Vágólapra másolva!
Ritkán születnek ma már rekordok a Mount Everest, az pedig még ritkább, hogy pár órán belül kettő is. A tavaszi mászószezon kezdetén azonban éppen ez történt. Egyik mászás sem írja át az alpinizmus történetét, de a maga nemében mindkettő megérdemli a tapsot.

A nepáli serpa népcsoportba tartozó Kami Rita igazi legendának számít a hegymászók között: az 54 éves férfi ugyanis immár 30 éve dolgozik a Himalájában hegyi vezetőként, és nála többször senki sem mászta meg a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet. Vasárnap reggel helyi idő szerint 7.30-kor is eljutott, mégpedig 29. alkalommal, amivel saját eddigi rekordját adta át a múltnak. Kami Rita pályafutása kezdete óta szinte minden évben megmászta a - legújabb mérések szerint - 8849 méteres csúcsot, tavaly például kétszer is, csak azért, hogy visszavegye a rekordot honfitársától és mászóriválisától, Pasang Dawa serpától.

A világ tetejére szinte haza járó Kami Rita Himalája-szerte aktív mászó, már több mint 40 alkalommal járt a 14 8000 méternél magasabb csúcs valamelyikén.

Nem sokkal a nepáli serpa után egy brit magashegyi vezető, a Gloucestershire megyei Kenton Cool is elérte az Everest csúcsát. Neki ez volt a 18. sikeres csúcstámadása, amivel a hegy történetének legeredményesebb külföldi megmászója lett, írja a BBC.

Az Everesten áprilisban kezdődött és júniusig tart a tavaszi-nyári mászószezon, és bár a nepáli kormány igyekszik gátat szabni a hegyre áradó mászóknak, idén is csak kiadtak 400 mászó engedélyt. Miután ezeknek a mászóknak a nagy része úgynevezett kereskedelmi mászó, azaz nem profi, szinte mindenkivel megy egy helyi vezető is, azaz nagyjából 800 körül lesz azok száma, akik megpróbálnak feljutni a világ tetejére.

2023-ban 600-an próbálkoztak ezzel, és a tavalyi év volt minden idők legtragikusabbja: 18-an vesztették életüket csak ezen az egy hegyen.