Mobil halsütödével vár a 40 halász emléknap

sült hal, halétel, halak a serpenyőben, 40 Halász Emléknap
Vágólapra másolva!
Remek balatoni halat ehet, aki ellátogat hétvégén a balaton parti Vonyarcvashegyre. Huszadik alkalomal rendezik meg ugyanis a 40 halász legendájának emléket állító rendezvénysorozatot, mobil halsütödével, sok zenével, mulatsággal, és főleg rengeteg pikkelyes vizi jószággal. 
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

A háromszáz éves legenda
Azt beszélik Vonyarcvashegyen, hogy 1729 telén negyven halász rekedt egy leszakadt jégtáblán, és balszerencséjük a tó közepe felé sodorta őket. A fagyhalálra készülő halászok megfogadták, hogy ha megmenekülnek, építtetnek egy kápolnát a dombon. Szerencséjük volt: a szél megfordult, és partra segítette őket. Így meséli a hagyomány hazánk egyetlen halászkápolnájának, a vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolnának születését - ezt ünneplik már huszadik alkalommal zeneszóval, vigassággal a balatonparti városban.

Tánc, koncert, halászlé
A péntek délelőtt kezdődő rendezvényen lesz minden, ami egy becsületes halas buli kötelező tartozéka. Összemérhetik erejüket, tehetségüket a halászháló-húzó verseny, majd a halászléfőző verseny résztvevői, és persze bűn volna kihagyni a sokat ígérő halászlé-kóstolást is!
Hogy tovább csigázzuk a kedves olvasót, eláruljuk, a fesztiválon megjelenik a Balatoni Halgazdálkodás híres mobil halsütőkocsija is, amit a Magyar Konyha idén különdíjjal jutalmazott remek ropogós keszegeiért, ponty- és busaszeleteiért. Ezen kívül lesz még bábszínház, koncertek (Tolcsvay-trió, Rulett-együttes, Varga Endre fuvolaest), koszorúzás, mise a Szent Mihály-kápolnában, végül pedig tűzijáték. A részletes program itt megtekinthető. A hangulat tehát remek lesz, már csak össze kell kapni magunkat, és irány Vonyarcvashegy!