A NATO ukrajnai missziót tervez, itt a kormány reakciója

Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, oroszukránháború, UkránOroszháború,  2024.05.11.
DONETSK OBLAST, UKRAINE - MAY 10: Ukrainian air intelligence soldiers prepare to fly a drone in the direction of Bakhmut, Ukraine as the war between Russia and Ukraine continues in Donetsk Oblast, Ukraine on May 10, 2024. Diego Herrera Carcedo / Anadolu (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP/Diego Herrera Carcedo
Vágólapra másolva!
Amit látunk, az a legrosszabb forgatókönyv, mert egy világháborúhoz is vezethet.
Vágólapra másolva!

NATO egy ukrajnai misszió felállítását tervezi. Ez magában foglalná a katonai kiképzést és a fegyverszállítások koordinációját is. Az észak-atlanti szervezet öt év alatt 100 milliárd dollárt is belepumpálna a háborúba, tehát annak legalább ötéves elhúzódásával számolnak. Amit látunk, az a legrosszabb forgatókönyv, mert egy világháborúhoz is vezethet – írta a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Mint kifejtik,

Magyarországon óriási a nyomás, hogy támogassa a háborút kiterjesztő terveket. 

A kormány álláspontja azonban egyértelmű: „Ki akarunk maradni a háborúból. Nem akarunk részt venni ebben a NATO-misszióban. Mindent megteszünk, hogy ne kelljen fegyvereket és katonákat küldenünk. A háborúnak nincs megoldása a csatatéren. Vissza kell térni a tárgyalóasztalhoz. Életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet” – írták. Ezt az üzenetet a Kormányzati Tájékoztatási Központ e-mailes tájékoztatására feliratkozott polgárok is megkapták.