Az magzat által az anyaméhben hallott nyelv hatással van agyuk fejlődésére

újszülött, baba, csecsemő
Amikor a babák aludtak, a kutatók felvételeket játszottak le nekik, amin egy személy egy mesekönyv különböző nyelvű verzióiból olvasott fel. Közben EEG-vel monitorozták őket.
Vágólapra másolva!
Egy csapat idegtudós bizonyítékot talált arra, hogy az anyaméhben lévő magzat idegi fejlődésére hatással van a nyelv, amit édesanyja beszél. - írja a MedicalXpress honlapján.
Vágólapra másolva!

A Science Advances magazinban publikált dolgozatukban a kutatók ismertetik az újszülöttekkel végzett kutatásukat. Az újszülöttekre EEG tappancsokat tettek.

Korábbi kutatás már bebizonyította, hogy az anyaméhben lévő babák (körülbelül. 7 hónapos kortól) hallják, amikor anyjuk beszél. Más hangokat is hallanak, mint például más emberek hangját, zenét, és általános zajt. Születésük után felismerik anyjuk hangját és anyjuk beszédéhez kapcsolódó konkrét dallamot. Az kevésbé ismert, hogy a hallott dolgok milyen hatással vannak a baba agyának idegi fejlődésére Hogy többet megtudjanak, a kutatók Olaszországban 33 újszülött és anyjuk bevonásával egy kísérletet végzett. Mindegyik anya anyanyelvi francia volt. Az újszülötteket EEG-vel monitorozták a születésük utáni napokban.

Amikor a babák aludtak, a kutatók felvételeket játszottak le nekik, amin egy személy egy mesekönyv különböző nyelvű verzióiból olvasott fel. Az EEG rögzítés egy csendes periódus alatt kezdődött mielőtt a könyvet lejátszották, majd folytatódott a felolvasás alatt és aztán egy másik csendes időpont alatt. A kutatók azt találták, hogy amikor a babák francia nyelven hallgatták a mesét a hosszú távú temporális korrelációkban növekedést mutattak – mindegyik egy olyan típus, amit korábban a beszédérzékeléshez és annak feldolgozásával társítottak.

A kutatók szerint ez azt bizonyítja, hogy a babák agyára unikális módon hatással van egy unikális nyelvnek való kitettség, amikor még az anyaméhben vannak – ebben az esetben a francia.

Amikor a babák aludtak, a kutatók felvételeket játszottak le nekik, amin egy személy egy mesekönyv különböző nyelvű verzióiból olvasott fel. Közben EEG-vel monitorozták őket. Forrás: https://www.manchester.ac.uk/discover/news/nhs-develops-world-first-bedside-genetic-test-to-prevent-babies-going-deaf/

A kutatók végeztek detrendált fluktuációs analízist is végeztek az EEG leolvasásoknál, hogy megmérjék az időbeli korrelációk erősségét és erősebbnek találták a théta tartományban, amelyről korábbi kutatás megmutatta, hogy a szótagszintű beszédegységekhez társul. A csapat szerint ez azt mutatja, hogy a csecsemők agya ráhangolódott a nyelvi elemekre ,amik az általuk hallott nyelvben jelen voltak. A kutatócsapat azt is találta, hogy a babák idegi reakciója akkor volt a legerősebb az EEG leolvasásokon, amikor franciául olvasták a könyvet, ami azt sugallja, hogy a születés előtti kitettség egy adott nyelvnek szerepet játszik agyuk idegi fejlődésében.

(Forrás: MEdicalXpress: https://medicalxpress.com/)