Kiotótól a Húsvét-szigetig - 3 új csoda

Vágólapra másolva!
Folytatódik a világ hét új csodája kitüntető címre esélyes építményeket bemutató sorozatunk. Ez alkalommal Japánba, a Húsvét-szigetre és az Ibériai-félszigetre kalauzoljuk el olvasóinkat, három páratlan építészeti alkotást bemutatva.
Vágólapra másolva!

Alhambra, az egykori mór palota Granada városától körülbelül 2 km-re található, az arab eredetű szó jelentése vörös kő, vörös kastély. Az épületet a XIII. században kezdték el építeni, de hatalmas csarnokain, medencés termein, oroszlános kapuin és szökőkútjain még 2 évszázaddal később is dolgoztak.

Művészettörténészek szerint nemcsak azért méltó a világ hét új csodája címre, mert építészeti megoldásai merőben mások, mint a hagyományos királyi palotáké, hanem mert az arab művészet legjelentősebb európai remekműve: Alhambra az arab kultúra és ízlés finomságáról tanúskodik, a Mirtus-udvar, a Kövek terme, az Ítélőszék a Testvérek terme és az Oroszlános-kert mind-mind lenyűgöző látvány.

Granada tartomány idegenvezetői a hagyományos körutak mellett kitalálták például az éjszakai sétát és más érdekes palotalátogató programokat, amelyek még izgalmasabbá teszik a palotaváros felfedezését. Más nemzetiségű idegenvezetőknek is tartanak "tárlatvezetést", hogy az ismert történelmi tényeken kívül egy-két érdekességgel és legendával is megismertessék őket. Ilyen legenda például, hogy az arabok hite szerint Allah azért űzte ki a mórokat a palotavárosból, mert túlságosan nagyravágyók és fényűzők voltak a palota építészeti megoldásaival, és olyan pazar épületet hoztak létre, amely a kelleténél jobban hasonlít magára a paradicsomra.

Egyes beszámolók szerint az Alhambra azért annyira káprázatos és azért olyan paradicsomi, mert benne egyesül mindaz a szép, amit a természet és az emberi ízlés, lelemény és művészi tökély teremthet. A termekben, többszintes mesterséges tavakban, narancsligetekben, gyöngyös berakásokban, mozaikokban, a tornyok építészeti megformálásában, faragványaiban, a boltozatok, oszlopsorok kiképzésében olyan mérvű díszítő fantázia, formagazdagság kápráztatja el a látogatót, hogy szinte mindenki az Ezeregyéjszaka meséire gondol.

Granada városában alig 300 ezren laknak. Tartományi és püspöki székhely is egyben, s ha 70 km-re is van a tengerparttól, évente sok tízezer turista keresi föl a várost és a tartományt. A környék egyedülálló fekvése és a mór palotaváros páratlan szépsége miatt a helyiek gyakran mondogatják: "Aki nem látta Granadát, nem látott semmit!"