Védhet a demenciától a nagy háztartás, a családi kötelékek megléte

Demencia-WG in Essen ECONOMY Habitation Illnesses Seniors
09 November 2018, North Rhine-Westphalia, Essen: The dementia sufferer Günther sits behind a rollator at the opening of the first dementia flat. In the residential community for people with dementia, which is run by the largest German housing company Vonovia, ten residents are enabled to lead a self-determined and largely independent life. The dementia WG is run by the nursing service Humanika. Photo: Ina Fassbender/dpa - ATTENTION: For editorial use only
Vágólapra másolva!
Védhet a demenciától, lassíthatja a kialakulását a nagy háztartás, a családi kötelékek egy pénteken megjelent ausztrál tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

Több mint 180 ország 60 évesnél idősebb lakosai életszínvonalának változásait elemezte az Adelaide-i Egyetem kutatócsoportja.

Azt találták, hogy a családban élők körében kisebb eséllyel alakult ki demencia, vagyis elbutulás, mint az egyedül élőknél, tekintet nélkül más tényezőkre, köztük az életkorra vagy az urbanizációra.

A tanulmány bizonyította, hogy a közösségben élés gyakorlati előnyökkel jár.

Családban élőknél kisebb valószínűséggel alakul ki demencia Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Ina Fassbender

"Azon kevés faj egyike vagyunk, amely az évezredek során alkalmazokodott ahhoz, hogy kiterjedt családi csoportokra támaszkodjon. A kis közösségekben általában rendszeres étkezési idők vannak, beszélgetés, az emberek ellenőrzik bevette-e a családtag a gyógyszereit, ösztönzik a rendszeres tevékenységet" - írta Maciej Henneberg, a tanulmány vezető szerzője közleményében.

"Ez az elköteleződés - amennyiben pozitív - serkenti a gyakran kötődéshormonnak hívott oxitocin termelődését, melyről kimutatták, hogy előnyösen hat az egészségre azzal, hogy védi a szívet és az érrendszert, amely az úgynevezett vaszkuláris demenciával függ össze. Ezáltal lassíthatja is a demencia kifejlődését" - tette hozzá.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a világon több mint 55 millióan élnek demenciával, az esetek akár 70 százaléka köthető az Alzheimer-kórhoz. A világon a demencia a hetedik a halálokok között.