Rengetegen esznek a világ legveszélyesebb ételéből, és sokan bele is halnak

halálos dél-koreai étel, Sannakji, San-nakji, Sannakjiétel
Fotó: Shutterstock/photohwan
Vágólapra másolva!
Becslések szerint évente körülbelül hat ember hal meg a dél-koreai specialitás megkóstolása miatt, azonban még mindig rendkívül népszerű, mivel a turisták a figyelmeztetések ellenére is az ázsiai országba özönlenek, csak hogy kipróbálják.
Vágólapra másolva!

A britek újabb egészségügyi figyelmeztetést adtak ki egy dél-koreai étel kapcsán, amelyet az országba látogatók előszeretettel kóstolnak meg – írta meg a Mirror.

A kalandvágyóknak azt ajánlják, hogy kerüljék el azokat a polipból készült ételeket, amelyeknek olyan tapadókorongja van, ami halált okozhat. Becslések szerint évente körülbelül hat ember hal bele abba, hogy eszik ebből az ételből. De a Daily Star jelentése szerint mindezek ellenére egyes helyeken még mindig rendkívül népszerű a polipból készült finomság.

halálos dél-koreai étel, Sannakji, San-nakji, Sannakjiétel
Már a látvány sem túl bizalomgerjesztő Fotó: Shutterstock/successo images

Arról, hogy ezt a bizonyos polipot hogyan lehet biztonságosan enni, több kiadvány is készült. Ennek, és a korábban említett tiltás ellenére történnek tragédiák. Ezen túlmenően komoly etikai problémák is felmerülnek az étel fogyasztása kapcsán, ugyanis az állat még él, amikor megeszik. A Sannakji néven ismert étel egy dél-koreai kuriózum, az egyediségének köszönhetően pedig gyakran felkelti az ide látogatók figyelmét. 

A tálalás mondhatni horrorisztikus, ugyanis mielőtt nyersen elfogyasztanánk az élő bébi polipot, előtte feldarabolják azt.

A szannakjit gyakran chilis tészta mellé tálalják, az emberek pedig az evőpálcika köré tekerik az állat csápjait, majd megeszik. Úgy tűnhet, hogy a tapadókorong könnyen fogyasztható, de nem így van. A csápokat szó szerint megeszik percekkel azután, hogy levágták őket a polip testéről, így az még folyamatosan tekergőzik a tányéron, a lábán lévő tapadókorongok pedig könnyen hozzátapadhatnak az ember torkához. Ez pedig fulladást okozhat.

Szintén gyakori halálozással jár a Japánban közkedvelt fugu, azaz a gömbhal fogyasztása. Ennél a halnál az elkészítésen múlik minden, ugyanis a fugunak csupán a húsát eszik meg, a legmérgezőbb részei közé pedig a petefészek, a máj és a belek tartoznak. 

Több helyen is lehetett olvasni arról, hogy az Olaszországba tartó turistákat rendszeresen figyelmeztetik arra, hogy mindenképp kerüljék el „világ legveszélyesebb sajtját".