Tudja-e, hogy simogatás közben miért kap oda időnként a macska?

macska
Vágólapra másolva!
Biztos már sokan megtapasztalták a macskatulajdonosok közül, hogy kedvencük simogatás közben időnként és látszólag minden előzmény nélkül,egyszer csak odakap, és megkarmolja vagy mefgharapja a gazdi kezét. Itt a magyarázat és néhány tipp a macskával való helyes bánásmódra, illetve, hogy hogyan simogassuk megfelelően a cicát.
Vágólapra másolva!

Cica simogatás

Hogy jól megértsük a macskánk viselkedését, először is nézzük meg az őseit! A házi macska ősét - az afrikai vadmacskát – a domesztikálás idején pusztán egyfajta "kártevő csősznek" tekintették, de ma már értékes és szeretett társa az embernek.

Ez a szociális változás az ember és a macska kapcsolatában mintegy 10.000 éve történt, később, mint a kutya háziasítása.

A kutyákat sokkal régebben domesztikálták a macskáknál.

A kutya háziasítási folyamata a legújabb kutatások szerint már vagy 30 ezer éve elkezdődött, ezzel szemben egyes források szerint a macskáé csak 4.000, de legfeljebb 10 ezer éve, valószínűleg a Közel-Keleten.

Afrikai vadmacska (Felis silvestris libyca). Forrás: https://www.britannica.com/animal/African-wildcat

A kutyáknak ezért lényegesen több idejük volt adaptálódni az emberrel való közös élethez. Valószínűleg az emberek eleinte csak tolerálták a befogott vadmacskákat kártevő-kontrolláló képességeik miatt, de egyéb hasznossága nem volt a számukra.

Az európai vadmacska jellemzően ott fordul elő, ahol kevés az ember Forrás: flickr.com

Szelídebb, engedelmesebb egyedeket nehéz volt tenyészteni, mert a vadmacska könnyen kiszökött az emberi háztartásából és szabadon szaporodott . Ezért a macska domesztikálásának folyamata is évezredekkel hosszabbra nyúlt, mint a kutyáké.

A kutyákat sokkal hamarabb háziasította az ember, mint a macskákat Forrás: pexels.com

A macskák nem alakították ki a komplex szociális csoportban való életet. A macska még nem alkalmazkodott a változáshoz, és a házi macskák relatíve szerény genetikai elágazást mutatnak őseiktől,

ezért az agyuk valószínűleg még "vadmacskaként jár".

A vadmacskák egyedül élnek, indirekten kommunikálnak, és hogy elkerüljék egymást, vizuális és kémiai ünezeneteket váltanak. Ilyen üzenet például amikor szagjeleket, feromonokat helyeznek el a környezetükben. Ezért sem valószínű, hogy a házimacska sok komplex szociális képességet örökölt eleitől.

A macskával ellentétben az ember szociáis faj

Az ember azonban szociális faj. Szereti a közelséget,és szereti érintéssel kifejezni a szeretetét. Ráadásul az ember vonzódik a gyermeki kinézethez, a nagy szemekhez és homlokhoz, a kis orrhoz és a kerek archoz, amilyen a macskáé is.

Ezért sok ember aranyosnak találja és meg akarja simogatni, ölelni őket, ám a macskának ez nem feltétlenül tetszik, mert nyomasztónak, ijesztőnek tartja a túl hirtelen közeledést, annak ellenére, hogy számos házi kedvenc szereti, ha simogatják.

Forrás: Szomor Anikó

A macska-ember kölcsönhatásánál rendkívül fontosak az ember jellemzői: a személyiség, a nem, valamint hogymely részét érinti meg a macskának, és hogy általában hogyan bánik vele. Ez mind nagyon fontos szerepet játszik abban, hogyan reagál a cica az ember szeretetére.

A kötődés kialakulása létfontosságú a faj számára Forrás: pexels.com

Míg néhány macska agresszíven reagál a nemkívánt fizikai kontaktusra, mások pusztán csak elviselik,

mivel ételt és otthont kapnak, de a toleráns macska nem szükségszerűen boldog macska. A gazdi is kiválthat magasabb stressz szinteket a toleráns macskáknál.

