Fábry ibolyás vicce miatt borult ki az MDF

Vágólapra másolva!
Kicsapta a biztosítékot Fábry Sándor az MDF-nél a mondókájával: "Zöld erdőben jártam, ibolyát találtam, nem akar szavazni, le kéne savazni." Ezt Dávid Ibolya magára vette, és a médiahatósághoz, valamint az RTL Klubhoz fordult. A csatorna közleményéből kiderül, hogy kedd délután óta nem sugározzák a kifogásolt beharangozót, de magából a műsorból nem fogják kivenni a mondókát. Az ORTT vizsgálatot indít.
Vágólapra másolva!

Egy ibolyás vicc miatt tett panaszt Dávid Ibolya a médiahatóságnál. Fábry Sándor csütörtöki show-műsorának már adásba került beharangozójában egy nyilván tréfásnak szánt húsvéti locsolóverset mond el: "Zöld erdőben jártam, ibolyát találtam, nem akar szavazni, le kéne savazni."

Herényi Károly szerint, aki sajtótájékoztatóján le is játszotta Fábry kifogásolt mondatát, nyilvánvaló, hogy Dávid Ibolyáról szól ez a mondat. A frakcióvezető szerint elfogadhatatlan, hogy valakinek a fizikai megsemmisítésével viccelődjenek.

Dávid Ibolya az ORTT-nek elküldött beadványában azt írja, hogy Fábry kijelentése "nyilvánvaló áthallást hordoz, annak nyilvánvaló címzettje és megszólítottja vagyok.(...) A kijelentés végén található felszólítás súlyosan sérti személyemet, emberi méltóságomat jó hírnevemet, és túlmegy azon a határon, amit a szabad véleménynyilvánítás körében közszereplőként köteles lennék eltűrni." Ezért arra kérte a médiahatóságot, hogy vizsgálják ki az esetet. Az MDF elnöke az ORTT mellett Kolosi Pétert, az RTL Klub programigazgatóját is levélben tájékoztatta álláspontjáról.

Az RTL Klub szerda délutáni közleményében az olvasható, hogy a levelet még nem kapták meg, a tévécsatorna ugyanakkor a kérdéses beharangozó sugárzását kedd délután befejezte, mert nem szeretné, ha az a kampányidőszakban a politika eszközévé válna. Hozzátették: az egyes közéleti-szórakoztató műsorokban elhangzó megnyilatkozások a nyilatkozatokat tévők véleményét tükrözik, és nem képviselik a csatorna álláspontját.

"Ha azonban ezek a vélemények nem hangozhatnának el, és azokat a csatorna cenzúrázná, azzal sérülne a szabad véleménynyilvánítás alapelve, amelynek biztosítása törvényi kötelességünk" - fogalmaz a csatorna, hozzátéve, hogy ennek az elvnek megfelelően járnak el minden közéleti-szórakoztató műsor, "különösen az Esti Showder és a Heti Hetes esetében".

A közleményből kiderült az is, hogy az RTL Klub szerint Fábry nem Dávid Ibolyáról beszél, hanem egy régi gyerekverset költ át, amely egy erdőben talált ibolyáról szól. Amennyiben a kérdéses promóciós szpot Dávid Ibolyát személyében sértette, úgy tőle az RTL Klub elnézést kér - tette hozzá a közlemény.

Az RTL Klub utal arra, hogy Fábry a műsorban más pártokról is beszél. A közleményben megjegyzi ugyanis, hogy szerdától nem sugározzák azt a beharangozót sem, amelyben Fábry azt mondja: "Ki törődik Kovács Pistivel? Terry Black." A csatorna szerint "ezzel a szpottal sem szeretnék megsérteni, sem Kovács István, sem Terry Black, sem az SzDSz kampányplakátján szereplő kisfiú és családjának érzékenységét".

Az ORTT közölte, hogy ellenőrzést rendelt el az előzetessel kapcsolatban. Mint a médiahatóság közleményében szerepel, a hatósági ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az elhangzott mondat sérti-e a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény azon részét, amely egyebek mellett kimondja, hogy a műsorszolgáltató tevékenysége nem sértheti az emberi jogokat, és nem lehet alkalmas "személyek, nemek, népek, nemzetek, a nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére."