Okos technológiák térnyerése miatt válhat hatékonyabbá a gyógyítás

PTE ÁOK Szimulációs Oktatási Központ
A különleges műtő látványterve
Vágólapra másolva!
Mintegy 2,5 évig tartott az Egészségügyi Adatelemző, Adathasznosítási, valamint Okoseszköz- és Technológia Fejlesztő Központ kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen, ahol többek között egy világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomagon, valamint robot eszközökkel támogatott ápolási lehetőségeken dolgoztak a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Ahogy arra a PTE a hozzánk eljuttaott közleményben felhívta a figyelmet, az egészségügyi ellátórendszer folyamatosan növekvő költségei és az ágazat korlátos erőforrásai miatt szerte a világban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségügy digitalizációjában és az új adatkezelési technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása.

– mondta el Prof. Dr. Miseta Attila a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora. – Ez az ipari szereplőkkel együttműködve képes innovatív adatgyűjtési, információfeldolgozási és elemzési módszereket kialakítani, és ezeket új egészségügyi technológiák és szolgáltatások fejlesztésére felhasználni.

Egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségügy digitalizációjában és az új adatkezelési technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása (a kép illusztráció) Forrás: Pécsi Tudományegyetem

A fejlesztések 4 szakmai alprojekt keretében valósultak meg:

  1. Adatvagyon hasznosítás: Az onkológiai betegellátás 5 fókuszterületére koncentrálva olyan űrlapokat fejlesztettek, amely a betegellátás folyamatába integrálható és strukturált adatgyűjtést tesz lehetővé. Mindezt integrálták a kórházi informatikai rendszerbe, ezzel hatékonyan támogatva a klinikai vizsgálatok megvalósítását, és ezáltal a rákgyógyítás és kutatás fejlődését.
  2. Genomikai és bioinformatikai központ: Az alprojekt eredményeként kifejlesztett Laboratóriumi Információs Menedzsment Rendszer (LIMS) könnyebbé teszi a molekuláris adatok feldolgozását, elemzését és felhasználását diagnosztikai és terápiás szempontból is. A LIMS komoly előrelépést jelent a személyre szabott és célzott kezelésekhez.
  3. Okos és robotizált eszközökkel támogatott ápolás: Robotizált ápolás keretében olyan robotokat azonosítottak, amelyek fejlesztéssel használhatók érintésmentes módon kivitelezhető ápolási feladatok ellátására pl.: táplálék eljuttatása a betegekhez, fogyasztásmérő funkcióval kiegészülve. Továbbá létrejött egy ápolási Kórházi Információs Rendszer (HIS), amely lehetővé teszi a robotok illesztését a kórházi alrendszerekhez. Emellett a krónikus sebek teljeskörű digitális modelljének létrehozása és mesterséges intelligencia alapú értékelése keretében kifejleszttettek egy 3D sebszkennert, amely prototípusának tesztelése már zajlik a betegellátás területén.
  4. Komplex termálterápiás szolgáltatáscsomag cukorbetegség esetén: A kettes típusú diabétesz járványszerű növekedése globális egészségügyi problémát jelent. A fő célkitűzés egy olyan személyre szabott szolgáltatáscsomag módszertanának kialakítása, amely kúraszerű alkalmazása révén képes az oxidatív stressz csökkentésére. Az enyhe tendenciák megerősítéséhez azonban további klinikai vizsgálatok szükségesek.