lévő ember van”. Az ENSZ Ukrajnára vonatkozó 2024-es humanitárius terve idén 3,1 milliárd USD-t tesz ki, ebből 599 millió USD jut az UNHCR számára.

12:28
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Litván bejelentés

Litvánia külügyminisztere május 20-án kijelentette, hogy Ukrajnának meg kell engedni, hogy Nyugatról szállított fegyvereket használjon orosz területen belüli célpontokra - írja a Kyiv Independent.
 

13:19
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisített Shahed drónok

Az ukrán légvédelem a május 21-én indított 29 Shahed típusú támadórepülőgépből 28-at lelőtt – közölte Mikola Olescsuk légierő parancsnoka. 
 

13:53
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország drónokkal vette célba Harkovot

Oroszország május 21-én drónokkal csapott le Ukrajna második legnagyobb városára, Harkovra, és négy civil megsebesült - írja a Kyiv Independent.
 

14:15
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Hollandia fegyvereket szállít Ukrajnának

Hollandia további YPR-765 páncélozott járműveket szállít Ukrajnának. A holland kormány eddig 207 különböző típusú YPR-t küldött Ukrajnának. A mostani szállítmány  számát nem hozták nyilvánosságra. 
 

14:56
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Szumit érte támadás

A regionális adminisztráció május 21-i jelentése szerint az orosz erők a nap folyamán 48 különálló támadásban 14 települést támadtak Ukrajna északkeleti Szumi régiójában. 

15:27
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ipari létesítményben keletkeztek károk Herszonban

Herszonban támadások során egy ipari létesítmény megsérült – jelentette be a regionális katonai közigazgatás (OVA) vezetője, Alekszandr Prokudin.

Korábban Prokudin arról számolt be, hogy a régióban megsérültek a kikötői infrastruktúra létesítményei is.

Elmondása szerint egy raktár és több melléképület is megrongálódott.

16:02
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkijnek már nincs joga Ukrajnát képviselni

Vlagyimir Zelenszkijnek nincs többé joga Ukrajnát a nemzetközi porondon képviselni – mondta Viktor Medvedcsuk, a „Másik Ukrajna” mozgalom tanácsának elnöke.

Nem az a kérdés, hogy megteheti-e vagy sem, hanem az, hogy nincs joga megtenni

– mondta.
Medvedcsuk megjegyezte, hogy Zelenszkij alatt a köztársaság gazdaságilag és politikailag megszűnt létezni, és 2024. május 21. óta Zelenszkij elvesztette legitimitását.

16:30
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Megtámadták a csernomorszki vasútállomást

Az orosz fegyveres erők megtámadták az odesszai régióban található Csernomorszk vasútállomását – mondta a RIA Novosztyinak Szergej Lebegyev Nyikolajev, a földalatti koordinátora.

Csernomorszk városa három csapást kapott május 21-én. A csapásokat a csernomorszki pályaudvar irányában rögzítették

– mondta.

17:03
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Megsérült az infrastruktúra Harkovban

Harkovban egy közlekedési infrastrukturális létesítmény megrongálódott – számolt be a város polgármestere, Igor Terekhov.

A polgármester nem részletezte, hogy milyen objektumról van szó, és hol található. 

Az ukrán digitális átalakulás minisztériumának online térképe szerint a robbanás Harkovban egy légitámadás közepette történt.

17:40
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország erőforrásokat telepít Szumi határán

Az oroszok erőforrásokat telepítettek a határ menti Szumi város közelében a múlt héten.

Megfigyelők akkor azt feltételezték, hogy a lépés célja az ukrán erők más területekről - különösen a határ mentén mintegy 115 mérföldre délre fekvő Harkov régióból való elvonása volt.

Az Institute for the Study of War által idézett források alátámasztották ezt az elméletet, mondván, hogy Oroszország korlátozott számú, alacsony szintű kiképzésben részesített erőket összpontosít Szumi irányába, de még egy ilyen orosz erőcsoportosítás is képes lesz elérni azt a valószínűsíthetően kívánt hatást, hogy az ukrán erőket a nemzetközi határvidékre vonzza.

18:28
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Németország 3,8 milliárd euróval megemeli a segélyeket

A német kormány azt tervezi, hogy 2024-ben további 3,8 milliárd euróval (4,13 milliárd dollárral) növeli katonai segélyét Ukrajnának – közölte a Reuters május 21-én, meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

19:26
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Két civil megsérült egy ukrán dróntámadásban Donyeckben

Két ember megsérült egy dróntámadásban Donyeckben. A buszsofőr könnyebb arcsérüléseket szenvedett a dróntámadás következtében Donyeck Petrovszkij kerületében, egy másik civil megsérült az ukrán fegyveres erők által a város Kirovszkij kerületének lövöldözése közben – jelentette Alekszej Kulemzin polgármester Telegram csatornáján.

