Webkamerákkal a világ körül

Vágólapra másolva!
A különböző országok, városok, turisztikai régiók egyre többet alkalmazzák az idegenforgalom fellendítésére a különböző videómegosztó oldalakat, vagy csatlakoznak az Earthcam hálózathoz, ahol az utazás még csak tervezgető turisták a világ nagyvárosaira, nemzeti parkjaira vethetnek pillantást. A turisztikai célú webkamerákat az Earthcam nevű hálózat fogja össze, ahol bárki kedvére böngészhet a látnivalók között.
Vágólapra másolva!

A napokban jelentette be a máltai idegenforgalmi hivatal, hogy - látva az oldal sikerét - Málta is csatlakozik a több száz turisztikai célú webkamerát bemutató hálózatba, az Earthcam-be. A hivatalos indoklás szerint az Earthcam hamar népszerű lett szerte a világon a turisták körében, ráadásul fontos eszköze a turisztikai marketingnek is.

A webkamerák turisztikai felhasználásban rejlő lehetőségeket már régóta észrevették az idegenforgalmi szolgáltatók. Nemcsak turisztikai hivatalok használják ezt a meglehetősen egyszerű és olcsó megoldást, hanem szállodák, utazási irodák, vagy múzeumok is.

Sőt egészen furcsa példák is akadnak. Tavaly például egy sydneyi állami hivatal egyik ereszére egy ritka sólyomfajta rakott fészket. Az élelmes dolgozók szinte azonnal felállítottak egy webkamerát a közeli ablakba és egy honlapon mindenki követhette a fiókák növekedését. Az ötlet annyira sikeres lett, hogy naponta több tízezren kattintottak a honlapra nemcsak Ausztráliából, de a világ minden tájáról.

A természeti látnivalók különösen népszerűnek számítanak a leendő turisták, vagy a csak kíváncsiskodók körében. Maradva Ausztráliánál, az európai öko-turisták nagy várakozással tekintenek az észak-ausztráliai Kakadu Nemzeti Park első a webkamerájának az üzembe helyezésére. A buja növény- és gazdag állatvilág évente több ezer turistát vonzz erre a távoli vidékre, ahol egyedülálló az ökoszisztéma maradhatott fönn az ősi lápvidéken. Most azok a természetbarátok is megfigyelhetik az évszakok változásával járó átalakulásokat úgy az állat-, mint a növényvilágban, akinek nincs lehetősége elutazni Ausztráliába. A Mamukala lápvidék bozótjain elhelyezett és ráccsal védett kamera különösen a hajnali és az esti órákban mutathat érdekes élő felvételeket. Ilyenkor nemcsak énekesmadarakat láthatunk és hallhatunk, hanem kengurukat, kígyókat, fiókáit etető vízimadarakat, erszényes patkányokat is, sőt akár trópusi viharokat is megfigyelhetünk.

Forrás: www.nationalgeographic.com

A nemzeti park tervei szerint, virtuális környezetóra jelleggel, a vadőrökkel is lehetne beszélgetni, illetve kérdéseket feltenni, és a jövőben bennszülöttek is szívesen mesélnének régi aboroginal legendákról. A kakadu-cam üzembe helyezését a National Georgaphic Society is támogatta, ezzel hatra emelte a világ különböző pontjain elhelyezett webkameráinak számát.

Az ausztráliai Kakadu-cam testvére a botswanai WildCam Africa, amely 2007-ben a világ legjobb 25 webkamerája közé választották. A WildCam Africa kelet Botswanában a Limpopo és a Shashe folyó találkozásánál lévő területre enged betekintést. Itt maga a földi paradicsom tárul a nézelődő elé, elefántok, majmok és temérdek madár.

Az Earthcam hálózatában összesen 416 nemzeti park webkamerái közül válogathatunk, közülük számos mozgóképes, ami különösen élvezetessé tesz a vadállatok megfigyelését.

Városok az Earthcam-en

A webkamerák segítségével városokra is vethetünk pillantást az Earthcam.com-on. Közülük a legérdekesebb talán a New York-i Times Square-en elhelyezett 12 kamera. A virtuális utazók egy pillanatra bepillanthatnak a 10 milliós megapolisz egyszerű hétköznapjaiba. Megnézhetik a forgalmat, az aktuális billboard hirdetéseket, az udvarias autósokat, a fánkzabáló rendőröket, a street-art képviselőit, és turistákból és utcazenészekből álló spontán koncerteket. Sőt virtuális résztvevői lehetnek az utcai megmozdulásoknak, parádéknak, sztrájkoknak, vagy éppen az újévi utcabálnak.

Forrás: www.earthcam.com

A városi webkamerák többsége állóképet mutat, de például az említett New York esetében mozgóképen követhetjük nyomon a város egy részletét.

Különlegességek az űrsiklótól a magyar gólyáig

Az Earthcam segítségével olyan különleges eseményeket is nyomon követhettünk, mint például az Atlantis űrrepülőgép landolása, amire szerdán 15 óra után került sor. De például a kubai fővárosban, Havannában lévő webkamerát is érdemes nézegetni egy nappal azután, hogy Fidel Castro bejelentette visszavonulását.

Forrás: www.hnp.hu

Az oldalon országokra, városokra és témákra is rákereshetünk. Magyarországról 24 webkamera adását nézhetik az érdeklődők világszerte, többek közt Sopronból, Kecskemétről, a Balatonról, vagy a Nyugati-térről, de külön gólyafészkeket is nézegethetünk a Hortobágyról, ha ehhez van kedvünk.