40 nappal korábban kezdődhet a pollenszezon az évszázad végére

lóhere
Zöld lóherelevelek pollennek körbevéve.
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás miatt a pollen szezon korábban kezdődhet Amerikában, és később lehet vége az évszázad végére – és a szénanáthások súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak, mivel a pollen kibocsátások emelkedhetnek 250 %-kal.
Vágólapra másolva!

A pollenszezon 40 nappal korábban kezdődhet az évszázad végére Amerikában, ha az átlaghőmérséklet továbbra is az előrejelzések szerint emelkedik, továbbá hosszabb ideig tarthat és intenzívebbé válhat.

Az allergiás tünetek száma megugrik a pollenszezon idején Forrás:https://www.allergiakozpont.hu/hirek/szemkonnyezes-oka-allergia

A pollen okozta allergiák, mint például a szénanátha a világ populációjának 30%-át érinti. „Már láttunk változást a pollenszámban az utóbbi pár évtizedben. A pollenszint emelkedése manapság már korábban kezdődik, és a fő hajtójereje ennek a hőmérséklet változása" – mondja Yingxiao Zhang, a Michigan Egyetem munkatársa.

Egy kínai hibiszkusz pollene mikroszkópos nagyításban Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Zhang és kollégái ki akarták deríteni, milyen lesz várhatóan a pollenszezon az évszázad végére. A csapat a klímamodelleket kombinálta az 1995 és 2004 között Amerika szerte vett pollen adatokkal a leggyakoribb pollentípusokból, hogy előre jelezzék a szintek változását az 1981 és a 2100 közötti időszakban.

A modellszámítás szerint a kutatók azt találták, hogy a növények 40 nappal korábban szabadították fel pollenjüket, ha a hőmérséklet emelkedések 2 és 6 Celsius-fok közé estek. Például az égerfa (Alnus sp.) pollencsúcsa már inkább februárra, mintsem márciusra várható.

Zöld lóherelevelek pollennek körbevéve. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2312378-pollen-season-in-the-us-may-start-40-days-earlier-by-end-of-century/

Azt is megfigyelték, hogy azoknál a növényeknél, amiknél később kezdődik a beporzás, mint például a fűféléknél, ez mostanra átlagban már 19 nappal korábbra esik – meghosszabbítva a pollen szezont és mintegy 16-40%-kal megnövelve ezzel az éves pollen kibocsátást Amerika szerte .

A hőmérsékleten kívül más faktoroknak, így a növekvő szén-dioxid szintnek is hatása van erre a folyamatra.

Korábbi laboratóriumi megfigyelések alapján azt találták a kutatók, hogy az Amerikai Egyesült Államokban az előre jelzett atmoszferikus CO2 emelkedés ebben a században mintegy 250%-kal növelheti meg a pollen-emissziót.

A parlagfű pollenje komolyan irritálhatja a szem kötőhártyáját is Forrás: DPA/AFP/Patrick Pleul

A kutatók úgy vélik, hogy a szén-dioxidnak azért lehet olyan nagy hatása ebben a folyamatban, mert fontos szerepet játszik a fotoszintézisben. „Több szén-dioxid azt jelentheti, hogy a növények nagyobbakká és erősebbekké válnak és ennek hatása van a pollenkibocsátásra is. De egyelőre még nincs túl sok adatunk a szén-dioxid szint pollenkibocsátásra gyakorolt hatásairól"- mondja Zhang.

A szénanáthások nehezebben fognak boldogulni, ha ezek az előrejelzések valóra válnak, mivel a pollenszezon hosszabbra nyúlik, és a napi pollenszám is magasabbá válik.

De a tanulmány nem vett figyelembe más hatásokat, mint például a klímaváltozás okozta aszályok és áradások számának a valószínű emelkedését. Ezek pedig szintén hatással lesznek a növényi életre, és ezért közvetve a pollenszám alakulására is.

"Majdnem minden asztmás gyerek számára a több pollen nagyobb esélyt jelent asztmarohamra" – mondja Aaron Bernstein, a Harvard Egyetem munkatársa. A lassan, de biztosan növekvő pollenszint egészségügyi hatásainak kezelésére ezért a döntéshozóknak is fel kell készülniük.

(Forrás: New Scientist)