A macskáknak biztosítani kell a választást és a kontrollt

Amennyire csak lehetséges, biztosítanunk kell a macska számára, hogy eldöntse, akarja-e a simogatást és ha igen hol, és mennyi ideig. Talán sok, simogatásra állatdögönyözésre hajlamos embernek ez nem jön le ösztönösen, és ezért ez a fajta magatartás megkíván egy kis önuralmat, de feltétlenül megéri.

A gazdáknak tekintetbe kell venniük a macskáik kívánságát is Forrás: Szomor Anikó

Az etológiai kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a kölcsönhatás tovább tart, ha a cica kezdeményez. Figyelni kell a macska viselkedését, testtartását, hogy biztosak legyünk, a kedvencünk nyugodt.

A kutatások azt mutatják, hogy a kölcsönhatás tovább tart, ha a cica kezdeményez. Forrás: Szomor Anikó

Általánosságban a legbarátságosabb macskák élvezik, ha ott érnek hozzájuk, ahol az arc mirigyeik vannak:

a fülek tövénél, az áll alatt, vagy az orca körül. Ezeket rendszerint jobban szeretik, mint a has, hát, vagy a farok tövének megérintését.

A gesztust önmagában nem lehet vizsgálni

Gesztust önmagában nem lehet vizsgálni, csak kontextusban, ezért gesztuscsokrokatt vizsgálunk, embernél és állatnál is. De egyébként, ha oda figyelünk az állatra, az arckifejezésén, a szemein is látszik, ha morcos, vagy hogy nem tetszik neki valami, ugyanúgy, ahogy az embernél is.

Forrás: Szomor Anikó

Az élvezet jelei a macskáknál többek között:

ha a farka feláll és kontaktust kezdeményez, dorombol, illetve dagaszt, valamint ha a farkával lágyan integet ide-oda. Erre utal az is, ha a testtartása és arckifejezése nyugodt, a fülei hegyesek és előre állnak, és ha lágyan bökdösni kezd, amikor szüneteltetjük a simogatást.

Forrás: Szomor Anikó

A nemtetszés kifejezésének számos jól felismerhető testbeszéd jele van.

Ilyen, ha elfordítja tőlünk a fejét, ha passzívan viselkedik, nem dorombol, és nem dörgölőzik. De erre utaló jel, ha gyors, rövid tisztálkodásokba kezd, valamint a túlzott pislogás, a fej vagy test rázása, továbbá az orr nyalogatása is az állat idegességét bizonyítja csakúgy, mintha a farkával csapkod.

A macskákban még igen erős a vad ősök ösztöne Forrás: Kiwicare

Rosszkedvre vagy agresszív hajlamra utal ha a macska fülei lelapulnak és oldalra állnak, vagy ha hátra forgatja őket. Amennyiben ezeket a jelzéseket figyelmen kívül hagyva tovább simogatjuk vagy ölelgetjük az állatot, a macska hirtelen odakaphat az arcunkhoz,vagy kezünkhöz, megharapva vagy karmolva, illetve eltolva azt.

Forrás: Szomor Anikó

A macskák szívesebben veszik, ha nem kapkodjuk fel őket, hanem mi ereszkedünk le hozzájuk, mert s így ők tudják eldönteni, hogy meddig akarnak mellettünk maradni, és nem kell lekéreckedniük a karunkból.

Ne csak azt várjuk, hogy ők alkalmazkodjanak hozzánk, hanem mi is alkalmazkodjunk őhozzájuk.

A macskák amikor találkoznak egymással összedörgölik az orrukat, és összeszimatolnak. Az orrösszedörgölés, összeszimatolás erősíti a cica és a gazdi közti kapcsolatot is erősíti.

Forrás: Szomor Anikó

Sojha ne támadjuk le a macskánkat, és persze más állatot sem a szeretetünkkel!

Hagyjuk, hogy ők barátkozzonak velünk a saját tempójukban.

Ezért engedjük, hogy megszagolgasson, megvizsgáljon illetve megnézegessen bennünket.

Sok macska csak a gazdájátólól szereti a simogatást, dögönyözést, de mástól nem fogadja el. Az állatoknak ezt a szokását illik tiszteletben kell tartanunk, mert különben senki se csodálkozzon, ha bizony időnként odakap a macska.Tisztelnünk kell a házi kedvencük határait csak úgy, mint a benne még mindig meglévő vadmacskát.