Helyi közösségek mentették meg Nepál erdeit és élőlényeit

Nepál
Független tanulmányok is megerősítették a Nepál által elért jelentős erdősítési eredményeket
Vágólapra másolva!
Az erdők a legtöbb ország környezetének fontos részét képezik. Az átlagosan 3265 méter tengerszint feletti magasságban fekvő Nepál számára az erdők különösen fontosak. Ám az ország hatalmas erdőválsággal szembesült az 1970-es években.
Vágólapra másolva!

Nepálban található a Himalája nagy része, a világ legmagasabb hegyvonulata, és a nepáli társadalom nagy része erősen összefonódik a természettel. Az állattartás és a tűzifa kitermelése azonban hatalmas erdőirtásokhoz vezetett.

A nepáli erdők bajban voltak. A hegyvidéki erdők különösen leromlottak, ami a Világbank 1979-es jelentésére késztetett, amely arra figyelmeztetett, hogy jelentős reformok nélkül az ország hegyvidéki erdői 1990-re nagyrészt eltűnnek. Mivel az ország geológiája annyira különleges, Nepál is megérezte az erdők eltűnését.

A hegyvidéki erdők pusztulása és degradációja az áradások és földcsuszamlások növekedéséhez vezetett.

Nepál erdei a NASA felvételén 1992-ben és 2016-ban Forrás: NASA

Ezért az ország kormánya nagy döntést hozott: úgy döntött, hogy visszalép; újraértékelte az erdőgazdálkodási politikáját és fokozatosan nagyobb ellenőrzést engedett át a helyi közösségeknek.

Egy 1993-as, sarkalatos törvény lehetővé tette azt is, hogy az erdészek átadják az irányítást a helyi közösségi erdészeti csoportoknak, ami jelentős döntésnek bizonyult.

Most, néhány évtizeddel később, a NASA által finanszírozott kutatás megállapította, hogy ez a döntés nagyban megtérült. Nepál erdőterületének több mint egyharmada közösségi kezelésben van, és az ország erdőterülete majdnem megduplázódott: 26 százalékról 45 százalékra. Független tanulmányok is megerősítették a Nepál által elért jelentős erdősítési eredményeket.

– mondta Jefferson Fox, a NASA Land Cover Land Use Change projektjének vezető kutatója, a hawaii East-West Center kutatási igazgatóhelyettese a ZME Science online tudományos portálnak. –Az emberek még mindig használták az erdőket, csak nem engedélyezték, hogy aktívan kezeljék őket, és nem volt ösztönzés erre.

Független tanulmányok is megerősítették a Nepál által elért jelentős erdősítési eredményeket Forrás: Pinterest

Ennek eredményeképpen az erdőket nagymértékben lelegelték az állatállományok, és a fákat gyakran tűzifának használták, ezért az erdők állapota leromlott. A javulás is csak fokozatosan történt. Ám a természeti parkok, amelyekben számos endemikus és veszélyeztetett faj él, most ismét virágoznak.

A ritka fajok újonnan megtalált élőhelyeket élveznek, és a jól ismert mondás, miszerint „a természet gyógyít" folyamat kibontakozóban van Nepálban.

A szakemberek úgy vélik, hogy nehéz volt ezt azt előrelépést elérni, de ugyanolyan könnyű elveszíteni is. Most abban reménykednek, hogy az intézkedések Nepál és a világ többi része számára is a siker fenntartható receptjei lesznek.