Tévhit: nem tilos a bojlizás

Tévhit: nem tilos a bojlizás, balaton
Vágólapra másolva!
Nincs tiltva a bojlizás a Balatonon, noha az elmúlt hetekben a legtöbb helyen erről olvashattak a horgászat kedvelői.
Vágólapra másolva!

A bojlis horgászat sokak kedvence, a módszer lényege, hogy speciális beetetéssel a partról akár több száz méterre fogják ki a 10-20 kilós halakat. A módszert alkalmazó, sportszerű horgászok ezeket a halakat kifogás után lefényképezik, majd visszaengedik a vízbe. Az utóbbi időben azonban egyre többen voltak olyanok, akik a nagyobb halakat, főleg a pontyokat kivették a vízből és eladták a parton. Így viszont a többi horgásztól vették el a testesebb halak kifogásának sikerélményét. Ezért elterjedt az a hír, hogy az idén a Balatonon már nem lehet ezzel a módszerrel horgászni, és amely a part menti kempingtulajdonosakat is gondolkodóba ejtette, hiszen számos horgászturista jelezte érkezését ezzel a céllal a tó köré az idén is.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. azonban megnyugtatja internetes oldalán is a horgászokat, hogy az általuk alkotott Balatoni Horgászrend nem a bojlizást, mint a nagyobb testű halak kifogására alkalmazott speciális módszert, hanem az etetőhajóval, csónakkal, egyéb módon az etetéshez elhelyezett végszerelék behordást tiltja a tó védelme érdekében.
A behordásra vonatkozó tilalom pedig nem új keletű rendelkezés, az eddigiekben is része volt a horgászrendnek. A halak nagy tápanyagtartalmú és nagy mennyiségű szoktató beetetését ugyanakkor valóban kormányrendelet tiltja.