Soha ne dobja el!

cigarettacsikk
A cigarettacsikk az egyik leggyakoribb szemét. Bár csak egy kis darab ártalmatlan papírnak tűnik, a cigarettacsikk valójában nagyon is veszélyes. Mivel alapanyaga lényegében műanyag, ezért hosszú évekig megmarad a föld alá temetve vagy épp a vizekben sodródva. Ráadásul a csikkekben több tucat veszélyes vegyület halmozódik fel, így többek között arzén, ólom és nikotin is. Azzal, ha eldobja az utcán vagy a csatornába, biztosan a vizekbe kerül, így a veszélyes méreganyagok kioldódnak belőle.
Vágólapra másolva!
Tudta, hogy a cigarettacsikk az egyik leggyakoribb szemét? Bár csak egy kis darab ártalmatlan papírnak tűnik, a cigarettacsikk valójában nagyon is veszélyes. - hívja fel a figyelmet a Kék bolygó Alapítvány közösségi oldalán.
Vágólapra másolva!

Tudta, hogy a cigarettacsikk az egyik leggyakoribb szemét? Bár csak egy kis darab ártalmatlan papírnak tűnik, a cigarettacsikk valójában nagyon is veszélyes.

Mivel alapanyaga lényegében műanyag, ezért hosszú évekig megmarad a föld alá temetve vagy épp a vizekben sodródva. Ráadásul a csikkekben több tucat veszélyes vegyület halmozódik fel, így többek között arzén, ólom és nikotin is. Azzal, ha eldobja az utcán vagy a csatornába, biztosan a vizekbe kerül, így a veszélyes méreganyagok kioldódnak belőle.

Itt is érvényesül a „sok kicsi sokra megy" elve, csak sajnos rossz értelemben.

A cigarettacsikk az egyik leggyakoribb szemét. Bár csak egy kis darab ártalmatlan papírnak tűnik, a cigarettacsikk valójában nagyon is veszélyes. Mivel alapanyaga lényegében műanyag, ezért hosszú évekig megmarad a föld alá temetve vagy épp a vizekben sodródva. Ráadásul a csikkekben több tucat veszélyes vegyület halmozódik fel, így többek között arzén, ólom és nikotin is. Azzal, ha eldobja az utcán vagy a csatornába, biztosan a vizekbe kerül, így a veszélyes méreganyagok kioldódnak belőle. Forrás: https://www.facebook.com/kekbolygoalapitvany/photos/a.128869301853693/731634924910458/

Sok helyen intenzíven küzdenek a cigarettacsikkek ellen:

Mivel a dohányzók egy része minden tiltás ellenére eldobálja a csikkeket, ezért Spanyolországban egy friss törvény gondoskodik arról, hogy a tengerparti önkormányzatok akár be is tilthatják a dohányzást a tengerpartokon. Az előterjesztést 280 ezer ember írta alá az országban.

Koppenhágában a helyi önkormányzat formatervezett zsebhamutartókkal hívja fel a figyelmet arra, hogy a csikkeknek nem a homokban, hanem a szemetesben van a helyük.

San Francisco városában száz speciális, cigarettaalakú hamutartót helyeztek el a közterületeken, hogy felhívják a figyelmet a problémára.

A csikkek Magyarországon is gondot jelentenek: a KSH adatai szerint a lakosság több mint negyede, 27 százaléka dohányzik.

Ráadásul az eldobott csikkek látványa sem szép, és összeszedni is nagyon nehéz. Ezért soha ne dobja el a csikket!

(Forrás: Kék Bolygó alapítvány: https://kekbolygoalapitvany.hu)