Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Közel 20 milliót lopott el utalással a barátjától egy fiatal

Vágólapra másolva!
Megszerezte a barátja telefonját és annak feloldókódját, majd 19 millió forintot utalt át magának egy 24 éves fiatal.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a férfi 2022. augusztus 24-re virradóan a barátaival, köztük egy másik férfival, szórakozott egy XI. kerületi lakásban. Az este folyamán többször elkérte egyik barátja mobiltelefonját, azzal az ürüggyel, hogy azon zenét hallgathasson, ennek során a telefon zárolását feloldó jelkódot is megkapta. Amikor egy időre egyedül maradt, elhagyta a lakást és ellopta a telefont. A fiatal kihasználta, hogy barátja a jelkóddal egyező netbanki belépő kódot állított be, ezért a barátja számlájáról több részletben, összesen 19 millió forintot utalt át a saját számlájára. 

Az átutalt összegből a következő napokban több mint 500.000 forint értékben vásárolt az interneten, illetve vett fel készpénzt ATM automatából.   

telefon, mobil
Képünk illusztráció. Fotó: Unplash

 

Az újbudai rendőrök előállították a férfit és a számlájáról lefoglalták a fennmaradó összeget, így a kár nagyobb része megtérült.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a kár megtérítésére hajlandó, a tettét beismerő férfit információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással és lopással vádolja, és indítványozta, hogy vele szemben a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásban felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, valamint fizesse vissza barátjának azt a félmilliót is, amit elköltött.

 A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy 

a netbanki belépési kódnak célszerű olyat adni, amit máshol nem használunk, illetve nem megadni ezt olyan személyeknek, akik visszaélhetnek ezzel.

 A barátját megkárosító férfiról még egy felvétel is készült, amin az látható, ahogy a férfi az ellopott pénz egy részét felveszi ATM automatából.

Nem rég írtunk arról, hogy manapság jóval többet lopnak a csalók a banki átutalásoknál, mint a bankkártyák használatánál.

Drámaian megugrott az elektronikus térben bekövetkezett csalások értéke az elmúlt hónapokban, ráadásul a legtöbbször maga a bankkártya- vagy számlatulajdonos adja meg adatait a csalóknak, így a keletkezett kárért ő felel. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint néhány alapvető szabály megtanulásával elkerülhetjük, hogy bűnözőknek adjuk a pénzünket.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről