Macskaszőrrel a bűnözők ellen

macska, Mr. Win, kriminológia
Mr. Win, akinek szőre azonosította eltűnt anyját.
Vágólapra másolva!
A Leicesteri Egyetem kutatói szerint kitűnő módja lehet a macskaszőr alkalmazása a bűnözők elfogásában. Bebizonyították, hogy egy macskaszőr DNS-t tartalmaz, ami kapcsolatban lehet egy gyanúsítottal és egy tetthellyel, vagy egy áldozattal. - írja a Leicesteri Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságbeli háztartások körülbelül 26%-ában van macska és átlagosan a macskák évente több ezer szőrt vedlenek, így elkerülhetetlen, hogy ha valaki távozik, visel magán macskaszőrt, ami bizonyíthatja, hogy ott járt. é Ez potenciálisan hasznos a bűncselekmény törvényszéki vizsgálata során.

Bár egy emberi elkövető nagyon igyekszik, hogy ne hagyja ott a saját DNS-ét, a rákerült macskaszőr tartalmazza a macska DNS-ét, ami kapcsolatot nyújt egy gyanúsított és egy tetthely, vagy egy áldozat között.

A Forensic Science International: Genetics magazinban korábban ebben a hónapban publikált dolgozatban a Leicesteri Egyetem kutatói leírnak egy érzékeny módszert, ami képes kivonni a maximális DNS információt egyetlen macskaszőrből.

A kutatók azt mondják, hogy a macska által levedlett szőrnek nincs hajgyökere, ezért nagyon kevés használható DNS-t tartalmaz. A gyakorlatban csak a mitokondriális DNS-t analizálják, ami az anyáról az utódra öröklődik, és az anyai ágon rokon macskák közt azonos. Ez azt jelenti, hogy a szőr DNS-sel nem lehet egy adott macskát azonosítani, ezért lényeges, hogy az információ maximalizálása egy igazságügyi vizsgálatban. Az új módszerrel azonban a kutatók képesek meghatározni a teljes mitokondriális DNS szekvenciáját, amivel körülbelül 10-szer jobban elkülönítőbb, mint a korábban alkalmazott technika, ami csak egy rövid töredéket vizsgált.

Mr. Win, akinek szőre azonosította eltűnt anyját. Forrás: https://phys.org/news/2023-10-cat-ching-criminals-dna-pet-hairs.html

Dr Jon Wetton a tanulmány egyik szerzője azt mondja, hogy egy korábbi gyilkossági esetben a korábbi technikát alkalmazták, de szerencsések voltak, hogy a gyanúsított macskájának egy ritka mitokondriális varánsa volt, mivel a legtöbb macska családfa nem különböztethető meg egymástól.

De az új módszerrel tulajdonképpen minden macskának ritka DNS típusa van és így a teszt majdnem biztosan informatív lesz, ha szőrt találnak.

A csapat egy elveszett macskán tesztelte a módszert, ahol egy eltűnt nőstény macska csontváz maradványaiból származó DNS egyezett a túlélő hím utódjának szőréből származó DNS-sel.

Az olyan bűncselekmények esetén, ahol nincs emberi DNS, a háziállat szőre értékes forrása lehet a bizonyítéknak, ami a gyanúsítottat összefüggésbe hoz a bűncselekménnyel és ez a módszer sokkal hathatósabbá teszi. Ugyanez a módszer alkalmazható más fajokra is, különösen kutyákra.

(Forrás: Leicesteri Egyetem: https://le.ac.uk/)