Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az Alfa Romeo után a Fiatnak is meggyűlik a baja Olaszországgal

Fotó: Fiat / Marco Alpozzi / LaPresse
Vágólapra másolva!
Az olasz hatóságok 134 darab Fiat Topolino-t vettek zár alá Livorno kikötőjében, mert szerintük azokon jogellenesen helyezték el az olasz trikolórt.
Vágólapra másolva!
Fotó: Fiat / Mauro Ujetto / LaPresse


Nem is olyan régen leplezték le az Alfa Romeo Milano nevű, kis kategóriás szabadidő-autót, amelynek a névválasztását megvétózta a „Made in Italy” miniszter, mondván félrevezető a Lengyelországban gyártott autón az olasz földrajzi név – a megoldás az lett, hogy Alfa Romeo Junior néven dobják piacra a modellt.

Fotó: Fiat / Alberto Cervetti

Azonban az olasz állam még mindig nem tett le a Stellantis megleckéztetéséről, hiszen most épp 134 darab Fiat Topolino villanymotoros mopedautót vettek zár alá Livorno kikötőjében, mondván azokon jogellenesen jelenik meg az olasz trikolór, hiszen a járműveket Marokkóban gyártják. A 2004-ben meghozott törvények szerint ez félrevezető földrajzi jelölésnek minősül, és lesznek felhagyni a gyakorlattal. A Stellantis válasza szerint nem a gyártás, hanem a formatervezés helyszínére utalnak a kis méretű emblémákkal, amelyeket az egyszerűség kedvéért eltávolítanak a zár alá vett autókról – a többire pedig már rá se rakják. Érdekes, amikor a Lengyelországban gyártott Fiat 500-asokra került az olasz lobogó, az ellen nem tiltakozott a hatóság.
 

Fotó: Fiat / Diego Mola

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről