Horváth Attila: A fertőzések felszámolása társadalmi feladat

Vágólapra másolva!
Horváth Attila bőrgyógyász az ME-n tartott előadásában a nemi úton terjedő betegségekről beszélt. A Vendégszobában megosztotta nézeteit a kérdezőkkel arról, hogy miként lehetne e betegségek terjedését korlátozni, illetve néhány konkrét fertőzéssel kapcsolatban adott jó tanácsokat.
Vágólapra másolva!

Önnek milyen élményt nyújtott ilyen nagyszámú közönség előtt előadást tartani (ME)? (kandinszly)
- Huszonkilenc éve tartok tantermi előadásokat az orvosi egyetemen, így némi gyakorlatra szert tettem, de ezzel együtt az előadás számomra is élmény volt, elsősorban a kérdések. A tantermi előadásaim során ilyen sok kérdést általában nem szoktam kapni.

Ön szerint miért képtelenek megfékezni a súlyosabbnál súlyosabb nemi betegségek terjedését a Távol-Keleten? Pont azt lehet hallani, hogy arrafelé nagyon kezd betörni a gazdagság. Ez csak gondolkodás kérdése? (kolompar_55)
- A szexuális érintkezéssel terjedő betegségeket sehol, még a nagyon fejlett, nagyon jól szervezett egészségügyi ellátással rendelkező országokban sem tudják felszámolni. Ez egy igen jelentős különbség a többi fertőző betegséggel összehasonlítva. Az oka összetett, röviden megfogalmazva: az emberek szexuális magatartásának megváltozása.

Melyek azok a nemi betegségek, amelyek halálosak lehetnek? És hogyan ölnek? (cool)
- A halálos talán nem jó kifejezés, helyette súlyosat lenne célszerűbb használni. Az AIDS-fertőzés vagy a fertőzéses májgyulladás mindenféleképpen ide sorolhatóak, ezek hosszabb távon életveszélyesek lehetnek. A HIV-fertőzés az immunrendszer teljes leépítése következtében védtelenné teszi az illetőt a különböző, esetenként banális fertőzésekkel szemben is. A hepatitis B a májműködés károsításával - ha az elér egy bizonyos szintet - szintén az élettel összeegyeztethetetlen lehet. És akkor itt vannak még azok a kórokozók, amelyek rosszindulatú daganatot is kiválthatnak, ezek a humán papilloma vírusok (HPV). A méhnyak-csatorna rákja például nagyon gyorsan lefutó súlyos állapot.

Ön szerint semmilyen körülmények között nincs esély ezeknek a betegségeknek a kiirtására? (dancergirl)
- Nagyon aggódom, hogy nincs. Ha megengedi, röviden megindokolom. Ezeknek a fertőzéseknek a terjedésében az emberek nemi aktivitása játszik döntő szerepet, olyannyira, hogy szinte az egész kóros történés középpontjába helyezhető mint pathogenetikai faktor. A ma kibontakozó társadalmi trendek, amelyek a jelek szerint a jövőben csak erősödni fognak, ezt a fajta magatartást erősítik. Hangsúlyozni szeretném, hogy ezeknek a fertőzéseknek a felszámolása nem egészségügyi feladat, sokkal inkább nagyon összetett társadalmi feladat. Én ma nem látom annak lehetőségét, hogy hatékonyan lehetne a társadalmi aktivitást befolyásolni. Ami a biológiai lehetőségeket illeti, ott talán a védőoltások kifejlesztése hozhat nagymértékű javulást. Megítélésem szerint azonban ezekkel is csak szinten tarthatók ezek a fertőzések. Ráadásul a humán papilloma vírus, valamint a HIV-vírus elleni, készülőben lévő védőoltásokat egyelőre csak kisebb körben alkalmazták, és az eredmények még értékelésre várnak. Szomorú példának ott vannak előttünk a klasszikus nemi betegségek, amelyeket mind a mai napig nem sikerült kiirtani.

Mi a véleménye arról, hogy a szájüregi rákok kialakulásában olyan vírusok is szerepet játszanak, amelyek főként orális szex során kerülhetnek a szervezetbe? (jean_luc)
- Orális szexen kívül egyéb módon is odajuthatnak azok a vírusok, melyek a szájüregi hámeredetű daganatokat okozzák. Tehát a veszély reális.