Elképesztő dolog derült ki egy Indonéziában talált furcsa dombról

Horizontal ARCHAEOLOGICAL SITE MEGALITH ILLUSTRATION
A Gunung Padang építménykomplexuma
Vágólapra másolva!
A közhiedelemmel ellentétben nem Egyiptomban épültek a világ első piramisai, egy indonéz emlékmű megelőzi őket; a Gunung Padangról korábban azt hitték, csupán egy furcsa alakú domb, aztán kiderült, hogy 25 000 éve emelt piramis, amelynek készítése több ezer évig tartott.
Vágólapra másolva!

A nyugat-jávai Cianjur körzetben található Gunung Padang látszólag egy megalitikus épületkomplexum, amely egy impozáns domb tetején helyezkedik el. 2018-ban merült fel először, hogy tulajdonképpen az egész domb mesterséges eredetű, és a felszínén lévő kőépületek csupán a „jéghegy csúcsát" jelentik.

A megdöbbentő állítást egy több tudományterület művelőjéből álló kutatócsoport tette, akik 2011 és 2014 között három éven át vizsgálták a Gunung Padangot. Bár kezdetben sok független szakértőt nem sikerült meggyőzniük, a kutatók most részletes beszámolót tettek közzé vizsgálataikról, és konkrét bizonyítékokkal támasztják alá, hogy Gunung Padang az eddig ismert legősibb piramis.

- írták a szerzők.

A kutatók különböző technikák - többek között elektromos ellenállás-tomográfia (ERT), talajradar (GPR) és szeizmikus tomográfia (ST) - segítségével képet tudtak alkotni a domb belső szerkezetéről, valamint az építés kronológiájáról. A hét különböző ponton végzett magfúrásokból kiderült, hogy a piramist négy különböző szakaszban, több ezer éven keresztül építették.

A Gunung Padang építménykomplexuma Forrás: AFP/Adek Berry

Figyelemre méltó teljesítmény egy ősi korban

A 20-30 méter magas építmény a szerzők által 4. egységnek nevezett egység létrehozásával kezdődött. A domb mélyén eltemetve ez a kezdeti szakasz "valószínűleg természetes lávahegyként keletkezett", amelyet valamikor 25 000 és 14 000 évvel ezelőtt "aprólékosan faragtak" a jelenlegi formájába.

A kutatócsoport rejtett üregekre vagy kamrákra utaló bizonyítékokat is talált a helyszínen, bár ezeket a jövőbeni terepbejárások során részletesebben fel kell tárni. Még zavarba ejtőbb az a tény, hogy úgy tűnik, a lelőhelyet többször szándékosan temették el, valószínűleg azért, hogy fennmaradása érdekében elrejtsék valódi kilétét.

A domb felszínén talált kőépítmények Forrás: Natawidjaja et al., Archaeological Prospection, 2023

A kutatók szerint a Gunung Padang építőinek figyelemre méltó kőműves képességei voltak, ami arra utal, hogy a kifinomult építési technikák már jóval a mezőgazdaság 11 000 évvel ezelőtti megjelenése előtt kialakultak.

A fejlett építési gyakorlatok tehát már akkor is jelen voltak, amikor a mezőgazdaságot talán még nem is találták fel.

A teljes tanulmány az Archaeological Prospection című szakfolyóiratban olvasható.