Már nem marketingfogás a stewardess-szakma

Vágólapra másolva!
Egyre fokozódó nosztalgiát érezhetünk a régi idők iránt, amikor a repülés még inkább valamilyen exkluzív dolog jelentett, a stewardessek pedig a szépség megtestesítői voltak. A lányok az egész világon a stewardess szakmáról ábrándoztak, igaz akkor az alkalmasság alapja nem a pszichológiai teszt vagy az interjú, csupán a casting volt.
Vágólapra másolva!

Átértékelődött szerepek

A repüléstörténet korai időszakában légitársaságok személyzetüket élő marketingfogásként, reklámeszközként használták fel, vagyis a stewardessek jelentették a légitársaságok arculatát. Manapság sokkal inkább előtérbe kerül a pszichológiai alkalmasság és a biztonsági, illetve egészségügyi előírások elsajátítása. Hiába, más időket élünk.

Ma az utaskísérőkkel szemben támasztott elvárások légitársaságonként változnak.
A legtöbb helyen az angol nyelv kifogástalan használatát és az alkalmasságit írják elő, de egyes társaságok megkötik az életkort, sőt a dalmát légitársaságnál a magasságot is.

Megkövetelhetik azt is, hogy az illető tudjon úszni, és ne viseljen szemüveget.
Egyéb méretekre vonatkozó megkötést még a HootersAir sem irt elő, pedig járataikon a hivatásos utaskísérők mellett amolyan asszisztencia is dolgozik, rövidke sortban és mélyen dekoltált trikóban.

Az amerikai HootersAir 2003-ban kezdte meg működését az Egyesült Államokban, mint fapados szolgáltató. A Hooters eredetileg nagysikerű étteremláncolat, ahol igazi kebelcsodák a felszolgálók, akiknek munkaköri kötelessége az incselkedés.

Bízhatunk-e bennük?

Az adott járatra beosztott összes légiutas-kísérő egy eligazításon (úgynevezett briefingen) vesz részt, ahol a járatra vonatkozó összes információt megkapják. A briefing fontos részét képezi az ellenőrző kérdések megvitatása. Itt elsősorban biztonságtechnikai előírásokról értekezik a személyzet.

Az eligazítás után - pontosan ötven perccel a gép indulása előtt - menetkészen jelentkeznek a repülőgép kapitányánál. A pilótáknál történt egyeztetés után már közösen mennek a repülőgéphez, ahol mindenki tudja a dolgát. Pótolják az ülészsebekben tárolt fedélzeti újságokat, átveszik a fedélzeti ellátmányt, ellenőrizik a fedélzeten lévő összes olyan felszerelést, ami az utasok biztonságát szolgálja.

A kiszolgálás mellett a legfontosabb feladatuk, hogy garantálják az utasok számára a maximális biztonságot. Az utaskísérőnek vészhelyzetben több száz emberrel kell foglalkoznia. Ha pedig nem várt esemény történik a gépen, akkor azt kötelesek úgy megoldani, hogy a többi utas figyelmét ne hívják fel erre.

Forrás: [origo]

Néhány éve a Malév 090-es New York-i járatán egy 23 éves egri utasnak a kilyukadt a tüdeje, illetve mint később megállapították a lyukas tüdőrészbe korábban behelyezett légzést biztosító cső kijött a helyéről, ezért a fiatal hölgy tüdeje összeesett. Az utaskísérők gyors reagálása, helyzetfelismerése, és rendkívüli életveszélyes helyzet megoldása gyorsan, pontosan és maradéktalanul sikerült.

A vészhelyzeti tervek egyéként lépésről lépésre szabályozzák a cselekvési sort és azt is, hogy melyik légiutas-kísérő melyik vészkijáratért felel. Vagyis a személyzet minden tagja tudja, mit nyit, hova nyúl, mit tesz bármilyen vészhelyzet esetén.

A légiutas-kísérők az elméleti tudást kézikönyvből, közismert nevén az LKK-ból sajátítják el. Ez a könyv tulajdonképpen egy három kötetből álló "biblia". Az LKK tartalmazza azokat a technológiákat, eljárásokat, amelyeknek segítségével könnyen, gyorsan és biztonságosan láthatják el feladatukat. Természetesen ebből az anyagból vizsgát is tesznek, amit nem elég egyszer sikeresen teljesíteni, hanem évente meg is kell erősíteni.

A világ egyes vezető légitársaságai úgynevezett Gride alapján is továbbképzik a stewardesseket. A Gride a viselkedéstudomány ismereteinek gyakorlati alkalmazása révén átlépi a kulturális korlátokat, és körülményektől függetlenül alkalmazható, instant orvosi, pszichológiai tudást biztosít a személyzetnek.

Diabétesz, szívroham, mélyvénás trombózis, hányás, agyvérzés, és számos gyors lefolyású, sokkos állapotot előidéző rosszullétek kiküszöbölésére, állapotstabilizálására, sőt újra élesztésre is kiképzik őket.