19:57
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Vovcsanszk északi része orosz kézen

Az Orosz Fegyveres Erők (AF) teljesen átvették az irányítást a Harkov régiójában található Vovcsanszk város északi részén – jelentette be a Harkov régió katonai-polgári közigazgatásának (MCA) vezetője, Vitalij Gancsev.

Jelenleg a település területének 40 százalékát orosz csapatok tartják ellenőrzésük alatt. Gancsev hozzátette, hogy a haladás lassú, de egyenletes, és az orosz csapatok fokozatosan kiegyenlítik a frontvonalat a térségben.

Korábban a harkovi regionális katonai közigazgatás helyettes vezetője, Roman Szemenuha elismerte, hogy az ukrán fegyveres erők részlegesen elvesztették Volcsanszkot. Később ismertté vált az orosz fegyveres erők előrenyomulása Zelenoe falu felé is.

20:29
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnában a munkaadók besorozási irodákba szállítják az alkalmazottakat

Az ukrán kormány kötelezte a cégeket, hogy ajánlott levélben küldjenek idézést azoknak a katonai szolgálatra kötelezett alkalmazottaknak, akik betegszabadságon vagy szabadságon vannak vagy távolról dolgoznak.

A mozgósítás megerősítéséről szóló törvény hatálybalépésével Ukrajna kormánya olyan változtatásokat fogadott el, amelyek részletezik a munkaadók katonai nyilvántartások megszervezésével kapcsolatos feladatait is. 

Ezek közé tartozik az is, hogy a vállalkozások vezetőjei jogosultak a katonai szolgálatra kötelezett alkalmazottakat katonai nyilvántartási és besorozási hivatalokba szállítani.

21:14
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió közölte, hogy továbbra is legitimnek fogja tekinteni Zelenszkijt

Az EU továbbra is legitimnek tartja Vlagyimir Zelenszkijt, mivel lehetetlennek tartják a választások megtartását a háború miatt 

– mondta Peter Stano, az EU külpolitikai szolgálatának hivatalos képviselője egy tájékoztatón.

Stano megjegyezte, hogy az ukrán alkotmánynak megfelelően a jelenlegi elnök az új államfő hivatalba lépéséig továbbra is gyakorolhatja a hatalmát.

21:36
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Öt ukrán régióban légiriadót jelentettek be

Légiriadót rendeltek el Ukrajna Csernyihiv, Poltava, Szumi, Dnyipropetrovszk és Harkov régióiban az ország Digitális Transzformációs Minisztériumának online térképének adatai szerint. 

A szirénák Harkov régióban csaknem egy órán keresztül szóltak. 

A riasztást később kiterjesztették a többi régióra is.

21:38
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Három nő megsérült, miután robbanóanyagot dobtak le

Olekszandr Prokugyin, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők kedden robbanóanyagot dobtak le egy drónról a régióban lévő Antonyivka falura, aminek következtében három nő megsérült.
 

21:46
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Folyamatos támadások Harkovban

A keleti országrészben lévő megyeszékhelyt, Harkov városát egész éjjel és napközben is orosz légicsapások érték - tájékoztatott Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója a Telegramon. 

Közölte, hogy az orosz Sahíd drónok lehulló törmelékeitől legalább hét ember megsérült, tüzek törtek ki, magánházakban keletkeztek károk, 25 teherautó és autóbusz, valamint 3 személygépkocsi rongálódott meg.

21:55
május 21, 2024
Vágólapra másolva!

Háromezer elítélt jelentkezett katonai szolgálatra Ukrajnában

Már több mint háromezer elítélt kérte a büntetés letöltése alóli feltételes szabadlábra helyezést, hogy részt vegyen Ukrajna védelmében - hozta nyilvánosságra Olena Viszocka igazságügyi miniszterhelyettes egy keddi tévéműsorban. A tisztségviselő szavai szerint ez a szám megfelel a tárca előzetes várakozásainak. 

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a törvényi korlátozások miatt egyelőre nem lehet megmondani, hogy a jelentkezők közül hányan felelnek meg a követelményeknek. 

Elmondta továbbá: a katonai orvosi bizottságok ezenkívül szűrni fogják az elítélteket a társadalmilag veszélyes betegségekre, olyanokra mint a HIV-fertőzöttség, tuberkulózis vagy hepatitis, amelyek kizáró okot jelentenek.

Az ukrán parlament május 8-án fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely engedélyezi bizonyos kategóriájú bebörtönzöttek mozgósíthatóságát, amennyiben önként jelentkeznek szolgálatra. 

Az előterjesztés szerint azonban továbbra sem szolgálhatnak az ukrán fegyveres erőkben a szándékos emberölést elkövetők, nemi erőszaktevők és pedofilok, a korrupt hivatalnokok, az ország nemzetbiztonsága ellen vétők, valamint kábítószer illegális előállításáért, megszerzéséért, terjesztéséért vagy birtoklásáért elítélt személyek. 

Közülük is csak olyanok mozgósíthatók, akiknek legfeljebb három év maradt hátra a büntetésükből.

04:33
május 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!