Visszatérnek a külföldiek a Balatonhoz

Vágólapra másolva!
A Balaton kereskedelmi szálláshelyein összesen 11,8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák- és 13,6 százalékkal a vendégek száma az év első nyolc hónapjában 2006 azonos időszakához képest, ami már nem csak a hazai érdeklődés további növekedésének, hanem a külföldi turistaforgalomban beállt kedvező fordulatnak is köszönhető - egy, az év első nyolc hónapjáról készített gyorsfelmérés szerint.
Vágólapra másolva!

A felmérést készíttető Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke, Rosta Sándor elmondta, a Balaton régió főbb kereskedelmi szállásadóinak mintegy ötöde, 17, zömében három-négy csillagos szálloda szolgáltatott adatokat a gyorsmérleghez.

Az adatok alapján a tópart közelében jóval erőteljesebb volt az eddigi forgalomnövekedés, mint a víztől távolabb eső szálláshelyeken. A Balaton-parti szállodákban az év első nyolc hónapjában a belföldiek 20,9, a külföldiek 20,8 százalékkal töltöttek el több vendégéjszakát, mint egy évvel ezelőtt. A tótól távolabb eső szállásadóknál a belföldi érdeklődés 13,8, míg a külföldi 1,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

A vendéglétszám tekintetében a tóparti szállodákban a belföldiek 15,5, a külföldiek 14,6 százalékkal voltak többen, mint tavaly. A Balatontól távolabb eső szállásadók pedig arról számoltak be, hogy 17,7 százalékkal több belföldi és 4,6 százalékkal több külföldi vette igénybe a szolgáltatásaikat.

Rosta Sándor hangsúlyozta: a magyarok nagyarányú visszatérése mellett fontos momentum, hogy a gyorsfelmérés szerint megállt a külföldi vendégforgalom évek óta tartó csökkenése. Ez igen kedvező fordulatnak számít, amennyiben visszaigazolják majd a teljeskörű adatbázisból készülő KSH jelentések - tette hozzá.

A turisztikai szakember az üdülőrégió kiemelkedő turisztikai jelentőségéről szólva elmondta: a legfrissebb, január-júliusi KSH felmérések szerint ma minden ötödik belföldi utazó a Balatont választja úti célul, és minden negyedik belföldi vendégéjszaka a Balaton térségében realizálódik.

Rosta Sándor szerint a javuló idegenforgalmi eredmények nemcsak a kedvező természeti körülményeknek - mint a jó időjárás, a javuló vízminőség és a növekvő vízmennyiség - köszönhetőek, hanem szerepet játszanak az évek óta zajló fejlesztések, a jó közbiztonság és marketingmunka, az egyre színvonalasabb szolgáltatások és programkínálat, valamint a javuló megközelíthetőség is.

A szakember szerint mindehhez hozzájárul, hogy a régió önkormányzatai, lakossága gondoskodóbb, figyelmesebb és barátságosabb a turistákkal, mint korábban volt.