Schmitt Pál: Nem keverem a sportot és a politikát

Vágólapra másolva!
Sport- és politikai témákban egyaránt sok kérdés érkezett a Társalgóban Schmitt Pálhoz, aki karácsony előtt volt az [origo] vendége. Schmitt szerint a Fidesznek jó esélye van a 2006-os választás megnyerésére, de ehhez - sportnyelven szólva - harcmodort kell változtatniuk. Schmitt  még mindig nem dolgozta fel az olimpiai doppingügyeket, szerinte az érintett sportolóknak minél hamarabb bizonyítaniuk kéne, hogy képesek "tisztán" eredményeket elérni.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hogyan lett a Fidesz és a MOB elnöke? (Sanir)
- Mind a kettő választott poszt, a Fideszben egyébként csak alelnök vagyok, mind a két munkámat nagy örömmel végzem, ahogy mondani szokták, " társadalmi munkában".

Nem sok munka ez így egyszerre? Nem megy az egyik a másik rovására? (XmasPepe)
- Megszoktam, hogy sokat dolgozom, a fontos az, hogy jó időbeosztással éljen az ember, és bízzon a különböző csapatokban, akik a munkáját segítik. Minden feladatomat önként vállaltam, hogy úgy mondjam, magam álltam sorba értük, nem fogok panaszkodni, hogy túl sok vagy túl fárasztó. Egyébként is optimista alkat vagyok, ezt szeretném, ha sugározna rólam, meg az, hogy örömet lelek a felém áradó bizalomban és a felém áradó feladatokban. Nem vagyok mazochista, de egyelőre úgy látom, hogy még ezt a feszes tempót is tartani tudom.

Milyen a személyes viszonya Orbán Viktorral? (HeMK-)
- Nagyon jó, egymást maximálisan tiszteletben tartjuk, és gondolom, elég jól ki is egészítjük, én egy másik korosztályhoz tartozom, némileg eltérő a politikai stílusom is, jobban hajlok kompromisszumra adott esetben, mint ő, ugyanakkor lelkesedését, óriási munkabírását és töretlen hitét nagyra becsülöm. Ritkán kerül sor magánbeszélgetésekre közöttünk, akkor minden mennyiségben sport és család a téma.

Ön számára mit jelent a pártatlanság? Hisz ön "pártatlanul" indult a Fidesz színeiben... (S_ultras_S)
- Nem pártatlanságról, korábban függetlenségről beszéltem, azon az alapon, hogy semmilyen pártnak nem voltam tagja. Jól is éreztem magam akkor a bőrömben, elkötelezettséggel indultam a budapesti főpolgármesteri címért. Képletesen szólva úgy gondoltam, hogy majd tudok a Duna jobb és bal partján élőkért egyforma elkötelezettséggel dolgozni. Amikor a Fidesz szövetséggé alakult, úgy éreztem, hogy eljött az én időm, hiszen ez a szövetség alapító okiratában nem valami vagy valakik ellen jött létre, hanem szépen megfogalmazott magasztos célok elérése érdekében.

Ön mivel magyarázza, hogy a politikai szerepet vállaló egykori élsportolók majdnem mind a politikai paletta jobboldalára csatlakoztak? (Dave_kivancsi)
- Talán nem sértem meg politikai vetélytársainkat, de úgy gondolom, hogy ők a pénzen kívül más üzenettel a fiatalok felé, ha úgy tetszik, a sportolók felé, nem rendelkeznek. Egy sportoló mindig is arról álmodik, hogy majd egyszer a nemzet színeivel díszített melegítőben fog szerepelni, és ha nyer, a magyar himnuszt játsszák tiszteletére és felvonják a magyar lobogót. Úgy gondolom, hogy ez motiválja a sportolókat, különösen az élsportolókat, hogy ha már politikával kívánnak foglalkozni, ahhoz az oldalhoz csatlakozzanak, amely a nemzeti polgári értékeket teljes mértékben felvállalja.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem tart attól, hogy a kettős szerepvállalása miatt sokat fogják támadni, mint ahogy azt eddig is tették, és ezzel próbálják meg lejáratni a pártját? (Mr_Giggs)
- Gondosan ügyelek arra, hogy amikor politizálok, ne keverjem bele a sportot és fordítva. Nagyon remélem, hogy politikai szerepvállalásom nem fog ártani a MOB-nak, ez nemtelen bosszú lenne a jelenleg kormányzaton lévőktől, erre a 110 éves Magyar Olimpiai Bizottság nem szolgált rá.

Miért pont a Fidesz alelnöke vagy, és miért nem az MSZP-é?
- Hatvan évig függetlennek tartottam magam, igyekeztem - akár mint az ország nagykövete, akár mint az olimpiai bizottság elnöke - jobbra is és balra is szolgálni. Nem léptem be korábban KISZ-be és a pártba, és ezt meg akartam tartani már egész életemben. Ez nem azt jelenti, hogy gondolkodásmódomban és neveltetésemben ne lettem volna elkötelezve a keresztény polgári értékek iránt. Magamat konzervatívnak és nemzetileg teljesen elkötelezettnek érzem, sokszor megleptem már nagykövet- vagy EU-s képviselőtársaimat, amikor mondom nekik, hogy a jóisten legnagyobb ajándékának azt tartom, hogy magyarul beszélek. A Fidesz pártból szövetséggé történő átalakulása meghatározó volt számomra, mégsem lettem párttag, egy számomra azonos értékrendet hirdető szövetség alelnöke lettem.

Mi a véleménye a napokban az AB által megszigorított drogtörvényről? Tényleg a börtön a megoldás egy "szabad" országban? (okkolokko)
- Mindent el kell követnünk a megelőzés és a büntetés terén, hogy korunk egyik legnagyobb veszedelmét, a drog, vagyis kábítószer-fogyasztást megelőzzük, illetve visszaszorítsuk. Lehet, hogy most drákóinak tűnnek a törvények, én megismétlem, az emberiséget fenyegető egyik legnagyobb veszélyről van szó, ami ellen a legnagyobb szigorral kell fellépni. A liberalizálás ezen a téren nem hogy nem indokolt, hanem bűn. Elsősorban a fiatalokkal szemben. Természetesen nem csak azokat kell büntetni, akik fogyasztanak, hanem azokat is, akik ezeket a tiltott szereket előállítják, illetve forgalmazzák.