Ilyen eljárásokra fókuszálnak az új idegtudományi nemzeti laborban

idegi fájdalom
- Amennyiben tehát valaki idegrendszeri tüneteket, például romló memóriát, lassabb gondolkodási sebességet, mozgáskoordinációs zavart, fejfájást vagy bármilyen hasonló panaszt érzékel, fontos kideríteni ezek pontos okát – hangsúlyozza dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus.
Vágólapra másolva!
2022-ben a Pécsi Tudományegyetem, mint konzorciumvezető és hat konzorciumi partnere (ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, ELKH Természettudományi Kutatóközpont, ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, Richter Gedeon Nyrt) vissza nem térítendő  támogatást nyert egy „Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium" (TINL) létrehozására, ami két fő tématerülettel foglalkozik: az idegrendszeri fejlődési zavarokkal (IFZ) és a felnőttkori idegrendszeri zavarokkal – tájékoztatta szerkesztőségünket a Pécsi Tudományegyetem.
Vágólapra másolva!

A Pécsi Tudományegyetem tájékoztatása szerint a Transzlációs Idegtudományi Nemzeti Laboratórium (TNL) célja az idegrendszeri betegségek megelőzésének, gyógyításának módszertani javítása, egyedülálló kutatási spektrummal, mely lefedi a gyermekkortól a felnőttkorig jelentkező idegrendszeri zavarokat és betegségeket.

Az idegrendszeri fejlődési zavarok program küldetése a korai életszakaszban bekövetkező idegrendszeri elváltozások hátterében álló betegségmechanizmusok átfogó megértése, és ennek révén új diagnosztikai és intervenciós lehetőségek fejlesztése.

Az idegrendszeri fejlődési zavarok genetikai és környezeti tényezők sokrétű egymásra hatásának következtében alakulnak ki.

– mutattak rá a szakemberek. – Ma már nyilvánvaló, hogy az első idegsejtek embrionális korban való megjelenésétől az érett idegrendszer kialakulásáig a fejlődő agyat számos olyan kóros hatás érheti, amely idegrendszeri betegségek, mentális zavarok kialakulásához vezethet.

- Amennyiben tehát valaki idegrendszeri tüneteket, például romló memóriát, lassabb gondolkodási sebességet, mozgáskoordinációs zavart, fejfájást vagy bármilyen hasonló panaszt érzékel, fontos kideríteni ezek pontos okát – hangsúlyozza dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus. Forrás: https://www.neurologiaikozpont.hu/hireink/okozhat-e-a-legszennyezettseg-idegrendszeri-tuneteket

Az idegrendszeri fejlődési zavarok magukba foglalják például a magzati alkoholszindrómát, az újszülöttkori hypoxiás agykárosodást, az autizmust, valamint a gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavart.

A felnőttkori idegrendszeri zavarok program célja „menteni a menthetőt", tehát olyan új gyógyító eljárások kidolgozása, melyek kezelési alternatívákat ajánlanak e „fel nem ismert járványra", csökkentve a legnagyobb egészségügyi nemzetgazdasági terhet.

Ahogy arra az egyetem rámutatott, mivel a digitális medicina és az adatosított egészségügyi ellátás napjainkban egyre nagyobb teret nyer, cél a valós-életbeli adatok közvetlen hasznosítása idegrendszeri kórképek terápiájában online platformok/regiszterek fejlesztésével, amelyek képesek a meglévő idegtudományi adatbázisok szerkezetét követő online adatfelvitelre, és megőrizni eddigi adatbázisok kutathatóságát, valamint integrálni más intézmények klinikai- és Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), valamint Kormányhivatalok által generált egészségügyi adatokat (pl. vény, kórházi költségek, betegutak, kimenetel, stb.); továbbá kompatibilis más klinikai kutatási programokkal, adatbázisokkal; figyelembe vesz egészségbiztosítási és egészséggazdálkodási igényeket; és egészségipari hasznosítási igényeket, mint például a minőségbiztosítás, audit, gyógyszer- és eljárás kipróbálás, „jógyakorlat" azonosítás, kereszt-validálás.