Megvédik a Mount Everestet a pusztítástól

Vágólapra másolva!
A világ legmagasabban fekvő nemzeti parkját nyitották meg pénteken Tibetben, a park magában foglalja a világ legmagasabb hegyét is.
Vágólapra másolva!

A kínai-nepáli határ mentén, 78 ezer négyzetkilométeren elterülő Csomolungma Nemzeti Park területén öt 8000 méternél és tucatnyi 7000 méternél magasabb hegycsúcs emelkedik. Hat megyényi területet nyilvánítottak védetté Sigace prefektúrában.

A nemzeti parkot gazdag élővilágú völgyek, eltérő kultúrájú zónák, meleg vizű források és hófödte erdőségek tarkítják. A térség idegenforgalmi hivatala szerint a biológiai sokszínűség megőrzése, a környezetszennyezés és az erőforrásokkal való rablógazdálkodás megakadályozása a fő cél a védetté nyilvánítással, amelytől a turizmus fellendülését is várják.

A világ legmagasabb hegycsúcsát, a 8848 méteres Mount Everestet (Csomolungma) magában foglaló térség szerte a világból vonzza a turistákat, az idén eddig 73 ezren keresték fel a régiót.

Forrás: Expeditions.hu
A Mount Everest környéke

A csomolungmai a harmadik nemzeti park Tibetben, a világ legmagasabban (4722 méteren) fekvő sósvizű tava, a tibeti buddhistáknak szent Mennyei-tó (Namco) körül kialakított namcói, valamint a világ legnagyobb kanyonját övező, 2010-ben átadott Jarlung Cangpo Grand Canyon Nemzeti Park után.

A nemzeti parkok kialakítása része annak a tervnek, hogy a világ egyik jelentős idegenforgalmi desztinációjává fejlesszék a térséget - írta a Hszinhua kínai hírügynökség. A Tibetbe érkező turisták száma az elmúlt öt évben évente átlag 30 százalékkal emelkedett, tavaly 8,69 millióan keresték fel térséget, 2015-re pedig már 15 millió turistát várnak.