Belize: a maja kultúra fellegvára

Vágólapra másolva!
Belizben annyian élnek, mint Debrecenben, viszont olyan fejlett a turizmus, hogy igény szerint még dioptriás búvárszemüveget is kaphatunk.
Vágólapra másolva!

A történelemkönyvek kizárólag a skót kalózok Belize folyó menti megjelenésétől számítják az ország történetét, amely napjainkig csupán 350 évnyi időszakot ölel fel. A valóság azonban az, hogy Belize már sokkal korábban, a spanyol invázió idején véres harcokat folytatott a hispánokkal, csak úgy, mint a majákkal. Valójában tehát Belizenek jelentős történelmi múltja van.

Belize partjainál húzódik a Föld második leghosszabb korallzátonya. Ez akadályozta meg a spanyolokat, hogy komolyabb terveket szövögessenek az új föld iránt: képtelenek voltak átkelni a korallszirteken. Az angol hajókat azonban keményebb fából faragták, ugyanis nekik nemcsak megtetszett ez a földdarab, de partra szálltak, letelepedtek és kolóniákat alakítottak.

Mivel Belize brit koronagyarmat volt több mint száz évig, és Brit Honduras néven volt ismert, a mai napig az egyetlen angolul beszélő ország Közép-Amerikában. Az országban tehát a hivatalos angol mellett, a beszélt nyelvek közé tartozik még a spanyol, a kreol, a maja és a garifuna is.

Oktatási, valamint egészség- és igazságügyi rendszere a brit mintát követi (Közép-Amerikában egyedüliként), így a legmagasabb színvonalú a térségben. Az írni-olvasni tudók aránya 96 százalékos. A közbiztonság jónak mondható, az utazónak nem kell rablási kísérletektől, útonállóktól tartania, mint mondjuk a szomszédos Guatemalában.

Belizét Brit Honduras néven 1973-ig tartották számon, majd nyolc évvel később 1981-ben nyerte el függetlenségét. A szomszédos Guatemala csak 1991-ben fogadta el Belizét, mint független államot. Guatemala területi követelései akkor már évszázados "hagyománnyal" bírtak, eredménytelenül.

Belizének nincs állandó hadserege. A körülbelül 35 ezer fős, úgynevezett véderő NATO- mintájú hivatásos hadseregek tartalékállományához hasonlítható. A szomszédok, elsősorban Guatemala, esetleges további területi követeléseinek féken tartása végett, Nagy- Britannia állomásoztat itt egy komolyabb haderőt, de ugyanakkor a brit hadsereg, dzsungelharcra szakosodott gyalogos egységeit is itt, Belizében képezik ki.

A lakosság többnyire a mezőgazdaságból él, főleg banánt, cukrot, kelméket exportálnak, de a turizmusnak is jelentős szerepe van az ország gazdaságában.