Európa Kulturális Tava lehetne a Balaton

Vágólapra másolva!
További kulturális programokra és fejlesztésekre van igény és lehetőség a Balatonnál - hangoztatták a Balatoni Partnerségi Program keretében szerdán Balatonfüreden megrendezett konferencián; az egyik előadó szerint a tó 2010-ben Európa Kulturális Tava lehetne.
Vágólapra másolva!

Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke szerint eldöntendő kérdés, van-e igény arra, hogy nyaranta Budapestről a Balaton mellé kerüljön át az ország kulturális centruma. Az elmúlt évszázadokban a magyar kultúra és történelem számos jelességének munkássága, élete kapcsolódott a Balatonhoz, amely hagyomány feleleveníthető és folytatható lenne - tette hozzá.

Mint kifejtette, jelenleg igen sok ötlet szól színházépítésről, múzeum és bemutatóhely létesítéséről, amelyeknél arra kell törekedni, hogy egy-egy önállóan is életképes, komplex idegenforgalmi attrakció részeként valósuljanak meg.

Az ilyen lehetőségekről szólva Horgas Péter, az Akku Egyesület elnöke például arról tartott előadást, miként válhatna 2010-re a Balaton "Európa Kulturális Tavává", kapcsolódva a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programhoz.

Molnár Gábornak, a Balatoni Integrációs Kht. ügyvezető igazgatójának beszámolója szerint tavaly a kiemelt üdülőövezetben 260 ezren laktak, 173 nyaralótulajdonos töltött itt átlagosan több mint három hónapot, és 1,2 millió volt a régióban megforduló turisták száma. A térségre jellemző az erős lokálpatriotizmus, a balatoni identitástudat és a civil szervezetek mesze az országos átlag fölötti aktvitása.

Szólt arról is, hogy a regionális turisztikai pályázatok várhatóan október 4-e után jelennek meg, amelyek várhatóan lehetőséget teremtenek kulturális rendezvények támogatására is.

Pókos Katalin, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság titkára a legfrissebb KSH-adatokra hivatkozva elmondta, a Balatonnál az év első hét hónapjában a vendégek száma 10,5, míg a vendégéjszakák száma 5,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi, hasonló időszakhoz képest. Fontos szerepet töltenek be a fesztiválok a régió turizmusában - mondta a szakember, megemlítve, hogy idén több mint ezer rendezvényt szerveztek az üdülőövezetben. A titkár beszámolt arról is, hogy az önkormányzati és területfejlesztési tárca idén várhatóan mintegy 46 pályázatot támogat, összesen 77 millió forinttal

A rendezvényen részvevők közül többen sérelmezték, és "nonszensz állapotnak" nevezték, hogy az említett, nyár eleji pályázatokat a mai napig nem bírálta el az illetékes tárca, lehetetlen helyzetbe hozva több civil szervezetet, önkormányzatot, hiszen a támogatásra váró nyári programok már rég lezajlottak.

Nádler Jószefné, a keszthelyi Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesületének elnöke, valamint Benke Györgyné, a Füredi Játékszín Alapítvány elnöke azt kifogásolta, hogy hiába szerveznek évek óta tömegeket vonzó kulturális programokat, nem kapnak elég reklámlehetőséget, publicitást, sokan ezért nem szereznek tudomást a rendezvényeikről.

Cserép László, Balatonfüred önkormányzatának művelődési osztályvezetője arról számolt be, hogy Balatonfüreden már megvalósult a kulturális alapú területfejlesztés a "Balaton-part Ékköve" elnevezésű projekttel, amelynek első üteme már elkészült, a második pedig másfél milliárd forintnyi támogatásra számíthat. Az osztályvezető kifejtette, Balatonfürednek volt bátorsága a váltáshoz két korábbi, támogatást is élvező rendezvényét is levenni a palettáról.