Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Új kötelező felszerelést vezetnek be az autókban

Vágólapra másolva!
Idén nyártól az újonnan regisztrált autóknak kötelezően tartalmazniuk kell majd feketedobozt.
Vágólapra másolva!

A feketedobozt általában a repülőgépekkel hozzák összefüggésbe: a berendezés a repüléssel kapcsolatos kulcsfontosságú információk feljegyzésére szolgál. Képes ellenállni az extrém körülményeknek, mint a magas hőmérséklet, a nyomás vagy az ütközés. A feketedobozban rögzített információk pontos adatokat adnak egy-egy esemény rekonstruálásához, ami általában segít tisztázni a balesetek okait.

Pontosan emiatt döntött az Európai Unió a feketedobozok autós használatáról – írta a Parameter.sk. Ha közúti baleset történik, a nyomozók csak a helyszín elemzésére, a szemtanúk beszámolójára vagy az esetleges fedélzeti kamerák felvételeire hagyatkozhatnak. A szituációk viszont gyakran komplikáltak, nehéz meghatározni, hogy mi okozta a balesetet.

Júliustól az Európai Unióban regisztrált minden új járműnek tartalmaznia kell az eseményekkel kapcsolatos adatok rögzítésére szolgáló EDR-rendszert. 

Az EU 2022. január 26-tól kezdte bevezetni a rendeletet, ami idén július 7-től már minden új autóra vonatkozni fog. A portál szerint a rendelkezés a sofőrön kívül nyolc személy szállítására alkalmas személyautókra, valamint haszongépjárművekre vonatkozik majd, beleértve a 3500 kilogramm összsúly alatti pickupokat és furgonokat.

A legtöbb esetben a feketedobozt a légzsák alapegységébe építhetik be, hogy ne lehessen kikapcsolni. 

A gyártóknak nehezen hozzáférhető helyre kell majd őket elhelyezniük. A készülék a légzsák felfújódásakor, illetve a biztonsági öv feszítőjének működésbe lépésekor aktiválódik.

Baleset esetén röviddel az ütközés előtti és utáni információkat raktározza el. Ilyen például a sebesség, a gáz- és fékpedál állása, a motor fordulatszáma, a kormány forgásszöge, a biztonsági rendszerek tevékenysége, a légzsák működésbe lépésének ideje, illetve a biztonsági öv használata. A repülőgépekben elhelyezett feketedobozokkal ellentétben az autókban lévők nem rögzítenek majd hangot. Emellett 

a feketedobozok nem lesznek kapcsolatban semmilyen távoli rendszerrel – vagyis az adatokat csak azt követően lehet belőlük kiolvasni, ha kiszerelték a járműből.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről