Orvosi áttörést jelent a világ első teljes szemátültetése

Doctor prepares Aaron James to receive a whole-eye transplant in New York
Dr. Eduardo D. Rodriguez előkészíti Aaron James-t (Hot Springs, Arkansas) a világ első teljes szemátültetésére, amely egy részleges arcátültetés része a New York-i NYU Langone egyetemen
Vágólapra másolva!
Egy New York-i sebészcsoport elvégezte a világ első teljes szemátültetését egy széles körben orvosi áttörésként üdvözölt eljárás során. Azt azonban még nem tudni, hogy a férfi valaha is látni fog-e a beültetett szemével.
Vágólapra másolva!

Korábban élő emberen még nem végezték el

Az úttörő műtét során eltávolították egy donor arcának egy részét és a teljes bal szemét, beleértve annak vérellátását és látóidegét, majd átültették egy arkansasi sormunkásba, aki 2021 júniusában túlélt egy 7200 voltos áramütést.

A 46 éves Aaron James súlyos sérüléseket szenvedett, többek között elvesztette a bal szemét, a domináns bal karját a könyöke felett, az orrát és az ajkait, az elülső fogait, a bal arccsontját és az állát.

A férfit a NYU Langone Healthbe, az arcátültetések egyik vezető orvosi központjába utalták be, ahol május 27-én végezték el a beavatkozást.

Dr. Eduardo D. Rodriguez előkészíti Aaron James-t (Hot Springs, Arkansas) a világ első teljes szemátültetésére, amely egy részleges arcátültetés része a New York-i NYU Langone egyetemen Forrás: via REUTERS/Joe Carotta/Nyu Langone Health

Egy teljes szem átültetése régóta az orvostudomány „szent gráljának" számít,

és bár a kutatóknak volt már némi sikerük állatokon (ahol részleges látást tudtak visszaállítani), élő emberen még soha nem végezték el.

– mondta az AFP-nek adott interjúban Eduardo Rodriguez, a műtét vezetője, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Ez volt az ötödik arcátültetésem és a 2012-es kezdetekhez képest 36 óráról 21 órára tudtuk csökkenteni a műtéti időt.

Hozzátette, hogy az arcátültetés már nem kísérleti eljárás, és bizonyos súlyos torzulások esetén „alapellátásnak" kell tekinteni.

Reményt nyújt a látás helyreállítására

Az átültetett bal szem egészségesnek tűnik, jó a vérellátása, tartja a nyomást és elektromos jelet generál, bár James még nem lát. Az orvosai azonban reménykednek.

– mutatott rá Daniel Pelaez, a Miami Egyetem Bascom Palmer Szemészeti Intézetének munkatársa. – Emellett reményt nyújt a látás helyreállítására számtalan embernek a világon.

Vaidehi Dedania szemész a donor szemét vizsgálja Forrás: NYU Langone Health

James, akinek a jobb szeme ép maradt, ideális jelöltnek számított, mivel

az arcátültetés szükségessége miatt ettől függetlenül immunszuppresszív gyógyszerekre lett volna szüksége.

Ez azt jelenti, hogy a szemátültetést akkor is érdemes lett volna megpróbálni, ha csak kozmetikai értékkel bírt volna.

– sorolta Aaron James az AFP-nek adott interjúban. – Most már ki akarok menni a nyilvánosság elé, és nem akarok többé maszkot viselni és elbújni.

Hozzátette: azt szeretné, hogy minél több emberhez eljusson a szemátültetés lehetősége, akik esetleg nem tudnak erről a lehetőségről.

A látóideg regenerációja

Tekintettel a műtét óta eltelt időre, az orvosok nem biztosak abban, hogy James visszanyerheti a látását, de „nem mondják, hogy lehetetlen". A NYU Langone csapata csontvelőből származó felnőtt őssejteket használt az idegek helyreállításának elősegítésére.

A szakemberek szerint a látás helyreállításához ráadásul más élvonalbeli megközelítéseket is be lehetne vetni, beleértve a génterápiát, amely a látóideg saját gyógyító képességét használná;

az „idegburkolatnak" nevezett eszközzel meg lehetne védeni a szövetet; de olyan eszközöket is használhatnának, amelyek jeleket vesznek fel és megkerülik a sérült pályát.

Aaron maszkban, a nyilvánosság előtt, a balesete után Forrás: James Family

– magyarázta Jeffrey Goldberg, aki a Stanford Egyetem Byers Szemészeti Intézetében hasonló erőfeszítéseket vezet. – Ezek a kiegészítő terápiák lehetővé teszik majd, hogy a donorszem jelentős mértékben kapcsolódjon az agyhoz, és mindenhol helyreállítsa a vak betegek értelmes látásfunkcióját.