Budavári Zita: Bölcsőt szeretnénk adni a nem várt babáknak

Vágólapra másolva!
Budavári Zitát, a Bölcső Alapítvány kuratóriumának elnökét kérdezték olvasóink a Vendégszobában. A Bölcső Alapítvány tízéves működése során több mint 600 anyának segített megszülni és elhelyezni nem várt gyermekét, a terhességüket titkolni kényszerülők számára pedig ma már két anyaotthont is biztosít. Zitát a gyermekükről lemondó anyák helyzetéről, az örökbefogadás feltételeiről, menetéről, az inkubátorokról, a dajkaterhességről kérdezték olvasóink.
Vágólapra másolva!

Mivel foglalkozik a Bölcső Alapítvány, az elárvult gyerekekkel vagy csak simán a gyerekekkel? (kiccsaj01)
Az alapítványom nevében benne van, a nem várt újszülöttnek szeretnénk bölcsőt nyújtani. Ebből következik, hogy azoknak a krízishelyzetben lévő terheseknek akarunk szalmaszálat, kapaszkodót nyújtani, akik terhességük tudomásul vétele után kétségbeesnek, és úgy érzik, hogy születendő gyermeküket nem tudják vállalni. Nem az örökbeadás a cél, hanem az, hogy a kisbaba - akármilyen későn jelentkezik édesanyja - biztonságosan, lehetőleg kórházi körülmények között, egészesen, élve megszülessen. A születés után bőven van idő átgondolni az újszülött további sorsát. A 10 év alatt több mint 600-an kérték a segítségünket, 404-en a Bölcső segítségével szültek, és szerencsére a hozzánk forduló hölgyek 20 százalékának sikerült a vér szerinti családba hazavinnie az újszülöttet.

Elmondaná, mi indította el ezen a pályán? (cool)
A www.bolcso.hu című honlapunkon található 45-50 újságcikk, ami közül jó páran megírták azt a személyes indíttatást, ami a saját örökbefogadási tortúrám után egy közvetlen élmény volt.. 1994 februárjában, hétfőtől péntekig minden nap, az írott és elektronikus média bemondott egy-egy csecsemőgyilkosságot. Ez volt számomra az utolsó csepp a pohárban, amikor azt mondtam, hogy ha a magyar állam semmit nem tud ez ellen tenni, akkor én, a civil, megpróbálok legalább egy-egy kis életet megmenteni, és ha csak egyet sikerül, akkor már tettem valamit. Ugyanez a véleményem az inkubátorokról is, ha csak egyetlen gyermeknek menti meg az életét az inkubátor, akkor már megérte. Több mint 400 szülésből minimum 6 olyan eset volt, ahol az anya már követett el korábban csecsemőgyilkosságot vagy azt megkísérelte. Úgy érzem, hogy az eredeti szándékomat már megvalósítottam, de természetesen ezzel megállni nem lehet, mert egyetlenegy krízishelyzetben lévő terhesnek sem tudnám azt mondani, hogy elfáradtam, és már nincs erőm vagy kedvem az ő problémájával foglalkozni. Ebben a pillanatban erre nem is látok esélyt hosszú-hosszú ideig, ezért hoztam létre az elmúlt hónapokban a szekszárdi anyaotthon után a fővárosban is egy átmeneti anyaotthont azoknak a terheseknek, akiket gömbölyödő pocakjukkal otthonról elküldenek hozzátartozóik.