Knézy Jenő: Az első ötbe sorolom magam

Vágólapra másolva!
Knézy Jenő éppen csak túl van a háromhetes Tour de France-közvetítésen, de máris ellátogatott a Vendégszobába, ahol egyebek mellett megtudhattuk tőle, hogy a kerékpársportban teljesítményfokozókra, a szakmájában pedig kapcsolatokra is szükség van az érvényesüléshez, hogy a beköszönésre váró sportriporternél csak a kilövésre készülő űrhajós pulzusa magasabb és hogy miként birkózott meg az édesapjával való állandó összehasonlítással.
Vágólapra másolva!

Mit szólsz ehhez a cirkuszhoz, ami a Fradi körül megy? [FradiFan#22#]
- Nagyon sajnálom, ami a Ferencvárossal történik, sokáig jártam a meccsekre én is. Azt gondolom, hogy 10 évvel ezelőtt, a Bajnokok Ligájába való bejutás után kellett volna rendet tenni, szerintem ott úszott el a hajó a Fradival, azóta is csak viszik a pénzt és nem hozzák.

Meddig szertetnél sportriporter maradni? [puzzle77]
- Ha rajtam múlik, akkor minél tovább. Azt nem mondom, hogy 60 évesen is sportriporter szeretnék lenni, de egy jó 15 évem szerintem még van. Attól is függ persze a dolog, hogy szakmailag milyen feladatokat kapok - szerencsére az elmúlt 10 évben erre nem lehetett panasz, és amióta a Duna tévében is elindult egy új sportműsort, még inkább úgy érzem, hogy van még hova fejlődnöm.

Mit kell tenni azért, hogy valaki sportkommentátor legyen? Milyen eséllyel lehet azzá válni? [pepperoni20]
- Nekem szerencsém volt, jókor voltam jó helyen, amikor az Eurosport elindult. Azt hiszem, azóta sem nagyon adódott olyan lehetőség a kommentátorjelöltek számára. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem kellenek hozzá kapcsolatok, mert mindig elindulni a legnehezebb. Viszont például az Eurosportnál is indítottunk egy sportriporter-tanfolyamot, amelyre legalább 400-an jelentkeztek, és ebből 10 ember már be is került a szerkesztőségünkbe. Hogy lesz-e még ilyen a jövőben, azt nem tudom, de az is igaz, hogy nagyon telített a piac. Azoknak a kommentátoroknak, akikkel én együtt dolgozom, többnyire semmiféle hivatalos szakmai végzettsége nincs, hiszen ezt csak az elmúlt években kezdték el oktatni. De az is igaz, hogy hiába van valakinek egy kommunikációs diplomája, ha nincs kapcsolata, nem tud bejutni.

Mi a véleménye a kerékpáros doppingbotrányokról? [marcell95]
- A mai kerékpáros élvonalban - de szinte kivétel nélkül mondhatnám az összes sportot - nem lehet létezni teljesítményfokozók nélkül. Nagyon nehéz persze bizonyítani valakiről, hogy doppingol, de ha csak az elmúlt 10 évet nézem, akkor azt lehet látni, hogy világ- és olimpiai bajnok, Tour- és Giro-győztes is lebukott már, úgyhogy nincsenek illúzióim. Szerintem akik ilyen nagyságú versenyen nyerni tudnak, azok szednek valamilyen szert. Azt szokták mondani hogy kétféle kerékpáros létezik: aki már megbukott doppingvizsgálaton és aki meg fog bukni. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy nem lehet 4000 km-t három hét alatt normális állapotban megtenni. Ám a médiának és szponzorok által beletett rengeteg pénznek köszönhetően - ahogy mondani szokás - a cirkusznak folytatódnia kell. Eddy Merckx mondta, hogy szódavízzel nem lehet Tour de France-t nyerni - hiszek neki.

Ha jól sejtem, Floyd Landis nem tartozott a kedvenceid közé egészen a csütörtöki napig (nekem sem, sótlan a srác). [jap24]
- Ez valóban így van. Egy jó vízhordó volt, akit nem volt miért szeretni, ugyanis nem mutatott magából semmit. Armstrong árnyékában élt éveken keresztül, és álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen lelki tartása van. Nagyon meglepett, és őszintén drukkoltam neki, hogy megnyerje azt a szakaszt, ritkán látni ilyen teljesítményt. Megmondom őszintén, többre tartom azt az egy szakaszt, mint Armstrong bármelyik összetett győzelmét. Ha Basso, Ullrich és a többiek ott vannak, akkor biztos vagyok benne, hogy nem nyert volna Landis, de ezen már kár filozofálgatni.

Végigkövettem a Tour közvetítést... Szerinted miért nem lehet más sportágközvetítéseknél is hasonló tudású szakkommentátort hívni, mint Sipos úr? [Geri.bp]
- Nekem szerencsém van Sipos Jánossal, mert 10 éve barátok vagyunk, és így egészen más hangulatban tudunk közvetíteni. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy igazi egyéniség legyen a szakkommentátor; nem akarok senkit sem megbántani, de pont ez az, ami sokukból hiányzik. Egy televíziós közvetítésben nem elég csak a száraz szakmai dolgokat elmondani, sokkal fontosabb ennél az, hogy hogyan tálaljuk. Ha valami szórakoztató, humoros, akkor arra jobban odafigyelnek, mint bármilyen szakmai okfejtésre. Szerencsére Sipinél mind a kettő megvan, hirtelen nem is tudnék például a futballban olyan embert mondani, aki hasonló teljesítményre lehetne képes.

Mit szólsz az RTL Klub gyenge focivébé-közvetítéséhez? [BAZSI1980]
- A kommentátorokat lehet szeretni vagy nem szeretni, ez egy szubjektív műfaj, nem lehet mindenkinek megfelelni, ha valaki 20-szor jót mond, az természetesen fel sem tűnik senkinek, de ha 21-edszerre hibázik, akkor azt azonnal az orra alá dörgölik. Emiatt is nehéz ez a szakma. Ugyanakkor az a véleményem, hogy mindenki a saját szakmai presztízsével játszik, azt viszi vásárra, tehát ha valaki valóban felkészületlen - és ezen nem a nyelvi bakikat értem -, akkor annak illik önvizsgálatot tartania. Engem is szoktak kritizálni, és bár nem veszem a lelkemre a bírálatokat, amit igaznak érzek, azt megpróbálom elfogadni, még ha ez nem is egyszerű.