A mesterséges anyagok a fészekben kockázatosak és hasznosak is lehetnek a madarak számára

fehér gólya, Ciconia ciconia
Műanyagot tartalmazó fehér gólya fészek.
Vágólapra másolva!
Az emberek nagy mennyiségű műanyagot és más mesterséges anyagot dobnak a környezetbe, és ezeket gyakran felszedik a madarak. Egy új kutatás megmutatta, hogy a világ körül 176 madárfajról már ismert, hogy sokféle antropogén anyagot illeszt a fészkébe. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

A madarakaz egész világon használják felesleges vagy eldobott anyagainkat. A tengeri madarak Ausztráliában a halászhálókat fészkükbe építik, a halászsasok Észak-Amerikában beillesztik fészkükbe a bála zsineget, Dél-Amerikában a városokban élő madarak hozzáadják fészkükhöz a cigarettacsikkeket, és Európában a közönséges feketerigók felszedik a műanyag zsákokat, hogy fészkükhöz adják.

A kutatók azt mondják, hogy ezek a madarak fészkében talált anyagok hasznosak lehetnek. Például a cigarettacsikkek megtartják a nikotint és más vegyületeket, amik elriasztják az ektoparazitákat, amik rátapasztják magukat a fiókák bőréhez és szívják vérüket. Vannak sugallmazások, hogy a keményebb mesterséges anyagok segíthetnek biztosítani a madárfészek szerkezeti alátámasztását, míg a műanyag filmek segíthetik a szigetelést és az utódokat melegen tartani.

Az ilyen potenciális hasznok ellenére, fontos eszünkbe vésni, hogy az ilyen antropogén anyagok károsak is lehetnek a madaraknak.

Műanyagot tartalmazó fehér gólya fészek. Forrás: https://phys.org/news/2023-07-man-made-materials-benefits-birds.html

Ezt a kutatást a Philosophical Transactions of the Royal Society B magazin különszámában publikálták "A fészkek evolúciós ökológiája: egy kereszt-taxon megközelítés címmel. A különszámot Mark Mainwaringgal, a Bangor Egyetem Természettudományi Iskolájának munkatársával közösen szervezték

Mark Mainwaring azt mondta, hogy a különszám kiemeli, hogy sokféle taxon fészke - madarak, emlősök, halak, hüllők - lehetővé teszik az ember indukálta nyomásokhoz való alkalmazkodást. Ezek a nyomások onnantól kezdve, hogy antropogén anyagokat a fészekbe illesztenek odáig, hogy a szülőket és utódokat fel kell szerelni egy hellyel,hogy megvédjék magukat az egyre forróbb hőmérséklettől a változó klímában.

Fehér gólya fióka belegabalyodott a fészkében lévő műanyagba. Forrás: https://phys.org/news/2023-07-man-made-materials-benefits-birds.html

Az antropogén anyagok olykor ártanak a madaraknak. A szülők és utódok időnként tragikusan belegabalyodnak a bála zsinegbe. Az utódok olykor elfogyasztják az antropogén anyagokat, mert összetévesztik a természetes élelmükkel. És a színes antropogén anyagok fészekbe illesztése oda vonzza a ragadozókat, akik tojásokat, vagy fiókákat zsákmányolnak. Ez azt jelenti, hogy csökkentenünk kell a kidobandó műanyag és más antropogén anyag mennyiségét.

Zuzanna Jagiello, a tanulmány vezető szerzője, a lengyel Poznań Egyetem munkatársa hozzátette, hogy sok madárfaj beilleszt antropogén anyagokat a fészkébe, ami aggasztó, mert egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az ilyen anyagok károsak a fiókákra és még a felnőtt madarakra is.

Több tanulmányra van szükség, hogy teljesebben megértsük, világszerte hány madárfaj illeszt fészkébe ilyen anyagokat, és teljesen megtudjuk milyen mértékű a probléma.

Fehér gólya fészekbe épített műanyag. Forrás: https://phys.org/news/2023-07-man-made-materials-benefits-birds.html

A tanulmány második szerzője, Jim Reynolds, a brit Birminghami Egyetem kutatója, megjegyezte, hogy egy gyorsan urbanizálódó világban, amin sok különböző állatfajjal osztozunk, nem meglepő, hogy a madarak használják kidobott anyagainkat a fészkükben. Bár sokat kell még megtudnunk arról, milyen hatással van például a műanyag a madarakra, izgalmas, hogy a madarak, nagy mobilitásuk és szaporodási biológiájukon keresztül a környezeti antropogén anyag szennyezés potens biomonitorainak bizonyulhatnak.

(Forrás: https://phys.org/)