Szabó Gábor: Nem tudok ellenállni, ha látom, hogy tudok jobbítani valamin

Vágólapra másolva!
Szabó Gábor fizikus a fizika nemzetközi évének jegyében tartott előadást a Mindentudás Egyetemén. Előadásában bemutatta, hogy a fizika milyen meglepően sok helyen bukkan fel körülöttünk, milyen sokféle módon járul hozzá életminőségünk javításához.
Vágólapra másolva!

Szabó Gábor: jó napot kívánok, várom a kérdéseket!

Mi a véleménye az új érettségi rendszerről? (NeLz0n)
- Az új érettségi rendszerben bizonyára vannak jó elemek, de én egyelőre attól tartok, hogy az első körben inkább csak a káoszt fogjuk belőle látni. Ez azért is nagy baj, mert a káosz következtében általában nem azt szokták a javítás során megtartani, ami jó, és megszüntetni, ami rossz, hanem a javítás maga is kaotikus.

Ön szerint mi kell ahhoz, hogy valaki jó fizikus legyen? Nem feltétlenül a szorgalmat kérdezem, hanem hogy hova menjen, mit tanuljon stb... (cool)
- A szorgalom nem is annyira fontos, mint az érdeklődés, mert ha valaki valóban érdeklődik a pálya iránt, akkor a szorgalom magától jön. Hogy merre menjen tanulni, az Magyarországon ma elég egyszerű, hiszen a nagy egyetemeinken - Budapesten az ELTE-n és a BME-n, Debrecenben és nálunk Szegeden nemzetközi mércével mérve is jó szintű fizikusképzés folyik.

Nem szemtelenek az egyetemi hallgatók? (Higurasi-Kagome)
- Az egyetemi hallgatók definíció szerint fiatalok és időnként másképp viselkednek, mint idősebb tanáraik, ami néha ad okot félreértésekre, de én azt sosem tapasztaltam, hogy az egyetemi hallgatók szemtelenek lettek volna.

Ön szerint hány ponttól lehet majd bekerülni a BME-VIKre? (NeLz0n)
- Ezt nem tudom. Szeretném, ha magas lenne a ponthatár, mert az azt jelenti, hogy növekszik az érdeklődés

Nem szoktak puskázni az egyetemi hallgatók? (babyy)
- Gyakran megpróbálják, nálam azonban nem igazán érdemes, mert úgysem arra vagyok kíváncsi, ami a puskára felírható, hanem arra, hogy mennyit értettek meg a hallgatók a témából.

Ön melyik egyetemen végzett? (svpam_)
- Szegeden, az akkori nevén József Attila Tudományegyetemen.

Milyen átlaggal végezte el az egyetemet? (ancsi___)
- A diplomám kitűnő rendű volt ugyan, de átlagaim szerint nem tartoztam az igazán jó tanulók közé. Több esetben is előfordult, hogy a félév zárásakor tartott hagyományos stréberek - uv-sek mérkőzésen az uv-sek csapatát erősítettem.

Mióta tanít? (zsombek)
- Gyakorlatvezetőként az egyetem elvégzése után, azaz 1978-ban kapcsolódtam be az oktatásba, főkollégiumi előadásokat 1984-85 óta tartok. 1990 óta a Szegedi Egyetemen én tartom a bevezető klasszikus mechanika előadást.

Mit csináljak, ha az iskolai fizikaoktatás nem megfelelő, különórákra pedig nincs mód? (o_O)
- Azt javaslom, hogy próbáljon meg a könyvtárakban, illetve az interneten utánanézni annak, amire kíváncsi, és tájékozódjon arról, hogy a környezetében rendeznek-e fizikai tárgyú ismeretterjesztő előadásokat.

Nem furcsa a kamerák kereszttüzében tanítani? Nem vonja el a hallgatók figyelmét? (Higurasi-Kagome)
- Nem hiszem, mert ha egy előadás jó, akkor az leköti az előadót is és a hallgatókat is. Azt az előadást viszont, amelyik nem jó, kamerák nélkül is kár megtartani.