Második világháborús betonromboló gránátot találtak a II. kerületben

Budapest ostroma
155 mm-es szovjet tarackok lövik Budapest belső kerületeit az 1945-ös ostrom idején
Vágólapra másolva!
Második világháborús szovjet betonromboló gránátot találtak Budapesten, a II. kerületi Pusztaszeri úton, egy családi ház kertjében. A hatástalanítás idejére száz méter sugarú körben lezárják a területet - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje szombat reggel az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Milliós nagyságrendben lőttek ki tüzérségi lövedékeket Budapest ostroma idején

Gajdos Milán elmondta: a szovjet 203 milliméteres betonromboló gránátra vízvezeték-fektetés közben bukkantak a munkások. A tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy a gránát élesített gyújtószerkezettel rendelkezik. Ahhoz, hogy a robbanótestet el tudják szállítani, a helyszínen hatástalanítani kell, ennek idejére a rendőrök mintegy száz méter sugarú körben zárják le az érintett területet - közölte.

Budapest elfoglalása néhány nap helyett másfél hónapig elhúzódó véres ostrommá vált Forrás: Ria/Novosti

Katonáik hamarosan megkezdik a gránát élesített fenékgyújtó szerkezetének eltávolítását – jelezte. Budapestet 1944. december 24-én kerítették be a Vörös Hadsereg alakulatai, ami után a szovjet nehéztüzérség is elkezdte lőni a város belső kerületeit. A bekerített Budapesten mintegy 100 ezer fős német-magyar seregtest rekedt, miután Hitler megtiltotta a város feladását, illetve kiürítését.

155 mm-es szovjet tarackok lövik Budapest belső kerületeit az 1945-ös ostrom idején Forrás: Ria/Novosti

A szovjet alakulatok 1945. január 16-án érték el a Duna vonalát, és miután a német műszaki alakulatok az összes Duna-hidat felrobbantották, Budára tevődtek át a harcok, ami csak 1945. február 13-án ért véget, romhalmazzá változtatva a bel-budai kerületeket.

A felrobbantott Szabadság - korábban Ferenc József - híd Budapest ostroma után Forrás: Wikimedia Commons

Becslések szerint az ostrom során több mint másfél millió tüzérségi lövedéket lőttek, ki ezért kerülnek elő még napjainkban is úgynevezett befulladt, de potenciális veszélyt jelentő robbanóeszközök.

(Forrás: MTI)