Még két hétig látható az Egry József-kiállítás

Vágólapra másolva!
Már csak két hétig látható Egry József nagysikerű gyűjteményes kiállítása a Kogart Házban. A 25 magángyűjteményből és tucatnyi közgyűjteményből válogatott tárlat, a mintegy száz festmény és grafika mellett bemutatja a művész személyes dokumentumait, fényképeit, írásait, relikviáit is. A kiállítás a teljes életművet áttekinti a korai művektől a kései korszakokig. Gerincét az Egryre jellemző, napfényben fürdő balatoni tájképek alkotják, de a művész pályája elején készült, eddig kevéssé ismert festményekkel is megismerkedhet az érdeklődő. 
Vágólapra másolva!

Egry József (1883-1951) mind a mai napig a modern magyar festészet egyik legmarkánsabb képviselője. A magyar művészettörténetben alapvetően a Gresham-körhöz kapcsolható, azonban olyan egyéni és sajátos festői világot képvisel, amely egyedülálló nemcsak a hazai, hanem az egyetemes festészet történetében is. A Kogart a kiállítás anyagából egy különleges DVD-katalógust adott ki, ami - akárcsak egy könyv - folyamatosan is olvasható, "lapozgatható", illetve egyes műtárgyak cím alapján is kereshetők benne. A kutatóknak is hasznos kézikönyvként szolgálhat, hiszen tartalmazza mindazokat az adatokat, amelyeket általában a katalógusok. Előszóul egy 23 perces film szolgál, melyen Egry József életművéről, pályájáról és művészetéről beszélnek a kurátorok, művészettörténészek és a 85 éves Konok Tamás festőművész, Egry valamikori ismerőse.

Az Egry-kiállítást követően, augusztus elején a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány szokásos, nyári FRISS kiállítása nyílik az Andrássy úti palotában. A fiatal képzőművészek éves kiállítását nyolcadik alkalommal rendezi meg az Alapítvány. A válogatás arra törekszik, hogy egyre szélesebb körben vizsgálja a pályakezdő, harminc év alatti fiatal alkotók művészetét, azokat a stiláris és tematikai tendenciákat, amelyek leginkább jellemzik ezt a generációt. A műfajilag sokszínű kiállításon huszonhat művész festményei, installációi, videó munkái és térbe helyezett objektjei lesznek láthatóak. Az idei külföldi meghívottak a bukaresti Képzőművészeti Akadémia végzős hallgatói közül kerülnek ki.